Co se výrobci mobilů snad nikdy nenaučí

Každý mobilní telefon má své chyby, které zájemce buď odradí, nebo se s nimi musí smířit. Výrobci mobilů se ale zdají být nepoučitelní a stejné chyby najdeme v celé modelové řadě, často se táhnou léta. O jaké nedostatky jde a která značka jich má nejvíc?
Kapitoly článku

Samsung

Samsung dlouho všechny připomínky ignoroval a potom je takřka najednou odstranil u nejvyššího modelu D500. Některé později představené telefony se však zase nápravy nedočkaly.

Klepněte pro větší obrázek Vysouvací Samsung D500 má mnoho chyb značky vyléčených

Asi nejznámějším a také nejvíce nervy drásajícím nedostatkem je střed navigační klávesy, který nepotvrzuje volbu, ale spustí wapový prohlížeč. Dále je již z našich recenzí notoricky známá výtka, že slovník T9 nelze trvale vypnout a novou zprávu vždy začínáte s ním. Podobně kritizujeme přístup k telefonním seznamu. Je zapotřebí dvou stisků kláves, abyste se ke svým kontaktům dostali.

Pro mnohé je neomluvitelným hříchem absence vyzváněcích profilů, jiní zapláčou nad chybějícím hlasitým handsfree u většiny modelů. Samsungy také potřebují zřejmě nejvíce času pro „nastartování“ svých vestavěných fotoaparátů. Než se aplikace spustí a je možné fotit, několik cenných sekund je pryč.

Klepněte pro větší obrázek Nejdůležitější klávesa slouží té nejméně důležité funkci

Nabídky jsou pestrobarevné, až kýčovité. Mnohým se to může zalíbit, ale nic by se nemělo přehánět, takové omalovánky se brzy okoukají.


Nabídka jako malovaná


Siemens

Mobilní telefon značky Siemens se vás bude snažit odradit hned při prvním seznámení. Jakmile telefon zapnete, musíte mu ještě potvrdit, že to myslíte vážně. Dále vás zřejmě příliš nepotěší hrubší rastr displeje a jeho slabší podsvícení. Další rozporuplné myšlenky se vám budou honit hlavou při vstupu do nabídky. Hranaté ikonky příliš ovací nikdy nesklidily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na displeji a vzhledu nabídky je hodně co zlepšovat

U mobilů značky Siemens je uživateli velmi pochvalován především propracovaný adresář a kalendář. Zde nemá cenu hledat chyby. Telefony se dále vyznačují jedním z nejlepších poměrů ceny a výkonu. Dnes však hledáme chyby a ty u Siemensu padají na software. Jsou v něm zkrátka chyby a jedinou útěchou je, že si novou verzi můžete nahrát doma.

Vzhledem k tomu, že se Siemensy často uplatňují jako nástroje pro práci, slýcháváme často stížnosti na špatné zobrazování českých znaků v e-mailech. Z konstrukčního hlediska bychom vytknuli maličkost v podobě velmi obtížně vyjímatelné SIM karty. Také zpracování některých levných modelů trošku pokulhává a setkáváme se zde s nepříjemným povrzáváním krytů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Série 65 se docela povedla


Sony Ericsson

Posledním z dnes kritizovaných je Sony Ericsson. Každému zběhlému čtenáři se jistě hned vybaví velmi omezená kapacita adresáře. Pouhých 510 čísel (nikoli jmen) je skutečně málo, obzvlášť u tak dobře vybavených telefonů. S modely K500i a K700i již naštěstí odpadla kritika za vyhledávání pouze podle prvního znaku. Vyhledávání postupným psaním jména má již také levný model K300i. Chystané modely by měly mít konečně také zvýšenou kapacitu adresáře.


Adresář Sony Ericssonů je propracovaný, jen kdyby v něm bylo více místa...

V souvislosti s rozšířením EDGE v našich krajích souvisí volání o podporu této technologie v telefonech Sony Ericsson. Výrobce však docela zaspal a rychlé datové přenosy zatím nebudou ani v připravovaných novinkách.

Nedostatky se v případě Sony Ericssonu poměrně liší model od modelu. Jednou z drobností, která je pro všechny společná, je omezený výběr zvukového upozornění na příchozí zprávu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson K700i


Stále bude co zlepšovat

Z uvedeného výčtu chyb se vám možná zatočila hlava. Není však nutné zoufat, každý člověk má jiné potřeby a mnohé nedostatky přejde bez povšimnutí. Navíc většinou převládají pozitivní dojmy z telefonu a na některé z ošidných vlastností se dá proto zvyknout.

Výrobci by si však měli uvědomit, že i zdánlivé drobnosti dokážou mnoho potencionálních zákazníků odradit. Naštěstí je vidět, že se alespoň někteří dokáží poučit a i když to většinou poměrně dlouho trvá, nové modely jsou pak uživatelsky přívětivější. Jedno je ale jisté, dokonalý mobil nebude nikdy vyroben.

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, , Samsung D500, Sony Ericsson K700i, Mobil, Omezená kapacita, Nerv drásající, MOBI, Snadné přepínání, Nena, Malá rychlost, Nepřehledná nabídka, Obrácené pořadí, Úvodní animace, Hlavní nedostatek, Reklamní leták, Nen