Co se výrobcům mobilů povedlo a co ne

Vraťme se do nepříliš vzdálené historie ke konceptům, kterými se před lety chlubili výrobci mobilních telefonů. Co se jim podařilo zavést do praxe a co byly jen nerealizovatelné nápady výtvarníků?

Vize a realita

Taky jste se někdy zasnili a představovali si, jak budou vypadat mobily dejme tomu za pět let? Co vše budou umět a jak budou vypadat? Určitým vodítkem mohou být představy samotných výrobců mobilních telefonů, kteří nás často škádlí více či méně povedenými koncepty budoucnosti. Každoročně uvádějí své vize, které však někdy nestačí plně realizovat. Překážkou mnohdy nebývá jen náročná technologie, kterou není jednoduché ani levné realizovat, ale hlavně samotný trh.

Podívejme se třeba na telefony Xelibri, které svým pojetím předběhly svou dobu, ale rekordy prodejnosti zcela jistě nelámou. Dnes je stále více kladen důraz na personifikaci mobilů a zde by novinky snad uspět mohly. Při současné penetraci mobilních telefonů by měly být odlišné telefony více žádoucí než davové vyznávání jednoho modelu.

Barva, kam se podíváš

Při pohledu na vize staré i několik let můžeme zhodnotit, co vše se již podařilo realizovat. V době, kdy jste si na telefonu četli textovky při nejlepším na dvou řádcích, designérská centra výrobců již předpovídala velké barevné displeje. Při pohledu do dnešních katalogů jim musíme dát za pravdu. Začínají se objevovat všude a je jisté, že všechny budoucí telefony takové displeje mít budou. Stejně to dopadlo i s multimédii. Televize, videoklipy, písničky, to vše lze v dnešních modelech nalézt. Zde však jsou ještě velké rezervy, pravé žně nastanou po přechodu na „rychlejší“ sítě třetí generace.

Nevěřím tomu, že by někdo před třemi lety předpokládal, že se budou prodávat telefony bez tlačítek. Stačí dnes nakouknout na telefony Xelibri, kde se takové kousky vyskytují, a i to je vyvráceno. Ještě před nedávnem byl mobil výsadou „vyvolených“, ale výrobci už tehdy předpokládali jejich využití i u dětí. Dnes už v cizině není problém zakoupit jednoduchý dětský mobil bez displeje.

Když vše shrneme, musíme souhlasit s tím, že postupně a s různou rychlostí jsou koncepty výrobců nakonec realizovány. I když zatím většinou ne v tak divokých tvarech, jak se původně předpokládalo.

Galerie budoucnosti?

Alcatel

     
Dětský mobil, komunikátor a inspirace přírodou

Sony Ericsson (Sony a Ericsson)

  
"hračky" od Ericssonu

 
Sony v roce 1999

Nokia

 

 
Na podobný komunikátor se čeká

Siemens

     
Vize v podání UMTS

Mitsubishi

    

  
Něco pro děti (model na prvním obrázku už byl realizován)

Motorola

  

  
Mobil jako součást oblečení

Panasonic a Philips

 

Telit

 

Toshiba

   
Zde se asi inspirovalo Xelibri

Sharp

 

Diskuze (4) Další článek: Nokia 3200: Finové musí být šílení (malý test)

Témata článku: MOBI, Povedený koncept, Mobil