Comdex: mobilní novinky na vaše monitory

I když je Comdex v Las Vegas výstavou především pro IT odborníky, našlo se zde pár stánků, kde jsem si mohl prohlédnout velmi zajímavé drobečky, mobily od Sony Ericsson a barevnými kráskami pro síť DoCoMo konče. Podívejte se na naše fotografie, které vám určitě udělají radost.

Předem podotýkám, že tyto fotografie vznikly jako vedlejší produkt mé návštěvy amerického Comdexu; netušil jsem, že se tam ukáže tolik zajímavých mobilních novinek. Omluvte prosím také jejich horší kvalitu, světelné podmínky totiž nebyly nejlepší.

Fotoseriál začíná trojicí mobilů určených pro japonskou síť NTT DoCoMo. Ano, i tento operátor zde vystavoval a jeho stánek určitě nepatřil mezi nejmenší. Pročpak asi? Protože plánuje vstup na americký trh jako partner domácího operátora AT&T. A věřte mi, že výstava japonských mobilů byla opravdu zajímavá. Poznávací znak: velké a barevné displeje.

Ericsson měl docela velký stánek, bohužel všechny jeho mobily byly schované hezky za sklem. Kromě triálních evropských modelů T39m, T68m, R520m apod. vystavoval také ryze americké mobily.

Vlevo je model R300d s chatboardem, vpravo pak bezdrátkové sluchátko Sony Ericsson HBH-20, o kterém jsme už na MobilManii podrobně psali.

 

Ta kulaťoučká věcička je Ericsson T60d, který se u nás nikdy prodávat nebude (není totiž pro sítě GSM), o modelu T66 vpravo jsme už na MobilManii psali. Ten je podle zvyklostí triální, bohužel mu chybí GPRS. Co mě na něm ale zarazilo, byla jeho velikost. Je tak malinký, že jej můžete ztratit téměř ihned a navíc vypadal jako plastová hračka; škoda, že byl schovaný v „zákulisí“ a nemohl jsem si tudíž sáhnout.

 

Nokia 3285 je docela podobná evropské Nokii 640 určené pro síť NMT. Nokia 3360 je pak variací na naši Nokii 3330 určenou pro síť TDMA. Vidíte, že ovládání pomocí NaviKey bylo pro Ameriku nahrazeno ovládáním klasickým. Možná je NaviKey pro Američany příliš složité; žádná ze zdejších Nokií toto ovládání totiž nemá. Mezi novými Nokiemi nechyběly ani modely 6360 a 8390, kormě nich byly k vidění také mobily s exotičtějšími názvy, které by vám nic nepřipomínaly. V podstatě to však všechno byly jen variace na naše staré evropské známé.

Poznámka: Nokia nejprve vůbec nechtěla, abychom s kolegou vůbec dělali nějaké fotky. Po chvíli vysvětlování nám přidělila „hlídače“, který chodil všude s námi. To byl panečku servis :-(

 

Tak o této věcičce nevím vůbec nic; propagační materiály vzaly za své a vytratily se při cestě zpět z USA a hlava si už nic nepamatuje. Je to však hezký příklad toho, kam mobilní svět spěje.

Samsung na Comdexu vystavoval zejména modely určené pro evropský a asijský trh; snad proto, že americké mobily zatím nemá. Podle velikosti stánku lze ale přepdpokládat, že se na americký trh hodlá co nejdříve probojovat.

Mazlíček vpravo nahoře je Samsung SGH-A400, červený mobilek pro dámy s menstruačním kalendářem. Škoda, že byl za vitrínou...

A na závěr dva mobily Sony Ericsson. Bohužel, jejich označení je tajemstvím, stejně tak to, kde, kdy a zda se vlastně budou prodávat. Popisky k mobilům byly opravdu chudé a od kolem stojících hostesek bylo těžké dolámat se nějaké kloudné informace. Alespoň že máme ty obrázky (vpravo jsou paměťové karty 64 MB).

 

Mobilů bylo vystaveno samozřejmě podstatně více, ne všechny fotografie se bohužel povedly. A ty, co ano, výborně dokumentují skutečnost, že v Americe to s mobilním telefonováním není zase až tak špatné, jak si mnozí z nás myslí. Co mě ale opravdu mrzí, že se mi nepodařilo natrefit na stánek Motoroly, jejíž mobily v Americe silně převažují. U lidí všude vidíte rozkládací Véčka, StarTacy nebo mobily podobné gumákům V2288.

A nyní se už můžeme těšit na příští CeBIT, který nám zase poodhalí roušku evropského tajemství...

 

Diskuze (13) Další článek: Jak používat e-mailový klient v mobilech Ericsson

Témata článku: , Mobil, Nov, Monitor, Mazlíček, Červený mobil, Novinky, Chatboard, MOBI, Gumák, Vaš