CoreTel: šedý virtuál pomůže ušetřit, ale…

Na tuzemském trhu se objevil další „šedý operátor“. Ceny jsou lákavé, ale každá mince má dvě strany.

Nejste spokojeni s nabídnou a cenami vašeho mobilního operátora? Stále hledáte možnosti, jak snížit své měsíční výdaje? Jedním z možných řešení je přechod k tzv. šedému virtuálnímu operátorovi.

Aktualizováno : Dnes ráno dorazila od Rete odpověď na náš dotaz ohledně použitého účtování služeb CoreTel. Jedná se o formu 60+1, po první provolané minutě se vám tedy s tafiry od tohoto šedého operátora účtuje po vteřinách.

Jeden takový se jmenuje Rete a provozuje službu s názvem CoreTel. Z veřejně dostupného ceníku společnosti lze vyčíst, že nabízí dva paušální tarify (CoreTel Optimum Profi VPN a CoreTel BRONZ VPN). Tarify jsou přeprodávány od O2 a jejich jednotlivé specifikace lze nalézt v tomto ceníku. Společnost nabízí také přeprodej datových služeb, o kterých se lze více dočíst ve stejném ceníku jako v předchozím případě, nebo na následujícím obrázku. 

Nad fenoménem „šedých virtuálů“ se před velmi pěkně zamyslel blog Mobil(n)ovinky. Operátoři mají zákazníky malé a velké. Mezi malé se řadí jednotlivci, tedy my, běžní zákazníci, koncoví uživatelé. Na opačné straně spektra jsou rozsáhlé společnosti, kterým jsou dodávány velká množství SIM karet. Tyto skupiny mají logicky díky tomuto objemu nárok na určitou slevu z cen služeb, které mobilní operátoři poskytují. Některé tyto společnosti ale dále SIM karty přeprodávají „obyčejným“ lidem a figurují tak vlastně také v pozici podobné operátorům. Odtud název „šedý operátor“.

 

Jako každá mince, má i ta šedivá má dvě strany. Lákavé ceny jsou vykoupeny nejistotou. Vzpomeňme nedávnou kauzu ohledně zastavení přísunu nových SIM karet spol. Hermod a TMT Czech a její vyvrcholení. Uživatelé sice volali levně, ale jednoho dne volat přestali.

Z ekonomického hlediska lze říci, že kde je poptávka, tam je i nabídka. Je tedy tuzemský trh specifický i v tom ohledu, že dokáže snadno „uživit“ hned několik „šedivek“? Zřejmě ano. Z logiky věci tudíž vyplývá, že je zde určitý prostor pro snižování cen za poskytování mobilních služeb pro malé, koncové zákazníky. Pouze snaha k tomuto kroku jaksi chybí.

Diskuze (50) Další článek: Vodafone popáté hlavním partnerem MFF Karlovy Vary

Témata článku: , , Předchozí případ, Šedý, TMT, Šedý operátor, Core, Vir, TAF