Crash test: vyzkoušeli jsme odolnost mobilních telefonů

Před několika měsíci jsme pro časopis Mobility provedli první crash test mobilních telefonů. Slíbili jsme, že ho po čase vydáme i na MobilManii a k článku nyní přidáváme i bonus: video, které dokumentuje průběh testů.

Rozhodli se nás ale zničit za každou cenu a metali s námi ze sedmimetrové výšky na tvrdou zem. Musím přiznat, že i já jsem při této zkoušce podlehl a mírně se rozpadl, nemám se ale za co stydět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatelu nefungovalo jedno tlačítko, museli jsme ho vyčistit. Po demontáži se
na plošném spoji ukázaly známky oxidace

Jelikož oba mí kolegové již nejeví známky života, musím se popisu svého triumfu ujmout osobně. Ne že by mi to vadilo, Francouzi jsou národem pěvců a básníků. Němec ani Fin by nikdy nedokázal vylíčit všechny podrobnosti dostatečně barvitě. Naši trýznitelé, abych si vypůjčil označení kolegy Siemensu, budiž mu recyklační dvůr lehký, nasadili opravdu těžkou váhu. Nejprve nás nevinně položili na zem, vzápětí nás ovšem přejeli osobním automobilem. Váha to byla obrovská. Chudáku Siemensu se vymstil jeho prasklý kryt, střepy probodly displej na mnoha místech. Nokia skončila jen o poznání lépe, displej sice nebyl probodnut, ale váha automobilu jej nepěkně zhmoždila. Já jsem pochopitelně přestál vše bez úhony, c’est la vie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefony jsme přejeli automobilem

Ani tohle jim ale nestačilo. Zatímco Nokii a Siemens odepsali jako slabší kousky, na mně se rozhodli vyřádit. Opět mě položili na zem a opět na mě najeli autem. Čekal jsem, že ta tíha z mých prsou brzy zmizí, jak jsem se ale mýlil! Auto zůstalo stát a trýznitelé křepčili divoce kolem pořizujíce obrazovou dokumentaci. Nic nedbali mých úpěnlivých výkřiků, oh! Teprve po drahné chvíli se slitovali, auto ze mě odstranili a byli velice překvapeni, že jsem byl stále schopen telefonického spojení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Auto zaparkované na Alcatelu ... telefon funguje

Displej Alcatelu je nejodolnější, to je třeba ocenit třemi body, o něco hůře je na tom Nokia, nejhorší je pak bezkonkurenčně Siemens. Pád ze sedmi metrů přežily všechny telefony stejně, přejetí autem zvládl nejlépe Alcatel (žádná změna) – 2 body, Nokia se Siemensem stejně – 1 bod. Alcatelu musíme přidělit bonus ve výši dvou bodů, jelikož přežil speciální test odolnosti se zaparkovaným automobilem.

Poznámka z budoucnosti: V době psaní tohoto článku, tedy asi dva dny po popisovaných událostech, se oxidace zapříčiněná pobytem ve vodě projevila v plné míře a ani jeden z telefonů není možné zapnout.

Ještě odolnější, než jsme doufali

Všechny telefony nás svou odolností mile překvapily, čekali jsme, že podlehnou zkáze mnohem dřív. Celkově nejlépe z testu vyšel Alcatel One Touch 331 následován Nokií 3310. Siemens A55 dopadl podle očekávání nejhůř. Na druhou stranu musíme přiznat, že Alcatel vypadá již od prvních testů dost odpudivě a nemáte žádnou možnost to napravit. Zatímco u Nokie či Siemensu pořídíte za pár desetikorun nový kryt a snadno si ho sami vyměníte, s Alcatelem byste pro podobnou operaci museli navštívit servis a vytáhnout z peněženky několik stovek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po skončení testu: Alcatel se chová, jak by se nic nestalo, Siemens má rozbitý displej, ale jinak je funkční, Nokia nepřežila ponoření do vody

Možná víte, jaká nebezpečí na váš telefon číhají nejčastěji, a hledáte model, který opravdu něco vydrží. Pokud chcete odolnost proti pádům a nárazům, volte Alcatel One Touch 331, nebo jeho verzi 332 s barevným displejem. Nokia je výhodná, dáváte-li přednost odolnosti proti oděru. Siemens jako odolný telefon doporučit rozhodně nemůžeme, ten musíte chovat jako v bavlnce.

Výsledky crash testu mobilních telefonů
Telefonům jsme za jejich odolnost udělovali body. Větší počet bodů znamená, že mobil je odolnější.
  Alcatel OT 331 Nokia 3310 Siemens A55
pády na koberec 3 2 1
špíny 1 3 3
vrypy 1 3 2
pokuta -2    
mezisoučet 3 8 6
vlhká tvář 3 3 3
podlití 3 1 1
venčení 1 3 2
mezisoučet 10 15 12
pády na beton 3 2 1
vodní pára 3 3 3
prach 3 2 1
pokuta -1    
mezisoučet 18 22 17
změny teploty 3 3 3
sprchování 1 2 2
topení 3 1 2
čokoláda 3 1 2
mezisoučet 28 29 26
úder na displej 3 2 1
pád 3 3 3
automobil 2 1 1
bonus 2    
finální výsledek 38 35 31


Video

Vedle focení jsme celý průběh testu také natáčeli na video. Celou nahrávku jsme vydali na CD, které vyšlo s červnovými Mobilitami. Na MobilManii si můžete stáhnout a prohlédnout zkrácenou verzi (10,8 MB).

Témata článku: Nokia, Alcatel One Touch 331, Nokia 3310, Siemens A50, Siemens A55, Oxidace, Test, MOBI, Celý průběh, Crash, Finální výsledek, Mobil, Ničení, Pohodlné prohlížení, CRA, Jediný bod, Telefon, Rozbitý displej, Zápach, Odolnost, Opalovací krém, Mobilní telefon