Crash test: vyzkoušeli jsme odolnost mobilních telefonů

Před několika měsíci jsme pro časopis Mobility provedli první crash test mobilních telefonů. Slíbili jsme, že ho po čase vydáme i na MobilManii a k článku nyní přidáváme i bonus: video, které dokumentuje průběh testů.

Tento článek vyšel v červnovém čísle časopisu Mobility.

Kdo nikdy omylem neshodil telefon ze stolu nebo nepolil vodou, ať se přihlásí. Nějaké ruce nahoře? Kdo nikdy netelefonoval s mobilem v dešti, nesedl si na něj nebo ho nenesl v kapse se svazkem klíčů? No vida, nikdo. Možná jste si položili otázku, kolikrát tohle ještě můžete svému telefonu provést, než se definitivně odporoučí do věčných lovišť. Rozhodli jsme se vyzkoušet odolnost mobilů za vás.

Upozornění! Článek není vhodný pro děti, slabší povahy ani osoby s příliš vřelým vztahem k mobilním telefonům. Popisované praktiky rozhodně nezkoušejte doma!

Věřte, že nám srdce krvácelo a nejedna slza skanula po tváři, když jsme zbrusu nové telefony vláčeli po drsném betonu, namáčeli do čirých kapalin bez chuti a zápachu, mrazili, chladili nebo pouštěli z výšky na tvrdý beton. Překonali jsme ale svou vrozenou lásku k mobilům a dali jim opravdu řádně do těla.

Alcatel OT 331 Nokia 3310 Siemens A50

K testování jsme přistoupili velmi zodpovědně. Vypracovali jsme důkladnou metodiku pro testování odolnosti, kterou jsme průběžně konzultovali se čtenáři MobilManie.cz. Když jsme se ptali, co všechno máme s mobily provádět, objevovaly se nejrůznější kuriózní návrhy, například svěřit mobil na hodinu papouškovi cvičenému na ničení telefonů, nechat telefony olizovat psy či strčit přístroje pod kola jedoucího rychlíku. Vybrali jsme ale jen takové testy, u kterých jsme schopni zaručit všem telefonům stejné podmínky a které nějakým způsobem simulují skutečné nešetrné používání mobilního telefonu.

Do článku jsme vybrali celkem 130 obrázků. Pro pohodlné prohlížení jsme proto připravili ještě samostatnou fotogalerii – otevře se v novém okně klepnutím na následující obrázek:

Testované modely

Dlouho jsme zvažovali, které telefony podrobíme právu útrpnému, a nakonec jsme se rozhodli řídit počty prodaných kusů. Čtenáře budou asi nejvíce zajímat telefony, se kterými se často setkávají. Testování chytrých telefonů s cenou blížící se dvaceti tisícům by bylo sice zajímavé, ale většina lidí si takový telefon nikdy nekoupí, a proto je jeho odolnost příliš nezajímá.

Naše volba tedy padla na stále oblíbenou Nokii 3310, údajně odolný Alcatel One Touch 331 a populární Siemens A55. Všechny telefony byly před testem úplně nové. Zatímco Nokia i Siemens mají výměnné kryty, Alcatel je vyroben z jednoho kusu plastu. Výměnné kryty jsou v případě zničení telefonu výhodou, pokud totiž poškodíte kryt, za malý peníz pořídíte nový. Na druhou stranu je u Siemensu a Nokie klávesnice tvořena výměnným kusem plastu, pravděpodobně tedy bude méně odolná proti vodě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové telefony před začátkem testu

Zatím jsme pořád hodní

Při hodnocení testů jsme se rozhodli udělovat jeden až tři body, přičemž větší počet bodů odpovídá lepšímu výsledku. Zcela výjimečně budeme body také strhávat či přidávat (pokuta, bonus), pokud telefony projeví výjimečnou ochotu ke zničení, nebo naopak neobvyklou výdrž. Ale nyní už dejme slovo jednotlivým účastníkům testu.


Siemens: Již první test označili náhodní pozorovatelé jako příliš drsný. Ležel jsem si na stole a s hrůzou pozoroval, jak Alcatel zničehonic zmizel kamsi dolů. Skrčil jsem se a marně doufal, že se mi podobný osud vyhne. No nakonec to nebylo nejhorší, dopadl jsem na měkký koberec a kromě upadnutí krytu se mi nic nestalo. Stejně jsem si ale trhnul ostudu, Nokia se rozpadla jen jednou a Alcatel zůstal pevný, i když nás házeli z metru a půl. Zase nás položili na stůl a téměř pod lupou nás kontrolovali. Přestárlá Nokia měla po jednom pádu problém se čtením SIM, Alcatel byl zase docela poškrábaný, das ist super! Nechci se chlubit, ale tenhle test jsem určitě vyhrál.

Poznámka: Tento test si můžete prohlédnout na videu – odkaz pro stáhnutí najdete na konci článku

Alcatel: Siemens se sice naparuje, ale skoro po každém pádu ho museli oblékat. Francouzskou pevnost prostě jen tak někdo nepřekoná. Ti lidé ale vůbec nevědí, jak se k telefonům chovat. Čmárali po nás fixou, přidali i propisku, a tím utrpení zdaleka nekončilo. Nejdřív nás upatlali motorovým olejem a pak nás zaživa pohřbili do hlíny. Je jasné, že Nokia i Siemens tohle všechno v pohodě přestáli – když někdo nosí šaty z hrubé pytloviny, trocha špíny ho nerozhází. Bon dieu, vůbec nemají představu o tom, co právě letí v Paříži! Moje jemné hedvábí je teď celé zašedlé a nevím, jestli ta odporná špína půjde nějak dolů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Popisování telefonu fixou a propisovací tužkou

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Špinění motorovým olejem a hlínou


Článek pokračuje v další kapitole – v ní teprve začnou kruté testy

Témata článku: Nokia, Alcatel One Touch 331, Nokia 3310, Siemens A50, Siemens A55, MOBI, Opalovací krém, CRA, Jediný bod, Test, Mobilní telefon, Finální výsledek, Zápach, Oxidace, Pohodlné prohlížení, Mobil, Crash, Rozbitý displej, Celý průběh, Ničení, Telefon, Odolnost