Čteme elektronické knihy s MobiPocket Readerem

Snad žádný uživatel kapesního počítače s Pocket PC by neměl přehlédnout program MobiPocket Reader. Vedle prohlížení elektronických knih zvládne i textové soubory, internetové stránky, automatické stahování vybraných serverů ala Avant Go, a to všechno cestou rychlou a jednoduchou.

Mobipocket Reader je jeden z mála programů, který si zaslouží vlastní článek. Hed na začátku vás nalákám na čtení elektronických knih, dále na prohlížení internetových stránek, či stahování novinek ze světa u vybraných serverů ala AvantGo. Mé okolí si často pletlo MobiPocket Reader s klasickým Microsoft Readerem. Jde samozřejmě o odlišné programy a každý je určen pro jiný formát elektronických knih. Knihy ve formátu podporovaném MobiPocket Readerem si můžete koupit přímo na serveru www.mobipocketreader.com, nebo netroufnete-li si na čtení knih v originálu, navštivte český server www.palmknihy.cz. Zde je volně ke stažení několik stovek (!) elektronických knih, povídek, fejetonů a dalších copyrightem nezatížených dokumentů.

Nainstalovat a spustit!

MobiPocket Reader je volně ke stažení přímo na serveru výrobce, soubor má zhruba 2,5MB. Hodláte-li číst cokoli českého, tedy s diakritikou, je záhodno stáhnout ještě české písmo CorinTeelig. Toto písmo není však příliš hezké a nečte se dobře. Zajímavé je, že betaverze tohoto programu uměla češtinu i s mnohem hezčím písmem – třeba Tahoma. Funkčně se až na detaily neliší, ostrá verze je však samozřejmě lepší.

Instalace je klasicky jednoduchá, v kapesním počítači si program ukousne 586KB, což považuji vzhledem k funkcím za přiměřené. K programu lze stáhnout další pomocné programy pro tvorbu svých vlastních elektronických dokumentů, o těch si povíme na konci článku.

Po instalaci si můžeme všimnout jakéhosi manažera pro elektronické knihy. Spouští se automaticky po startu Windows, nechcete-li jej, stačí smazat odkaz ze start – programy – po spuštění. V tomto programu si můžete nastavit stahování některých kanálů – podobně jako u AvantGo. Weby jsou však jen anglické a nelze si nastavit svůj custom kanál, jde tedy jen o jakýsi doplněk. Osobně čtu novinky ze ZDnetu, stahování však není rychlé, záleží na velikosti toho či onoho kanálu. Nechcete-li si tyto kanály stahovat, nemusí vás tento program nijak moc zajímat.

Čteme knihy

Po startu nás program uvítá jednoduchým prostředím:

Na úvodní stránce jsou vyobrazeny všechny elektronické knihy, jenž Reader najde ve složce dokumentů. Všimněme si v horním části nápisů eBooks, eNews, eDocs a Categories. První zobrazí všechny elektronické knihy, ve druhé jsou staženy navolené kanály, třetí slouží k prohlížení dokumentů a čtvrtý slouží pro tvorbu kategorií. Ty jsou důležité, chceme-li mít ve své knihovničce pořádek. Založení knihy do kategorie provedeme klepnutím na ikonku vedle názvu a zařazením knihy do kategorie. A takhle už vypadá čtení elektronické knihy.

 

Popišme si ovládací prvky. Vlevo nahoře je název knihy. Kliknutím na název rozevřeme roletku s dalšími možnostmi (obrázek vpravo). Položka Libary nás vrátí na úvodní stránku, Bookmarks slouží k zobrazení uložených záložek, Find...je výborná funkce pro hledání nějakého slova v dokumentu, Nastavení – Settings – si popíšeme zvlášť.

V horním řádku stojí za zmínku tlačítko zobrazující tři knížky – slouží opět k návratu do knihovny, tlačítko s domečkem – návrat na úvodní stránku knihy a tlačítko s písmenem A – jeho volbou upravíme velikost písma dle libosti. Šipka vedle čísla stránky rozevře další nabídku – přechod na určitou stránku, vložení záložky, návrat na první stránku či zobrazení obsahu knihy.

Bez povšimnutí nesmí zůstat i spodní červená čárka, ta graficky vyznačuje, ve které části dokumentu se nacházíme, černá malá čárka zobrazuje vložené záložky.

Nastavení

Nastavení nijak složité, nabízí však většinu důležitých voleb.

První řádek udává velikost písma. Zatímco nejnižší hraničí s čitelností díky rozlišení, největší musí uspokojit i hůře vidící Čtenáře. Druhý řádek volí druh písma – chcete-li číst české dokumenty, stáhněte si písmo CorigTeelig a zvolte jej právě v tomto řádku. Použijete-li beta verzi, můžete zvolit jakékoli písmo. Background Color slouží ke změně pozadí a Text Color ke změně barvy písma. Zbytečnost řeknete si. Zkuste si však trochu experimentovat. Ve tmě se mi například lépe čte kombinace černého pozadí a žlutého písma. Určitě si tyto volby vyzkoušejte. Zatrhnete-li Touch screen turn page, budete klepnutím kamkoli na displej posouvat stránku. Doporučuji ponechat nezatržené, protože zhasne-li vám displej, jistě jej rozsvítíte klepnutím do obrazovky čímž posunete stránku a ztratíte se. Za zmínku stojí ještě zatržítko Full justification. Při jeho zatržení budou řádky roztažené po celé šíři displeje, jeho odtržením zarovnáte text vlevo při stejné velikosti všech mezer.

Konkurence Exploreru?

Co mne velmi potěšilo je schopnost Readeru zobrazit internetové stránky. Rád čítávám diskuse pod zajímavými články, Explorer mne neuspokojoval – neuměl diskuse zarovnat do šířky displeje a byl jsem nucen obraz neustále horizontálně posouvat. Kdo zkusil dá mi za pravdu, že to moc příjemné a hlavně rychlé není. Některé diskuse jsem si tedy pomocí schránky kopíroval do wordovského dokumentu a ten následně četl na PDA. Bylo to však časově náročné a nepohodlné. MobiPocket Reader nejen že umí zobrazit internetové stránky, umí je dokonce i zarovnat na šíři displeje! Po stránkách i diskusích roluji jen vertikálně. Pravda – stránky jsou rozhozené a prohlížeč nezobrazuje obrázky, na čtení diskusí je však perfektní.

Poznámka: Beta verze mi stejně jako ostrá verze nechtěla otevřít některé stránky. Ty stránky, které ostrá verze otevřela, beta neotevře a co víc – zatuhne!

Vytvořme si své elektronické knihy!

Chcete-li si vytvořit vlastní elektronické knihy, stáhněte si program MobiPocket Publisher, pro osobní užití je zdarma. Program je jednoduchý a nabízí import z několika typů dokumentů, vytvoření obsahu, přední strany a mnoho dalšího. Pro prohlížení výsledku na počítači, bez nutnosti testovat knihy na PDA, doporučuji stáhnout prográmek MobiPocket Reader Emulator, je opět zdarma. Oba programy jsou velmi jednoduché a jejich podrobný popis jistě není potřeba.

Nudíte se? Čtěte!

Pokud se často nudíte a máte jen tak náhodou v kapse nějaké to PDA, stáhněte si MobiPocket Reader a čtěte knihy. Vždyť čtením se vzděláváme a jak nám všem jistě kantoři do hlav vtloukali – čtením si rozšíříme naši mizernou slovní zásobu. Díky serveru Palmknihy.cz si každý může přečíst knihy nejrůznějšího žánru a to v českém jazyce. Kdo jednou zakusí kouzlo elektronické knihovničky, už nebude chtít jinak. Konzervativci nám to snad odpustí...

Diskuze (6) Další článek: Paegas: za inkaso vám dobře zaplatíme!

Témata článku: , , , MOBI, Read, Elektron, Ostrá verze