Čteme knihy v mobilu (doplnění)

Před nedávnem jsme vás seznámili s programy, díky kterým si můžete přečíst knihu v elektronické podobě na displeji mobilního telefonu s operačním systémem Symbian nebo podporou Javy. Tentokrát se zaměříme na aplikace pro Windows Mobile.

Před časem jsme na MobilManii uveřejnili článek o čtení elektronických knih prostřednictvím mobilního telefonu. Zde jste se mohli seznámit s nejznámějšími programy pro Javu a Symbian, které se pro tyto účely používají. Dnes máte k dispozici podobný přehled programů pro operační systém Windows Mobile.

Textové dokumenty

Tiny eBook Reader v1.0

Ačkoli by se z názvu tohoto programu zdálo že jde o aplikaci na čtení elektronických knih, musím vás bohužel zklamat. E-knihu si v Tiny eBook Readru přečtete pouze pokud si ji nejprve vyexportujete jako prostý textový soubor. Naopak slovo Tiny je v názvu plně po právu, protože tato aplikace obsahuje opravdu jen to nejzákladnější, čímž je výpis všech textových souborů uložených jak na interní tak na externí paměti a samotný prohlížeč těchto souborů. Marně byste hledali zabudovanou aplikaci na procházení disků, jakékoli nastavování nebo nějaké editační funkce. Stejně tak i podpora českých znaků se do Tiny eBook Readru nevešla.

Nyní je k dispozici již ve verzi v2.5, která by měla navíc podporovat formáty HTML, LIT a taky číst z komprimovaných souborů ZIP. Díky podpoře HTML může dokument obsahovat odkazy na místa v dokumentu ale i na internetové stránky, tučné, kurzivové nebo podtržené písmo a další. Tato nová verze je k dispozici za $17. Zadarmo si můžete vyzkoušet demo, které se v mém případě chovalo velmi podivně a nestabilně, což mi znemožnilo jej pořádně vyzkoušet.

 
Tiny eBook Reader

NotBad

Aplikace určená v první řadě pro vytváření poznámek, ale samozřejmě se velmi dobře hodí i pro čtení a editaci textových souborů. NotBad má zabudovaný, trochu nezvyklý, prohlížeč souborů. Pamatuje si naposledy otevřené soubory. Při práci s textovými soubory si můžete zapnout funkci WordWrap pro zalomení slov na konci řádků. A v nastavení si můžete zvolit druh a velikost písma. České znaky programu NotBad nedělají žádné problémy.

Cena tohoto zápisníku je necelých šest dolarů a pro otestování můžete použít pěti denní demo verzi, kterou najdete na stránkách výrobce.


Prohlížeč souborů • náhled na textový soubor • náhled při zmenšeném písmu

Orneta Notepad

Dle mého názoru asi nejlepší aplikace na prohlížení a editaci textových souborů. Orneta Notepad má vestavěný prohlížeč souborů, seznam naposledy otevřených souborů a možnost asociace souborů s tímto programem. Běžné editační funkce jako kopírování, vkládání, vyjmutí nebo krok zpět, ale také možnost vložení do textu aktuální datum a čas. Podporuje funkci WordWrap a vámi napsaný text můžete ihned poslat jako SMS nebo Email. V nastavení písma si můžete nastavit jeho šíři, velikost, typ, kurzivu nebo podtržení. Velmi příjemná je i práce s funkcí Selection mode, která slouží pro výběr textu.

A určitě nejvíce potěší svou cenou, jde totiž o freeware. Stahovat můžete třeba zde.


Text je možné vybírat • nastavení písma • náhled na zdrojový text HTML souboru


Dokumenty MS Office

RepliGo

Pokud máte nějaké dokumenty ve formátu PDF nebo DOC, tak oceníte prográmek RepliGo. RepliGo je známý majitelům snad všech mobilních platforem od Symbianu, přes Windows (pocket) až po Palm. V RepliGo si dokumenty můžete prohlížet buď v přesném formátu jako na PC (v tomto případě ale musíte používat i scrollování do stran) nebo přepnout do režimu Flowed view, který dokument zarovná na šíři vašeho displeje. K dispozici je pak funkce přiblížení a posunování, posun po stránkách, rotace a samozřejmě vyhledávání. Nesmím opomenout ani funkci Bookmarks (záložky) a Comments (komentáře/poznámky). RepliGo je k mání za necelých 25 dolarů, stahovat můžete třeba ze stránek tvůrců.

 
Prohlížení dokumentů pomocí RepliGo • výběr souboru

Pocket SlideShow

Potřebujete-li mít ve svém smartphonu prezentaci vytvořenou v programu PowerPoint, bude pro vás aplikace Pocket SlideShow jediným řešením. Nejprve je potřeba si soubor ve formátu PPS zkopírovat do telefonu. Na úvod kopírování se aplikace zeptá pro jaké rozlišení chcete prezentaci optimalizovat - na výběr máte mezi rozlišením 240×180 a 320×240. Zhruba dva megabajty velká prezentace se při rozlišení 320×240 zmenší na příjemných 110 kB. Pokud byste si ale chtěli naopak přehrát soubor z telefonu na obrazovce počítače, aplikace vás zklame. PowerPoint zahlásí, že soubor nemůže otevřít.

V Pocket SlideShow můžete prezentaci prohlížet ve třech módech: Preview – téměř přes celý displej se zobrazí aktuální strana prezentace a pod ní se zobrazuje popis k této straně, Notes – jen popis aktuální strany a Thumbnails – náhledy na všechny strany s možností výběru.

Tato aplikace stojí necelých deset dolarů a koupit si ji můžete zde, kde najdete také demoverzi.

 
Jednotlivé možnosti náhledů na prezentaci: Preview • Notes • Thumbnails


E-knihy

iSilo

iSilo podporuje formáty PDB, PRC a HTML. Dokáže knihy rozdělovat do kategorií a pamatuje si naposledy otevřené. Prohližeč disků pro snadné hledání knih je samozřejmostí. V iSilo můžete nastavit téměř vše. Od velikosti a typu písma a druhu kódování (samozřejmě nechybí windows-1250) až po nastavení písma menu či velikost ikonek. iSilo sice stojí necelých dvacet dolarů, ale jde o jeden z nejlepších programů pro čtení e-knih na platformě Windows Mobile 2002. Chcete-li se o tom přesvědčit, tak na www.isilo.com je k dispozici také trial verze.


Seznam naposledy otevřených knih • čtení knihy

MobiPocket Reader

Jeho největší předností je nadstavbová aplikace Mobipocket Web Copanion, která umožňuje stahování novinek z internetu a následně je nahraje do vašeho telefonu. Navíc umí převod HTML a TXT souborů do formátu PRC.

Samotný MobiPocket je pak rozdělen do třech kategorii eBooks, eNews a eDocs. Jejich význam asi nemusím rozebírat. Nabídka Options pak nabízí poměrně hodně volitelných nastavení, například barvu písma, odkazů a pozadí, orientace na výšku či na šířku, celoobrazovkový mód a další. Bohužel ani po zdlouhavém nastavování a restartu mé Motoroly MPx200 se mi nepodařilo docílit korektního zobrazení českých znaků. Nicméně jsem na jiném telefonu viděl, že to možné je.


Výběr knihy • české znaky by měly být zobrazeny, při testování se to však nepodařilo

Diskuze (14) Další článek: T-Mobile ČR přinese na podzim EDGE

Témata článku: , , , Motorola MPx200, Mobil, PPS, MOBI