Čteme knihy v mobilu

V dnešní době už není žádný problém číst si pomocí doinstalovaného softwaru knihu v elektronické podobě přímo na displeji mobilu. Programů k tomu lze najít na internetu mnoho, v článku vás postupně seznámíme s vybranými javovými i symbianovými aplikacemi.
Kapitoly článku

Symbianové aplikace

MobiPocket Reader

První aplikací pro operační systém Symbian, kterou popíšu, je MobiPocket Reader. Existují verze pro telefony Nokia Series 60 a Sony Ericsson P800 a P900. Program je ale daleko univerzálnější, lze stáhnout i verze pro PocketPC, PalmOS a nově i pro telefony s podporou Windows Mobile. Vše najdete přehledně na stránkách autorů. Užívání vás bohužel bude něco stát stejně jako u jiných symbianových programů.

 
Na velkém displeji Sony Ericssonu P900 je zobrazení přehledné

Za MobiPocket Reader budete muset zaplatit 19,95 dolarů. To není zrovna málo, ale i tak doporučuji využít alespoň čtrnáctidenní zkušební plnou verzi, díky které můžete zvážit, zda se investice vyplatí. Aplikace podporuje formáty PDB, PRC i HTML, a když nezapomenete do telefonu nainstalovat český font (doporučuji stáhnout zde), pak si čtení knih opravdu užijete. Jedná se o velmi pěkný program, ovládání je přehledné a po zkopírování knihy do telefonu jsem vždy dosáhl úspěšného spuštění.


Displej je možné využít i naležato

Handy Book

Ruská společnost Epocware, divize Paragon Software, přišla na trh s povedeným klientem Handy Book. Jeho velkou výhodou je jednoduché a intuitivní ovládání, existence české lokalizace (Nokia Series 60 a Siemens SX1) a možnost přímo v nastavení zvolit vhodné kódování. Tím vyřešíte problém s nesprávným zobrazováním znaků s diakritikou. Aplikace dokáže pracovat s knihami ve formátu PDB a TXT.

 
Elektronická kniha na Handy Book 

Texty v Handy Booku dokážete číst v celoobrazkovém režimu a aplikace si také zapamatuje, kde jste naposledy skončili se čtením. Dále lze například nastavit přímé skoky na zvolené stránky nebo možnost prodlouženého podsvícení displeje. Na stránkách výrobce najdete verze pro Nokie Series 60 a Siemens SX1, která vás vyjde na 9,95 dolarů, a také pro Sony Ericsson P800 a P900 – zde si budete muset ještě jednou tolik připlatit.


Handy Book do třetice

eBook

Dalším z řady zajímavých produktů pro operační systém Symbian je aplikace eBook firmy Symbianware. Prostředí programu se opět nijak významně neliší od předešlých. Aplikace vás vyjde pro všechny mobilní telefony s podporou Symbianu na 9,95 dolarů, ale lze ji zkušebně využívat po dobu 15 dní zdarma. Podporuje standardně formáty Palm DOC a také TXT. Ani české znaky nebudou pro klienta žádný problém, s podporou kódování Windows 1250 se vše zobrazí korektně.

PDF+

Tento program slouží především k prohlížení ve formátu PDF. Vytvořila jej společnost mBrain Software a po čtrnácti dnech bezplatného užívání je nutné zaplatit 24 eur. Aplikace bude funkční na všech telefonech Nokia Series 60 a Sony Ericssonech P800 a P900. Zobrazování českých znaků není bohužel vždy korektní, a tak se písmena raději vůbec neukazují. PDF+ umí zobrazovat i obrázky a není problém si v menu zvolit velikost zobrazení nebo otočení textu na šířku displeje, což je velmi praktické.

 
Takto se zobrazuje aplikace PDF+


Také PDF+ umožňuje zobrazení naležato

Závěrečné resumé

Sami vidíte, že možností, jak číst knihy a samostatné texty na displejích mobilních telefonů, je dostatek. Majitelé přístrojů s operačním systémem Symbian mají velkou výhodu, jejich mobily mají rozměrné a velmi jemné displeje s vysokým rozlišením. Čtení knih je díky tomu pohodlné, ale za tento komfort se většinou platí. U mobilních zařízení s podporou Javy je situace přesně opačná – nižší kvalita a velikost displeje je vykompenzována nízkou cenou. Přesněji řečeno programy jsou většinou zadarmo, maximálně vás přijdou na několik haléřů samotné datové přenosy při stahovaní aplikací do telefonu.

Témata článku: , , , Siemens SL45i, Siemens SX1, Sony Ericsson P800, Bender, Elektronická kniha, Ruská společnost, Malý problém, Konkurenční aplikace, Předchozí aplikace, MOBI, Mobil