Čteme knihy v mobilu

V dnešní době už není žádný problém číst si pomocí doinstalovaného softwaru knihu v elektronické podobě přímo na displeji mobilu. Programů k tomu lze najít na internetu mnoho, v článku vás postupně seznámíme s vybranými javovými i symbianovými aplikacemi.
Kapitoly článku

Javové aplikace

Eurotel eBook Reader

Jde o poměrně novou javovou aplikaci společnosti Bender Software. Vzal ji po svá křídla Eurotel a společně se podepsali pod tento zajímavý projekt. Program najdete ke stažení přímo na wapových stránkách Eurotelu pod volbou Stáhnout Java aplikaci. Je v nabídce pro většinu telefonů Nokia, ale pokud vlastníte jiný telefon, doporučují autoři tento odkaz.

Aplikace eBook Reader spolupracuje se třemi partnery, které zprostředkovávají elektronické knihy – Palmknihy.cz, Pismak.cz a FantasyPlanet.cz. K dispozici je tedy slušný výběr knih, povídek i samostatných textů. Stažení vybrané knihy probíhá přes přístupový bod wap. Zde nastává malý problém, jelikož mnoho telefonů ve spojení s Javou tohle připojení nepodporuje. Velikost staženého textu se pohybuje okolo 3 kB. Text zůstává trvale uložen v telefonu a vy si jej můžete kdykoli přečíst.


Eurotel eBook Reader a jeho zobrazení

ReadManiac

Dalším, tentokrát zahraničním klientem, je aplikace ReadManiac. Je v angličtině, ale její ovládání není složité. Midlet je funkční pro většinu mobilních telefonů Siemens (SL45i, SL42i, S55, M50, C55, SL55, M55, S57). Na stránkách autorů se dočtete, že od verze 1.4 je aplikace volně ke stažení, což přímo vybízí alespoň k otestování. Za původní verzi jste totiž museli zaplatit pět dolarů. Aplikaci doporučuji stáhnout z tohoto odkazu, případně z wapu přes odkaz www.deep-shadows.com/hax/downloads/readmaniac.jad. V poslední verzi 1.5 je mimo jiné i možnost ukládat texty neomezeně až do velikosti paměti telefonu nebo přídavné paměťové karty.

MicroReader

O programu MicroReader, který umí číst knihy ve formátu TXT, mnoho informací neseženete. Přesto si jej můžete otestovat, neboť je zdarma. Pokud chcete podporu českých znaků, doporučuji použít kódovaní Windows-1250. Seženete sice jen oficiální verzi pro telefony Siemens, konkrétně pro S55, SL55, M50 a odlehčenou verzi pro SL45i, ale nic vám nebrání program zkušebně otestovat i v jiném modelu a pak se s námi podělit o zkušenosti v diskuzi pod článkem. Na webových stránkách aplikace je také odkaz na upravenou verzi MicroReader+ od ruského autora.

T41

Tento klient pro čtení textů je trochu jiný. Zatímco u výše zmíněných aplikací si jednotlivé knihy nahráváte až přímo do uvedeného programu, zde si při každém natažení jakéhokoli textu musíte celou aplikaci nainstalovat znova. Znamená to, že je nutné si soubor na vašem počítači nejdříve upravit. U T41 to lze provést přímo přes webové stránky www.t41.nl, kde zadáte název vašeho textu a následně i soubor TXT na vašem disku.

Stránky jsou velmi jednoduché, ale trošku nepřehledné, a tak vám v rychlosti poradím, jak celou operaci provést. Na levé straně zvolíte menu Read me, v části Create Your Book do připravené tabulky vložíte z vašeho disku soubor s příponou TXT a stisknete tlačítko Create. Vše ostatní se už provede samo, po zkomprimování vám stránka nabídne uložení již hotového javového souboru na disk. Nainstalování do mobilu už bude hračka.

Takto upravenou javovou aplikaci jsem testoval v Sony Ericssonech T610 a P800 a vše se spolehlivě zobrazovalo. Drobným nedostatkem je bohužel nefunkčnost diakritiky, a proto před vlastním zkopírováním dat doporučuji použít písmenka bez háčků a čárek. Přesto se jedná o zajímavé a elegantní řešení, jak dostat rychle a bez komplikací důležitý text do vašeho mobilu.

 
Aplikace T41 a BookReader

BookReader

Velmi podobný program je i BookReader od společnosti Tequilacat, který pochází původně z Ruska. Funkce programu je prakticky stejná jen s tím rozdílem, že tentokrát si samotný textový soubor vkládáte do aplikace sami. Postup není složitý, v některém ze zipovacích programů midlet rozbalíte a obsah souborů textfile zaměníte za svůj. Následně aplikaci opět zabalíte s tím, že je nutné zachovat příponu JAR. BookReader byl velmi oblíbený u uživatelů Sony Ericssonu T610 a pokud vás zaujal, doporučuji navštívit fórum www.t610.cz, kde najdete dostatek informací.

Chcete-li program otestovat, můžete si ho stáhnout z oficiálních stránek. V původní verzi 1.2 byl občas problém se správným nainstalováním aplikace do telefonu. Autoři se už ale dopracovali k verzi 1.5.3, která by měla být bez chyb. Nabídku verzí ke stažení najdete v přehledné tabulce jednotlivě pro telefony Nokia, Siemens a Motorola. Samostatně lze také stáhnout verzi generic, tedy univerzální pro všechny mobilní telefony. Program opět nezvládá v nabízeném fontu správné zobrazení českých znaků, ale i tak jde o další zajímavý způsob přenosu textů do telefonu.

BookReader

Konkurenční aplikace se stejným názvem od dalších ruských autorů nabízí na svých stránkách popis několika verzí a možnost stažení různých samostatných aplikací s již uloženými texty. Webové stránky jsou bohužel kompletně v ruštině, a tak je otázkou, zda tento midlet dokáže měnit text stejně jako předchozí aplikace. Tvůrci programu se zde zmiňují o podpoře telefonů Samsung a Motorola, ale najdete i odkazy pro telefony Nokia Series 40, zkuste například tento odkaz.

EBook Reader

Možná už se v jednotlivých aplikacích pro čtení knih pomalu ztrácíte, ale je to prostě tak, jmenují se všechny stejně nebo podobně. EBook Reader je vcelku neznámým klientem a ani na stránkách Palmknihy.cz, kde jsem program objevil, se toho mnoho nedočtete. Přesto by měl být funkční na většině Siemensů s podporou Javy. Stahovat můžete pomocí tohoto odkazu.

Co jsem ještě našel

Při pátrání po dalších javových klientech, které umí zobrazovat texty, jsem narazil na aplikace s názvy mbReader, Bookself a BoBR. Jde o velmi podobné programy ovšem s různou kvalitou, které se funkčně nijak neliší od výše uvedených. Ve všech případech převládá podpora pro telefony Siemens, které jsou pověstné nejlépe fungující Javou. Při důkladnějším hledání ale určitě narazíte i na další zajímavé midlety pro čtení elektronických knih, především od ruských autorů.


V druhé kapitole najdete programy pro mobilní telefony se Symbianem

Témata článku: , , , Siemens SL45i, Siemens SX1, Sony Ericsson P800, Konkurenční aplikace, Mobil, Ruská společnost, MOBI, Předchozí aplikace, Malý problém, Elektronická kniha, Bender