Čtenářský kotel: odpovědi Samsungu

Na čtyřicet vašich otázek odpovídá Kamil Vacek ze společnosti Kiboon Mobile, která je oficiálním dovozcem mobilních telefonů Samsung v České a Slovenské republice.
Kapitoly článku

Software

15. Proč se v poslední době ve vašich telefonech objevuje slovník T9 s českou diakritikou? Pro mě, a myslím, že nebudu sám, je to důvod k tomu si mobilní telefon nekoupit, i kdyby byl sebelepší.

Samsung má snahu co nejvíce přizpůsobit telefon dané zemi. Dá se očekávat, že do budoucna budou mít i konkurenční značky diakritiku.

16. Plánuje se „oprava“ českého slovníku T9, nebo alespoň přidání možnosti T9 úplně vypnout?

V T9 není chyba. Telefon se chová standardně. Na permanentní vypnutí T9 v ČR jsme již dali požadavek, ale jestli a kdy to bude, nevíme.

17. U některých modelů nelze do slovníku T9 doplňovat nová slova. Existuje pro ně řešení, například v podobě nového firmwaru?

U většiny telefonů je možnost přidat slova. Telefon, který tuto funkci nemá, ji nejspíš ani nikdy mít nebude.

18. Objeví se nové verze firmwaru k Samsungu SGH-E700? Pokud ano, jaké novinky budou obsahovat? Mohou uživatelé někam zasílat požadavky na vylepšení? U SGH-E700 jde například o český slovník T9 bez háčků a čárek, zobrazení telefonního seznamu pouze ze SIM nebo telefonu atd.

Nový software, který by umožňoval vypnout diakritiku v T9, zatím není. Dali jsme již požadavek alespoň pro permanentní vypnutí T9. Jestli tento software bude, nemůžeme zaručit.

19. Omezení kalendáře na 25 záznamů je u Samsungu SGH-E700 s pamětí 9 MB zoufalé a nepochopitelné. Nejen manažer si tento limit vyčerpá téměř ihned. Napraví to nový firmware?

Sdílená paměť slouží pouze pro MMS, složku médií a fotoaparát. Ostatní funkce nepatří do sdílené paměti. Nový software neopravuje tuto vlastnost.

20. Proč nelze přidat nové melodie k textovým zprávám? Při psaní textovky zvolím Přidat média, Přidat melodie a objeví se Přednastavené melodie, které nejdou změnit, a Moje melodie, které jsou prázdné a do kterých nelze nic přidat. K čemu tam taková složka je?

Záleží na tom, o jaký telefon se jedná. Do složky Moje melodie lze u některých typů přidávat až do zaplnění celé sdílené paměti. Některé telefony mají pevně zadaný počet volitelných melodií ke stažení. U žádného dosud prodávaného Samsungu však nelze měnit melodie pro SMS ani MMS.

21. Proč mobil zapomíná již naučená slova v T9?

Pokud vložíte nové slovo, dá si jej telefon do paměti. Když znova vyvoláte kombinaci kláves pro toto nové slovo, telefon dá přednost tovární kombinaci kláves a po opakovaném stisknutí “0“ vyvoláte vaši uloženou kombinaci. Pokud tomu tak není, bude chyba v softwaru. Vyhledejte tedy autorizovaný servis (www.kiboon.cz/servis.asp).

22. Chystá se nějaký sofistikovanější software, než je stávající Easy Studio, pro modely E700, X100, S500 apod., který by byl schopen spravovat nejen obrázky, zvuky (které pak mimochodem ani nejdou přiřadit konkrétnímu kontaktu) a fota, ale aby šly pomocí něj nahrávat i javové aplikace, ovládat nastavení telefonu a podobně?

Je třeba rozlišit funkci telefonu a funkci synchronizačního programu. Pokud telefon neumí ke kontaktům přiřadit jinou melodii než implicitní, není třeba lepšího synchronizačního programu. Nahrávání javových aplikací je otázkou práv. Samsung nechce pustit pro veřejnost nahrávání aplikací offline. Nevíme, zda se připravuje nový software pro obecná nastavení telefonu z počítače.

23. Proč nelze nastavit zvuky pro jednotlivé volací skupiny, SMS a budík?

Lze nastavit jakoukoli implicitní melodii pro skupinu volajících i budík. Melodie pro SMS a MMS jsou volitelné z deseti druhů již předinstalovaných.

24. Nevyhovuje mi systém zvonění, tedy možnost napřed vibrovat a potom zvonit. Nabídne Samsung někdy možnost vibrovat a zvonit najednou?

Telefony Samsung mají v sobě čip Yamaha, který umí přehrávat melodie ve formátu SMAF nebo MIDI. Ve formátu SMAF je možné přiřadit vibrování k jakémukoli tónu v melodii. Toto je možné pouze pomocí speciálního softwaru pro tvorbu SMAF melodií. Pokud tedy máte např. čtyřicetihlasé melodie, můžete přiřadit vibrování a blikání LED diody k jakémukoli tónu. Variabilita volby je opravdu bohatá. Není technicky možné přiřadit přímo v telefonu vibrace k určitému tónu v melodii, tedy k souboru SMAF.

25. Proč se u modelu SGH-X100 a některých dalších nedá do záznamníku zvuku dostat jinak než z editoru MMS?

Tato funkce je určena hlavně pro MMS. O nahrávání klasických záznamů zvuků pro běžné používání se zde neuvažovalo.

26. Z jakého důvodu začíná u mobilů Samsung kalendář nedělí?

Nejde ani tak o to, že je to Samsung, ale o to, že kalendář je pouze v anglickém jazyce.

27. Můžete mi říct, jestli výrobce chystá upravit zvukové potvrzování všech akcí? Nejlepší by bylo, kdyby se daly zvuky vypnout.

Podle posledních informací nikoli.

28. Bude možné s aktuálním firmwarem přijímat MMS v síti T-Mobile?

Nový software již existuje a je ho možné nechat bezplatně přehrát všem zákazníkům v síti T-Mobile na každé značkové prodejně a v autorizovaných servisech. Problém se týká telefonů X100 a E700.

29. Koupil jsem Samsung SGH-X100 od Oskara, protože T-Mobile jej měl před Vánocemi pouze na letácích. Používám v něm SIM T-Mobilu a mám problémy s MMS. Provede mi servis update firmwaru, o kterém se v této souvislosti psalo, i když jsem telefon kupoval od Oskara? Budu muset za tento update platit?

Zatím existuje update pouze pro zákazníky, kteří si zakoupili X100 a E700 u T-Mobilu. Připravuje se však také update i pro ostatní zákazníky.

30. Proč se při volání s některými Samsungy SGH-E700 objeví hlášení „Není dovoleno“? Dělá to celkem dost telefonů. Nevíte, jak se dá tahle závada odstranit?

Nejspíš bude aktivován zákaz odchozích hovorů v menu Síťové služby. Tuto funkci konzultujte s operátorem.

31. Někdy se stane, že se na displeji ukáže jméno někoho jiného než toho, kdo mi opravdu volá. Je to chyba telefonu?

Občas nám infolinka oznámí tuto stížnost. Zatím se nám tato chyba ani jednou neprojevila. Vzhledem k tomu, že se chyba vyskytuje zřídka, nelze ji okamžitě odstranit. Pro odstranění je třeba chybu nasimulovat.

32. Bude existovat software pro PC, který nabídne opravdovou synchronizaci mobilních telefonů Samsung například s Microsoft Outlookem?

Ve vývoji je synchronizační software s MS Outlookem. Zatím však máme pouze testovací verzi.

33. Existuje nějaký „oficiální“ nástroj pro tvorbu animovaných tapet na hlavní displej?

Na www.samsungmobile.com si můžete po registraci vytvořit vlastní obrázky v připraveném studiu. Toto studio je pro zákazníky, kteří si zakoupili mobilní telefon Samsung.

34. Proč první SMS, která přijde po zapnutí Samsungu SGH-C100, nezvoní? Podle mých zjištění to není jen můj problém.

Pokud vám nefunguje zvuk SMS, vyhledejte autorizovaný servis www.kiboon.cz/servis.asp


V poslední kapitole se dozvíte o službách, které Samsung pro české uživatele chystá.

Témata článku: Samsung, Nové slovo, Samsung Česko, Sam, Samsun, Klasický záznam, Kotel