ČTÚ má nového šéfa. Stávající předsedkyně Továrková skončila a rovnou rezignovala

Od dnešního dne se vedení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) ujímá dosavadní řadový radní Marek Ebert (více jsme psali zde). Tříletý mandát předsedkyně Rady ČTÚ naopak skončil pro Hanu Továrkovou. Ta mohla až do roku 2024 pokračovat jako řadová radní, rozhodla se ale rezignovat. Na tiskové konferenci ČTÚ to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Síkela promluvil o svých očekáváních, která od úřadu pod novým vedením bude mít, a nový předseda o svých prioritách pro tříleté funkční období. Ministerstvo chce s úřadem navázat úzkou spolupráci, která se po výměně politické reprezentace v roce 2021 příliš nedařila (o výhradách ministra Síkely k předchozí šéfce Továrkové, nominantce hnutí ANO, jsme psali zde).

Mezi priority obou institucí patří oblast realizace dotací z Národního plánu obnovy (týká se například pokrývání železničních koridorů 5G sítěmi), projednávání tzv. „technické novely“ zákona o elektronických komunikacích nebo přezkum poštovního trhu a příprava výběrového řízení na držitele poštovní licence. Dalšími prioritami ČTÚ jsou dokončení přezkumu relevantních trhů a aktualizace Strategie správy spektra. Úřad se pod vedením nového předsedy zaměří i na vyhodnocení toho, jak funguje přenositelnost čísel a změna poskytovatele služby přístupu k internetu.

Úřad chce navrátit transparentnost

„Je pro mě klíčové, aby Úřad byl pod mým vedením transparentní, důvěryhodný a předvídatelný ve svých rozhodnutích. Důležitá je pro mě i otevřená a pravidelná komunikace směrem k odbornému sektoru, mezi který zahrnuji i spotřebitelské organizace. Transparentní a předvídatelné regulační prostředí považuji za jeden ze základních předpokladů pro udržitelný rozvoj sektoru elektronických komunikací, investiční rozhodování operátorů a dostupnost kvalitních služeb pro spotřebitele,“ uvedl Marek Ebert.

Klepněte pro větší obrázek
Marek Ebert pracuje pro ČTÚ na různých pozicích už 30 let. 1. února 2023 se stal předsedou Rady ČTÚ

„Považuji za důležité, aby Český telekomunikační úřad plnil roli nezávislého regulátora, který transparentně dohlíží na hráče na trhu a podporuje rozvoj důležitého sektoru digitální ekonomiky v Česku. Věřím, že nový předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Marek Ebert vrátí úřadu jeho důvěryhodnost a úřad pod jeho vedením bude profesionálně naplňovat službu občanům, ať už se to týká udržitelnosti televizního vysílání DVB-T2, poštovního trhu nebo podpory konkurence na mobilním trhu,“ uvedl ministr Jozef Síkela.

Vstup čtvrtého mobilního operátora na český trh v tuto chvíli vidí nový šéf ČTÚ jako nereálný. Snížení ceny mobilních dat chce zajistit cestou zlepšení konkurence posílením pozic virtuálních operátorů: „Očekávání z aukce kmitočtů se nenaplnila a já v současnosti nevidím možnost pro vstup nového hráče. Cestu vidím spíše v pomoci virtuálním operátorům,“ řekl na tiskové konfereci Ebert. Rada ČTÚ nyní sestává z předsedy Marka Eberta a radních Jiřího Peterky, Lukáše Zeleného a Jiřího Šuchmana.

Diskuze (9) Další článek: Na Trumpa budou ještě vzpomínat. Biden chce Huawei definitivně odstřihnout od amerických komponent

Témata článku: , , , , , , , Nový předseda, Strategie správy spektra, Nový šéf, Národní plán obnovy, Jiří Peterka, Rada ČTÚ, Lukáš Zelený, Priorita, Elektronická komunikace, Posílení, Rez, Hnutí ANO, Jozef Síkela, Předsedkyně, Česká republika