ČTÚ připravuje milimetrové vlny pro 5G, operátoři mohou část pásma otestovat

O milimetrových vlnách ve spojitosti s 5G sítěmi se začalo opět více mluvit v souvislosti s uvedením nových iPhonů 12 a jejich podporou vyšších frekvenčních pásem na americkém trhu. Právě ve Spojených státech plánuje tamní největší operátor Verizon pokrýt 50 měst 5G konektivitou v tzv. milimetrových vlnách.

To v Česku zatím tak daleko nejsme – u nás operátoři zatím nemohou pro 5G ve větším měřítku využívat ani nižší frekvenční pásma pod 6 GHz, protože zatím neproběhla aukce příslušných frekvencí (700 MHz a 3,5 GHz). Dobrou zprávou ale je, že i u nás se s využitím milimetrových vln počítá. Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) v tomto týdnu přijala opatření obecné povahy, které se pásmem 24,25 až 27,5 GHz zabývá.

Opatření stanoví základní technické podmínky a způsob autorizace prvního pásma milimetrových vln určeného pro sítě 5G, což je nezbytná podmínka pro ověření příležitostí jeho budoucího komerčního využití. Úsek pásma o šířce 1 GHz úřad po veřejné konzultaci částečně zpřístupní k testování. Operátoři si mohou zažádat o individuální oprávnění k experimentálnímu provozu.

ČTÚ k tomuto kroku přistoupil i s vědomím toho, že na trhu teprve vzniká nabídka zařízení 5G a reálně zatím neexistuje poptávka po nových službách v tomto pásmu. K upřesnění podmínek pro komerční využití přistoupí ČTÚ na základě poznatků z experimentálního využití pásma, optimalizace plánovacích mechanismů a výsledku projednávání návrhů evropských technicko–regulačních opatření k zajištění vzájemné koexistence sítí. K vyhodnocení experimentálních provozů v pásmu milimetrových vln dojde na konci prvního pololetí 2021.

Milimetrové vlny:

Jako milimetrové vlny se označuje frekvenční pásmo elektromagnetického spektra od zhruba 24 GHz do 100 nebo až 300 GHz. Jejich hlavní výhodou proti nižším frekvencím je řádově vyšší datová propustnost díky větší šířce kanálu, kdy lze přenášet data rychlostí až 10 Gbit/s. Nevýhodou naopak krátký dosah a obtížný průchod překážkami.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (1) Další článek: T-Mobile radí, jak používat mobil během epidemie. Nenoste ho s sebou na záchod!

Témata článku: , , , , , , , Pro +, Využití, Pas, GHz, Verizon, Česká republika, Vlna, Operátor, Frekvenční pásmo, Část pásma, Vědomí