Další linuxové PDA, tentokráte s otvírací klávesnicí

Korejská firma Gmate, která je známá svými linuxovými kapesními počítači Yopy, chystá na trh zajímavé vylepšení.
Opeační systém je v případě nového rozkládacího počítače Yopy jen jednou z několika exotických vlastností. Především zaujme otevírací design, kdy se displej odklopí a odkryje 40tlačítkovou klávesnici. Ta ovšem není typický qwerty, připomíná spíše kalkulačku a tak není zatím příliš jasné, jak pohodlně se na ní bude psát. Písmenka jsou rozvržena abecedně, tedy ABCDEF…, číslice jsou stejně jako na kalkulačce.

Ohledně hardwaru splňuje Open PDA Yopy požadavky na multimediální kapesní počítač. 206MHz procesor StrongARM poskytuje dostatečnou záruku potřebného výkonu, 64MB paměti je rozšiřitelné přes SD Multimedia karty. Mikrofon a reproduktor jsou také samozřejmostí. V počítači je rovněž zabudován MP3 přehrávač. Dotykový displej s 65000 barvami má tradiční rozlišení 320×240 bodů. Na zadní stranu přístroje se budou připojovat další rozšíření, jako jsou bezdrátové modemy a podobně. Přestože je počítač rozkládací, není nějak extrémně velký, rozměry má 10.2×6.9×1.5 cm a váží 140 gramů.

Operační systém je ARM Linux s X Window, takže jakákoli aplikace pro X Window poběží i na tomto počítači.

Do prodeje se dostane počítač nejdříve v prosinci v Korei, později do USA a dál. V USA by se cena měla pohybovat na úrovni 450 dolarů.

Váš názor Další článek: 22.11.2001 00:00 Hra "connect" skončila. Čekáme na řešení...

Témata článku: , , , PDA