Další úspěšný krůček UMTS - tentokrát v Rusku

Divize Siemensu s názvem IC Mobile uskutečnila v Rusku první hovory a datové přenosy v síti UMTS spolu s tamním operátorem Mobile TeleSystems OJSC, a to na „hotové síti“.

Rusko není pozadu

Divize společnosti Siemens nese název IC Mobile (Information and Communication Mobile) a zabývá se výstavbou jak sítí GSM, tak i implementací paketového přenosu dat GPRS a v neposlední řadě výstavbou sítí třetí generace UMTS. Tu postavila v hlavním městě Moskvě spolu s předním operátorem TeleSystems OJSC.

Zajímavé je, že testy probíhaly na „hotové síti“, nešlo tedy jen o pár vysílačů a pár ústředen tak „aby to chodilo“. Síť je kompletní, včetně ústředen pro přepojování paketů a okruhů, a ústředen pro přenos hlasu a dat. Datum spuštění sítě zatím není známo, ovšem může se stát, že si Moskevští obyvatelé zavolají přes síť třetí generace dříve, než některý ze západních států.  

Přenosové rychlosti

Velmi zajímavé jsou rekordní přenosové rychlosti, kterých se IC Mobile podařilo dosáhnout v síti UMTS při přenosu dat. Bylo to 384 kbit/s, tedy zhruba stejné číslo, jaké bylo rozhlašováno do světa v době kdy bylo UMTS ještě v plenkách. Zmiňuji to proto, že například u GPRS bylo zpočátku slibováno až 177 kbit/s; později se ukázalo, že je realita někde u 100 kbit/s a dneska všichni vidíme, jak to doopravdy je. Jsme rádi, když nám GPRS „frčí“ tak na třetině. Na druhou stranu – v síti UMTS zřejmě nebyly připojeny tisíce uživatelů. I tak jde o pozitivní informaci, která může skeptikům trošku ubrat dech.

IC Mobile (spolupracuje též s NECem) má za sebou již několik úspěšných testů: Video, samostatné obrázky i klasické datové přenosy (přístup na internet, email apod.) a zdá se, že IC Mobile je společnost, která má na stavbu sítí třetí generace potřebné know-how. Kdo ví, možná bude v blízké budoucnosti stavět sítě třetí generace i u nás…

Diskuze (3) Další článek: Nokia 3350 – svěží novinka z dálného východu

Témata článku: , Rusk, Přepojování, Krůček, Úspěšný test, UMTS