Další vlna mobilních plateb. Hned několik bank dnes spouští služby Googlu, Applu, Garminu a Fitbitu

Mobilní platby velkých technologických firem začíná podporovat čím dál víc českých bankovních institucí. Zavádění probíhá ve vlnách a ta poslední je opravdu mohutná – nové platební způsoby mohou ode dneška zkoušet zákazníci ČSOB, Poštovní spořitelny, UniCredit Bank a Air Bank.

Klepněte pro větší obrázek

Klienti druhé největší české banky podle počtu zákazníků ČSOB dlouho volali po moderních platebních metodách pomocí smartphonů. Od roku 2016 nabízí banka uživatelům smartphonů s Androidem platby pomocí vlastní aplikace NaNákupy. Majitelé iPhonů a chytrých hodinek Apple Watch se dočkali až nyní. Služba Apple Pay je dostupná pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny, kteří mají platební kartu Mastercard. Spuštění služby pro klienty s platební kartou Visa plánuje ČSOB v následujících týdnech.

UniCredit Bank už službu Apple Pay provozuje od července letošního roku. Nyní k ní přidává také další velkou platformu Google Pay pro zákazníky vlastnící smartphone s Androidem (verze 5.0 a vyšší) a funkcí NFC. Do aplikace lze zatím uložit taktéž pouze kartu typu Mastercard, o podpoře karet Visa se banka nezmiňuje. UniCredit ještě připomíná, že Google Pay lze také využít k výběru hotovosti z bankomatů s bezkontaktní technologií.

Klepněte pro větší obrázek

Air Bank má značnou část klientely mezi mladšími lidmi, kteří jsou zvyklí aktivně používat nové technologie, proto už dříve banka nabídla platby Apple Pay i vlastní aplikaci My Air pro platby na Androidu. Nyní je doplňuje paletou služeb Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay. Platby mobilem přes aplikaci My Air banka ponechá nadále aktivní pro stávající uživatele služby. Noví zájemci o placení chytrým telefonem s Androidem si ale mohou zapnout už jen Google Pay. Apple Pay v Air Bank využívá 85 tisíc klientů, placení mobilem přes My Air má zapnuté 88 tisíc klientů. Celkem klienti Air Bank mobilem zaplatili už 13 milionů nákupů za 5 miliard korun.

Kompletní přehled podporovaných metod:

Banka Google Pay Vlastní Android aplikace Apple Pay Další služby
Air Bank ANO ANO (bude zrušeno) ANO Garmin Pay,
Fitbit Pay
Creditas ANO x x x
Curve ANO x x x
Česká spořitelna ANO ANO (do září 2019) ANO Garmin Pay,
Fitbit Pay
ČSOB x ANO ANO (pouze Mastercard) x
Edenred ANO x ANO x
Equa bank ANO x x x
Fio banka ANO (pouze Mastercard) x ANO x
Home Credit ANO x x x
J&T ANO x ANO x
Komerční banka ANO x ANO Garmin Pay,
Fitbit Pay
mBank ANO x ANO x
Monese ANO x ANO x
Moneta Money Bank ANO x ANO Garmin Pay,
Fitbit Pay
Poštovní spořitelna x x ANO (pouze Mastercard) x
Raiffeisenbank x ANO ANO (pouze Mastercard) x
Revolut ANO x ANO Garmin Pay, Fitbit Pay (obojí pouze Mastercard)
Sodexo x ANO x x
Twisto x x ANO x
UniCredit Bank ANO x ANO (pouze Mastercard) x
Aktualizováno: 5. 11. 2019
Diskuze (21) Další článek: Xiaomi Mi Watch: vypadají jako Apple Watch, cena ale bude někde jinde...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , Spoušť, Android verze, Plát, FIT, My AI, UniCredit Bank, Mobilní platba, Metoda, UniCredit, ,