Další z rodu Pilotů – Palm VII

Přes aktivitu stroječků s Windows CE "Piloti" i dále útočí: chystaná verze bude umět bezdrátový přístup k Internetu za levný paušál. Ale kde?
Rodina dnes zřejmě nejpopulárnějších počítačů na světě, Pilotů/Palm Pilotů od 3Com se rozroste: nově oznámeným členem je produkt nazvaný poměrně překvapivě „Palm VII“. „Piloti“ jsou tedy opuštěni, dlaň ve jménu produktu zůstává – hlavním přínosem nového pilota (a just tomu budu říkat Pilot) je konektivita k Internetu. Sedmička je schopna bezdrátového připojení k Internetu a obousměrného přenosu dat, nejen tedy jejich příjmu. Palm VII má být na trhu bohužel až „později v roce 1999“, na jaře by produkt měl vstoupit stádia uživatelských testů. Cena produktu není zrovna nejnižší – firma uvádí, že bude stát okolo 800 USD. Produkt má být napájen ze dvou baterií typu AAA, na které vydrží podle firmy v provozu „týdny“.

Nejen bezdrátový přístup k Internetu je ale významnou novinkou; firma přidala i některé zajímavé další funkce. Především to je tzv. „web clipping“, jakási výstřižková služba Internetu. Jde o to, že kapesním zařízením s jeho maličkým displejem skutečně není možné pracovat s běžnými webovými stránkami, uzpůsobenými pro monitor, a i postupné procházení normální webové stránky by zabralo příliš mnoho času a brodění v zcela redundantních informacích. Pro „web clipping“ ovšem musí připravit svou službu producenti stránek, a ti nejvýznamnější (například zpravodajci, bankovní domy, elektronické obchody, služby počasí, ale také třeba vyhledávač Yahoo atd.) se k tomuto konceptu přihlásili. Palm VII dále obsahuje službu iMessenger, což je aplikace určená pro trvalý a průběžný příjem i odesílání internetové pošty (bezdrátově).

Živě komentuje: celkem správně tvrdí prezidentka Palm Computingu Janice Roberts, že „toto je teprve začátek“, a dodává: „kapesní zařízení musí být jednoduché, rychlé a levné“. Bezdrátový přístup k Internetu, ať jste kdekoli, je samozřejmě elegance sama, ale Palm VII je stále jedním z prvních zařízení tohoto typu a stále asi zaujme jen fandy; cena je vysoká, displej maličký, ovládání (pokud bude ve stylu Palm III) má stále hodně daleko k dokonalosti. Podle analytiků má narůst počet uživatelů bezdrátových zařízení z dnešních poměrně zanedbatelných hodnot na 21 miliónů v roce 2001 – a je jasné, že v té době budou na trhu desítky zařízení tohoto typu.

Samozřejmě, velkou překážkou rozvoje bezdrátových zařízení je infrastruktura – kdyby byl Palm VII na trhu dnes, bylo by to málo platné, neboť není připravena síť. V oblasti USA protov znikne síť nazvaná Palm.Net, kterou poskytne jeden z velkých telekomů, BellSouth. Ten už ji má prakticky vybudovanou (pokrývá 93% obydleného území USA) s pomocí technologie od Ericssonu, a využívají ji samozřejmě zejména různé profesionální organizace. Přístup k Internetu z Palm VII bude tedy možný pouze přes dedikovanou síť Palm.Net (možná v budoucnu i přes další sítě), což znamená další příjem pro 3Com, respl jeho dceřinku Palm Computing – uvádí se ovšem, že by paušál za měsíční bezdrátový přístup k Internetu měl stát 10 dolarů. Ještě stále se nechcete přestěhovat do Spojených států amerických?

Váš názor Další článek: Psion synchronizuje Domino

Témata článku: Palm, , , Maličký displej, Prezidentka, Rod, BellSouth, Pilot