Dana – chytrá spolužačka

AlphaSmart je výrobce nestandardních kapesních počítačů, o kterých tvrdí, že jsou vhodné zejména jako výuková pomůcka do škol. Avšak Dana přijde vhod všem, kteří shánějí levnou náhradu notebooku.

AlphaSmart má dlouholeté zkušenosti na poli kapesních počítačů do výuky. Jeho posledním počinem je laptop s operačním systémem PalmOS 4.1 a ženským názvem Dana.

Výrobce by jej chtěl protlačit mezi studenty, kteří by se s jeho pomocí mohli vzdělávat. Dana je zajímavá především plnohodnotnou klávesnicí a širokým displejem. Klávesnice není od věci, neboť s přístrojem dostanete i textový editor AlphaWord. Kompatibilita s aplikací Microsoft Word je zaručena při každé synchronizaci. Podle samotného výrobce se jedná o plnohodnotný editor, který zvládá vše, včetně korekce chyb a slovníku thesaurus. Ať se to nezdá. Z tohoto malého zařízení můžete i tisknout  a to přímo z AlphaWordu. Slouží k tomu jeden ze dvou USB konektorů po straně přístroje, ke kterému připojíte tiskárnu. Pomocí USB budete Danu připojovat i domácímu počítači.

 

Možná hledáte plošku pro vkládání znaků – Graffiti? Dana myslí na vše a nabízí tzv. WritePad pro leváky a praváky. Sice to na displeji s rozlišením 56O x 160 pixelů vypadá poněkud legračně a vzhledem k plnohodnotné klávesnici i zbytečně, ale je to tam. Displej nemá standardní rozlišení pro PalmOS aplikace. Dokáže však většinu aplikací roztáhnout na celou plochu. A to buď horizontálně nebo vertikálně.

 

Výhodou oproti konkurenci s PalmOS jsou dva sloty pro paměťové karty SD/MMC, které tak razantně rozšiřují 8 MB paměť přístroje. Paměť lze využít pro zálohování aplikací nebo pro paměťově náročné aplikace typu – překladový slovník. Pro komunikaci mezi kapesními počítači je k dispozici IrDA port. Přestože má Dana ke vzhledu klasického kapesního počítače s PalmOS daleko, nabízí vše stejné. Nechybí ani základní aplikace jako u každého jiného kapesního počítače.

Základní parametry

  • Laptop Dana
  • Systém: PalmOS 4.1
  • Rozměry: 31,4 x 23,5 x4,8 cm
  • Váha: 0,91 kg
  • Displej: dotykový, monochromatický, 560 x 160 pixelů
  • Paměť: 8 MB
  • Napájení: AC adaptér nebo 3 AA články
  • Další vlastnosti: 2x MMC/SD slot, 2 x USB, IrDA
  • Cena: 399 dolarů
Diskuze (7) Další článek: Nové javové hry: od T-Mobilu a zdarma

Témata článku: Chytrá, Dan