Dárcovské SMS: kam putují vaše peníze?

Poslali jste dárcovskou SMS na podporu postižené Asii a zajímá vás, kolik peněz se z částky, kterou jste zaplatili, dostane až k humanitární organizaci? Rozčilují vás odvedené režijní poplatky operátorům a daň státu? Přečtěte si, jak to s přispíváním prostřednictvím SMS zpráv ve skutečnosti je.
Kapitoly článku
Rozsáhlé přírodní katastrofy čím dál tím více zasahují různá místa naší planety a značně ovlivňují život všech lidí. Jen za poslední měsíce se udály dvě velmi závažné události, které se dotkly také lidí v České republice. Rozsáhlé následky zemětřesení a ničivých vln v Asii není třeba připomínat, vídáme je každý den v televizi a v tisku. Ve stínu tohoto hrůzného neštěstí zůstala větrná smršť, která před nedávnem zpustošila Vysoké Tatry na Slovensku. Nejen tyto události však poodhalují potěšující fakt, že si lidé chtějí navzájem pomáhat.

Nejsnadnějším způsobem pomoci v podobných situacích je bezpochyby zaslání finančního daru. Každý dárce si může zvolit výši částky podle svých možností a za získané prostředky se mohou nakoupit věci, které jsou nejvíce potřebné. Tyto finance obhospodařují různé neziskové organizace, které se starají o rozdělování peněz potřebným a nákup humanitární pomoci.

Tip: Článek je dlouhý a proto jsme ho rozdělili do dvou kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

Fenomén DMS

Pokud se rozhodnete, že finančně podpoříte aktivity některé z humanitárních organizací, máte několik možností. Můžete vhodit libovolný obnos do některé z kasiček rozmístěných po městech a v obchodech, můžete si také koupit nějaký symbolický předmět za nadsazenou cenu, ze které bude většina odvedena právě pro pomoc postiženým lidem. Snadným způsobem přímé finanční pomoci je zasílání peněz přímo na bankovní účet vybrané organizace. Nejsnadnějším, nejrychlejším a nejpohodlnějším způsobem se však zdá být pro zasílání drobných finančních prostředků dárcovská SMS zpráva, zkráceně DMS (Donors Message Service).

V posledních dvou případech rozsáhlých přírodních katastrof v Tatrách a v Asii zažily u nás právě dárcovské SMS velký boom. Lidem zřejmě zvolená částka vyhovuje, příliš je nezatíží a navíc ji mohou zaslat okamžitě a odkudkoli. Stačí mít mobilní telefon a umět z něj poslat jednoduchou textovku.

Češi se pro nový způsob přispívání velice nadchli. Jen pro Tatry zaslali do dnešní doby přes 300 tisíc textovek a na podporu pomoci zasaženým Asijským zemím odeslali do včerejšího dne 705 951 dárcovských zpráv a včera překročila částka na kontě nadace dvacet miliónů korun. Je vidět, že jsme dobrosrdečný národ, protože se o naší aktivitě zhusta píše i v zahraničním tisku. Jinde se totiž DMS tak masivní oblibě netěší. Čím to?

Největší zásluhu má na tom velká medializace. Vzor dárcovské textovky i číslo pro odeslání na vás vykouknou snad z každých novin, slýcháte ho v rádiích a denně se několikrát objeví také na televizní obrazovce. Kdo si v tu chvíli rozmyslí, že by chtěl pomoci, nemusí si opisovat dlouhé číslo účtu nebo poštovní adresu a později peníze poslat. Stačí vzít mobilní telefon a okamžitě napsat textovku.

Projekt DMS byl v České republice spuštěn v dubnu loňského roku do zkušebního provozu. Svoji solidaritu jste pomocí darovací textovky mohli projevit u řady projektů. Projekt realizuje občanské sdružení Fórum dárců společně s Asociací provozovatelů mobilních sítí (APMS). Službu premiových SMS (Premium Rate SMS), tedy textových zpráv zpoplatňovaných vyšší sazbou, pro toto sdružení pak zabezpečuje u všech tří mobilních operátorů společnost ATS Praha.

Co všechno zaplatím?

Cena za dárcovskou SMS zprávu je stanovena na 35,70 Kč. Většinu této částky tvoří dar věnovaný organizaci, jsou v ní zahrnuty provozní poplatky a také daň z přidané hodnoty. K této částce se navíc přičítá cena za odeslanou textovou zprávu dle tarifu každého dárce. Hodilo by se však mluvit již v minulém čase, protože operátoři se včera rozhodli, že si tuto částku nebudou účtovat a textové zprávy bude možné na dárcovské číslo posílat zdarma a zaplatíte tak pouze zmiňovaných 35,70 Kč. Rozhodnutí operátorů nabude platnosti dnes – 5. ledna v 8:00 hodin.

Z celkové ceny 35,70 Kč tvoří dar humanitární organizaci 27 Kč. Rozdíl 2,97 Kč (dále budu uvádět částku 3 Kč) je odečten za provozní poplatky a částka 5,70 Kč tvoří DPH.


Jak se dělí vaše peníze

Přestože je částka odváděna jako DPH takřka dvakrát vyšší než 3 Kč sloužící pro pokrytí poplatků, jsou to právě tyto tři koruny, které dárcům nejvíce vrtají hlavou a mnohé značně rozčilují. Není totiž na první pohled zřejmé, kde se tyto peníze ztrácí. Každý si přitom jednoduše spočítá, že se takto v případě sbírky pro Asii sešlo už více jak dva miliony korun, které by trpícím lidem jistě přišly vhod.

Musíme si však uvědomit, že každá služba něco stojí. A při posílání dárcovské SMS různé služby poskytuje hned několik subjektů. Operátoři musí mít zabezpečenou podporu se společností ATS, která poskytuje Fóru dárců zisk z prémiových SMS zpráv. Jen zabezpečení a tok peněz mezi těmito třemi subjekty něco stojí. Dále zde musíme započítat převod peněz dál k humanitární organizaci a odměnu ostatním zainteresovaným stranám (APMS, banky).

Tip: zůčastněte se ankety, kterou najdete v pravém sloupci dole. Přispíváte prostřednictvím DMS nebo tento způsob humanitární pomoci ignorujete?

Přestože se ale projekt DMS zaklíná průhlednými podmínkami, režijní tři koruny jsou zahaleny do mlhy. Zúčastněné organizace nebyly ochotny přiznat výši svého podílu, která by určitě do jisté míry rozptýlila různá podezření.


Jak se naši mobilní operátoři zapojují do humanitární pomoci se dozvíte v druhé kapitole. Řekneme si také, proč stát nemůže u dárcovských SMS odpustit daň.

Témata článku: , , , , , , Roamingový provoz, Pen, Vysoké Tatry, Dar, Finanční pomoc, Fórum dárců, Nejpohodlnější způsob, ADRA, Snadný způsob, Tatry, Dárce, Účetní systém, Finanční dar, Pomoc postiženým, Vaš,