Dárek na poslední chvíli: levný mobil do dvou tisíc

Nakupování vánočních dárků dokáže pěkně vyprázdnit kapsu. Při nákupu mobilního telefonu ale můžete docela ušetřit. Pokud vám budou stačit jen základní funkce a nevyžadujete luxus, dá se pořídit telefon i do dvou tisíc korun. A je z čeho vybírat.
Kapitoly článku
Ježíšek za tři dny zazvoní a vrhneme se pod stromeček na rozbalování dárků. Bude mezi nimi i mobilní telefon? Může být, a Ježíška přitom takový dárek nemusí zruinovat. Mobilní telefony lze dnes sehnat za cenu do dvou tisíc korun a ještě si můžete vybrat z pestré nabídky. Abychom vám výběr usnadnili, přinášíme vám kompletní přehled telefonů s cenou do dvou tisíc korun na našem trhu.

Tento přehled uzavírá naši předvánoční prohlídku nabídky mobilních telefonů u nás. Už jste si mohli přečíst o telefonech s cenou nad deset tisíc korun, zabývali jsme se i telefony s cenou od osmi do deseti tisíc a od šesti do osmi tisíc korun. Následoval přehled věnovaný telefonům od pěti do šesti tisíc, a pak relace od čtyř do pěti tisíc. S cenou jsme šli opět o stupínek níže a výsledkem byl přehled mobilů od tří do čtyř tisíc, posléze doplněný rozmezím od dvou do třech tisíc korun.

Ceny čerpáme z ceníků mobilních operátorů uvedených na internetových stránkách. V případě běžných cen saháme k několika ověřeným obchodům, o kterých víme, že prodávají oficiální zboží. Nevylučujeme ale, že lze telefony sehnat levněji.

Tipy: článek si můžete přečíst nerozdělený v textové verzi MobilManie, po klepnutí na obrázek telefonu s názvem se dostanete přímo na jeho kartu v katalogu mobilů, kde najdete všechny podrobné parametry.

Telefony s černobílým displejem

Je celkem zajímavé, že jsou i v naprosto nejnižší třídě mobilních telefonů přístroje s černobílým displejem minoritou. Ještě před rokem tomu tak určitě nebylo. Černobílý displej sice není moderní, ale stále má své výhody, zejména oproti méně kvalitním barevným displejům. Je výborně čitelný i bez podsvícení, zobrazení bývá velmi přehledné a také dobře kontrastní. Hodí se tedy například pro seniory s horším zrakem.

Nejlevnějším telefonem v nabídce je stále Motorola C115. Může vás odradit trochu nezvyklým designem a velmi chudou výbavou. Displej je černobílý, vyzvánění jednohlasé, paměť pro zprávy nebo kontakty obstarává pouze karta SIM. Chybí i datové přenosy a v telefonu najdete jen pár doplňkových funkcí. Ale ta cena ... Stačí jen něco málo přes tisíc korun a můžete telefonovat.

Motorola C115 
Cena: 1 271 Kč

Ještě před několika měsíci neměla „eskymácká“ Motorola adekvátně levnou konkurenci. Dnes si však můžete zvolit za téměř stejnou cenu Siemens A70 a určitě neprohloupíte. Potěší vás bezesporu elegantnější design, pohodlnější a intuitivnější ovládání a také bohatší výbava. Telefon si zapamatuje 200 telefonních čísel, 100 textových zpráv a umí vyzvánět šestnáctihlasými melodiemi. Zprávy je možné psát pomocí slovníku T9. V doplňkových funkcích najdete budík, kalkulačku a dokonce dvě jednoduché hry. Nic víc však telefon neumí.

Siemens A70 
Cena: 1 295 Kč (Eurotel - 1 295 Kč, T-Mobile - 1 499 Kč)

Příznivci značky Nokia si musí na pár set korun připlatit. Vybírat ale mohou rovnou ze dvou modelů. Starší Nokii 1100 už si ale vybere zřejmě jen málokdo. Telefon je o něco větší a těžší, zapamatuje se jen padesát telefonních čísel a má pouze monofonní vyzvánění. V paměti uchová také padesát textových zpráv a s jejich tvorbou pomůže se slovníkem T9.

Nokia 1100 
Cena: 1 943 Kč

Daleko lepší je investovat do novější Nokie 1110. Ta je zajímavá především inverzním zobrazením displeje; písmo není černé na světlém podkladu, ale naopak světlé a jakoby na tmavém podkladu. Dobrou čitelnost displej tímto řešením neztratil. Do paměti se vejde 200 telefonních čísel a šedesát textových zpráv. Vyzvánění obstarává 20 hlasů. Netradičním bonusem výbavy jsou „mluvící hodiny“ – po stisku klávesy telefon nahlas vysloví aktuální čas.

Nokia 1110 
Cena: 1 890 Kč

Nejvýhodnější koupí z výše uvedených produktů je jednoznačně Siemens A70. Má z praktického hledika nejlepší výbavu a ještě k tomu je velmi levný.

Moderní barevné lowendy

Pro koho jsou černobílé displeje přežitkem a vyžaduje mobil vyzařující barvy, může si vybrat i mezi nejlevnějšími mobily. Kvalita displejů samozřejmě nedosahuje žádných oslnivých kvalit, ale barevný obrázek na pozadí zobrazí.

Jedním z levných telefonů s barevným displejem je například Siemens A75. Kromě displeje s rozlišením 101 × 80 bodů schopným zobrazit čtyři tisíce barev láká paměťovým prostorem pro 200 telefonních čísel, 100 textových zpráv a 500 kB multimediálních dat, šestnáctihlasým vyzváněním, datovými přenosy GPRS a wapem. Bohužel si ale neporadí s multimediálními zprávami. Mezi jeho přednosti patří i elegantní design.

Siemens A75 
Cena: 1 800 Kč (Eurotel - 1 995 Kč)

Starší model s označením A65 je na tom s výbavou paradoxně o trochu lépe. Displej je stejný, ale paměť pojme 1,9 MB dat a telefon si poradí i s multimediálnámi zprávami, podporuje Javu a má diktafon. Můžete rovněž využívat datové přenosy GPRS a wap. Horší je pouze telefonní seznam, který pojme pouze stovku čísel. Kromě toho můžete uložit stejný počet textovek.

Siemens A65
Cena: 1 853 Kč


V druhé kapitole
budeme pokračovat přehlídkou levných telefonů s barevným displejem a dále se zaměříme na starší, ale zlevněné telefony
Kapitoly článku

Témata článku: , , Motorola C115, Nokia 1100, Nokia 1110, Nokia 1600, Nokia 2600, Nokia 2600 classic, Philips 530, Sagem myC-2, Siemens A60, Siemens A65, Siemens A70, Siemens A75, Sony Ericsson T290i, Tis, Barevný obrázek, Levný mobil, Mobil, Poslední kategorie, MOBI, Tisíc, Dar