Dárek na Vánoce: nový hudební telefon

Udělejte na Vánoce radost sobě nebo svým blízkým dárkem v podobě hudebního mobilu. Poradíme vám, který vybrat.
Kapitoly článku

V dnešním probírání se vánočním košem plným mobilních telefonů se zaměříme na ty, které mají sloužit zároveň jako hudební přehrávače. Muziku v současnosti umí přehrát snad i ten nejjednodušší telefon, některé přístroje jsou ale vybaveny speciálními funkcemi a ovládáním, aby přehrávání hudby na mobilu bylo co nejkomfortnější a plně zastoupilo váš separátní MP3 přehrávač.

Zároveň jsme se opět snažili zvolit přístroje uvedené na trh za poslední rok a rozdělit je podle ceny. To jde ale obtížněji než například u stylových telefonů, které jsme vybírali minulý týden. Ceny těch nejpovedenějších hudebních mobilů se totiž stále pohybují poměrně vysoko kolem 10 tisíc korun.

Motorola RAZR2 V8: hudebník v decentním stylu

Druhá generace nejslavnějšího véčka Motoroly Razr nabízí nejen tradiční elegantní design dotažený do detailu, ale navíc přidává spoustu funkcí. Může se tedy stejně dobře zařadit jak mezi stylovky, tak mezi hudební mobily. Určitě je vhodnou variantou pro ty, kteří netouží, aby jejich mobil na první pohled hlásal, že slouží jako přenosná diskotéka.

Specialitou MotoRazru 2 je kvalitní vnější QVGA displej, který nabízí dotykové ovládání. Bez nutnosti otevření telefonu si tak třeba přečtete příchozí zprávu, nebo ovládáte vestavěný hudební přehrávač. Vnitřní displej je opět barevný TFT s rozlišením 240 × 320 bodů. Oba zobrazí 262 tisíc barev.

x RAZR2 V8 01.jpg x RAZR2 V8 03.jpg x RAZR2 V8 05.jpg x RAZR2 V8 02.jpg x RAZR2 V8 04.jpg 05.jpg 06.jpg

Skladby do telefonu dostanete pomocí kabelu s konektorem microUSB. Limitováni ale budete velikostí vnitřní paměti. MotoRazr2 V8 totiž není rozšiřitelný paměťovými kartami. Budete si tak muset vystačit s 512 MB vnitřní paměti, případně si připlatit za luxusnější provedení, které pojme až 2 GB dat. Přehrávač umí písničky třídit na základě vyplněných ID3 tagů, s diakritikou u českých interpretů si ale neporadí. Pokud se ve struktuře svých MP3 náhodou ztratíte, můžete využít užitečnou funkci hledání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

K telefonu jsou v balení dodávána sluchátka, jejichž zvuk je průměrný a možná na nich budete postrádat dálkové ovládání. Vlastní sluchátka jsou bohužel nepoužitelná, protože se k mobilu připojují přes microUSB konektor. Z dalších funkcí nabízí MotoRazr2 V8 fotoaparát s rozlišením 2 Mpx, datové přenosy GPRS a EDGE, a podporu Bluetooth ve stereo profilu A2DP. K dostání je v tmavě šedém provedení za cenu kolem 9 a půl tisíce korun, nebo ve verzi černo-zlaté, tzv. Luxury Edition, s 2GB pamětí za cenu dvojnásobnou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MotoRazr2 v luxusní pozlacené edici s 2GB pamětí

MotoRazr2 V8:

Neonode N2: hudební mimozemšťan

Všechny zde prezentované hudební mobily jsou vlastně jen normální telefony, na které někdo nalepil tlačítka pro přepínání písniček a úpravu jejich hlasitosti. Neonode N2 jde na všechno jinak. Je originální, malý, pevný a kompaktní, jednoduchý vzhledem a svérázný ovládáním. Škoda, že se Neonodu nedostává takové pozornosti, jako do nebes vynášenému iPhonu, s patřičnou reklamou by i tohle mohl být hit.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 06.jpg

Jaké jsou jeho nevýhody? Tak jako většina přístrojů bez klávesnice se příliš nehodí na dlouhé psaní. Má slabou datovou výbavou (pouze GPRS), špatný webový prohlížeč a při testu se nám nelíbilo provedení jeho datového/sluchátkového/nabíjecího univerzál konektoru. Na první pohled N2 vypadá jako MP3 přehrávač, ale později zjistíte, že se dokonce jedná o smartphone. Tedy v jistém slova smyslu. Má sice mobilní Windows, nejsou to však Windows Mobile, ale Windows CE s prakticky nulovou rozšiřitelností. Důležité je, že zůstala zachována bezproblémová možnost synchronizace. Nad systémem od Microsoftu však panuje další zvláštnost: uživatelské prostředí jménem Neno. Ovládá se přesně mířenými tahy prstu po displeji.

IMG_7919.jpg IMG_7926.jpg IMG_7921.jpg IMG_7963.jpg

Neonode N2 není vhodný jako komunikátor, ale pokud hledáte mobil na telefonování a hudbu, a netrváte za každou cenu na splynutí s davem ordinérních značek, budete jej milovat. Jako bonus dostanete překvapivě použitelný fotoaparát, plně synchronizovatelný kalendář a kontakty. V balení najdete i stylová pecková sluchátka. Až budete prstem čarovat nad displejem a následně Neonode přiložíte k uchu displejem směrem od ucha, buďte si jisti, že upoutáte pozornost okolí. Za exotiku se platí, v tomto případě se cena pohybuje kolem 9 a půl tisíce korun.

Neonode N2:

Nokia 5610 XpressMusic: pro mladé v tanečním rytmu

Posledním přírůstkem mezi hudební Nokie z rodiny XpressMusic je model výsuvné konstrukce 5610. Svým designem a provedením osloví hlavně vyznavače moderního městského životního stylu. Pro přehrávání hudby je vybaven speciálním posuvným tlačítkem NaviSlide, které najdete přímo pod displejem. Z pohotovostního režimu se tak snadno dostanete k přehrávači hudby nebo k funkci FM rádio. Displej je vynikající QVGA s reflexní fólií, díky níž je dobře čitelný i na slunci, a zobrazí 16 milionů barev.

01_Nokia_5610_XpressMusic.jpg 02_Nokia_5610_XpressMusic.jpg 03_Nokia_5610_XpressMusic.jpg navivec.jpg

Milovníci hudby mohou jásat hned dvakrát. FM rádio podporuje RDS a do paměti uložíte až 20 stanic. V přehrávači hudby si zvuk přizpůsobíte v ekvalizéru, který obsahuje sedm předvoleb. Hudba se třídí podle ID3 tagů, vybírat lze podle žánru, alba nebo interpreta. Přehrávač si poradí i s videem, zvládá tvorbu playlistů a může běžet na pozadí. Že je telefon určen pro hudební nadšence, dokazují i přednastavená grafická témata a vyzváněcí tóny, které jsou laděny do tanečních rytmů. Vestavěná paměť je sice malá, ale rozšířit ji můžete kartami microSD, 1GB je rovnou přiložena v balení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

5610 XpressMusic je sice primárně určena pro multimédiální zábavu, ale neztratíte se s ní ani v kanceláři. Telefon má kvalitní e-mailový klient, poradí si s 3G, zvládá datové přenosy GPRS, EDGE i rychlé HSCSD. Také fotoaparát je nadprůměrný s rozlišením 3,2 Mpx, automatickým ostřením a diodovým bleskem. Telefon podporuje Bluetooth stereo profil A2DP pro poslech v bezdrátových sluchátkách. Dodávaný stereo headset i případná vlastní sluchátka se připojí přes redukci, protože přímo v telefonu je konektor pro jack 2,5 mm. Nokia 5610 XpressMusic se prodává ve dvou módních barevných variantách – šedo-červené a šedo-modré. Připravte se na cenu mírně nad 9 tisíc korun.

Nokia 5610 XpressMusic:

Tip: Pokud vám nevadí horší fotoaparát bez blesku a u rádia se obejdete bez funkce RDS, můžete sáhnout po předchůdci Nokia 5300 XpressMusic. Proti 5610 ušetříte více než 4 tisíce korun.

Kapitoly článku

Témata článku: , , Motorola Razr, Motorola Razr2 V8, Neonode N2, Nokia 5300 XpressMusic, Nokia 5610 XpressMusic, Samsung F300, Sony Ericsson W200i, Sony Ericsson W880i, Vánoce ??, Jednoduchý vzhled, Diskotéka, HSCSD, Dar, Hud, Telefon, Nov, Bluetooth přenos, Normální telefon