Datové balíčky pro sociální sítě končí. Operátoři se musí podvolit novým pravidlům EU o síťové neutralitě

  • Od zítřka platí nová pravidla EU o síťové neutralitě
  • Operátoři nesmí nabízet datové limity vztažené třeba jen na soc. sítě
  • Vodafone už své balíčky nenabízí, Kaktus přestává od zítřka

Už zítra, tj. 1. července, začne v EU platit rozhodnutí, které mění výklad Nařízení EU o síťové neutralitě. A to znamená, že mezi dostupnými tarify či balíčky nebude možné od zítřejšího dne aktivovat ty, které mají samostatný datový limit pro sociální sítě, poslech hudby či sledování videí, což „narušuje“ myšlenku síťové neutrality.

V Česku se změny balíčků a tarifů týkají zejména operátora Vodafone, který nabízel službu Vodafone Pass, či virtuálního operátora Kaktus, který ještě dnes nabízí balíčky se separátním datovým objemem pro sociální sítě. 

Vodafone už v očekávání blížících se změn přestal 8. června nabízet balíčky Vodafone Pass. Ty přinášely neomezenou porci dat navíc pro druh čerpaného obsahu. Na výběr jste měli balíček pro sociální sítě, chatovací aplikace, poslech streamované hudby, sledování videí, zálohy na cloud či Vodafone Pass pro dobrou věc. Balíčky už několik týdnů není možné aktivovat, stávajícím uživatelům však platí do té doby, dokud si je nezruší. Jejich opětovné obnovení však už nebude možné.

Klepněte pro větší obrázek
Vodafone na svém webu vysvětluje nedostupnost služba Vodafone Pass

Obdobná situace platí i u Kaktusu, který od zítřka mění datové samoobnovující se balíčky z kreditu. A uživatelé z toho vytěží maximum, protože původní limity určené pro sociální sítě se sloučí do univerzálního FUP. Operátor tak bude za stejnou cenu nabízet datové balíčky bez ohledu na to, k čemu data využijete.

Od 1.7. bude Kaktus nabízet následující balíčky:

  • 1 GB - 100 Kč
  • 2 GB - 150 Kč
  • 4 GB - 200 Kč
  • 6 GB - 250 Kč
  • 8 GB - 300 Kč
  • 12 GB - 400 Kč

Stávajících uživatelů se žádné změny nedotknout, mají však možnost kdykoliv přejít na samoobnovovací balíčky nové nabídky se spojenými datovými objemy. Nevyčerpaná data, včetně těch ze sociálních sítí, se převedou na nový balíček. U některých specifických kombinací tarifů a datového balíčku (např. Neřešto + 6 GB na sociální sítě) bude třeba nechat nejprve stávající balíček nechat doběhnout, vypnout automatickou obnovu, a až poté si vybrat balíček nový.

Klepněte pro větší obrázek
Kaktus od 1. července sjednocuje pro nové aktivace balíčků běžný FUP a limit pro sociální sítě do jednoho

Stejně se nic nemění u těch uživatelů, kteří aktuálně využívají tarify Neřešto. Od zítřejšího dne však nepůjde Neřešto aktivovat, a to až do doby, než Kaktus představí novou nabídku Neřešto tarifů. A ta je v plánu až na konci léta. 

Zdroj Vodafone, Kaktus

Diskuze (41) Další článek: Zákaz potratů nutí ženy mazat aplikace pro sledování svého cyklu. Facebook to řeší mazáním účtů a příspěvků

Témata článku: , , , , , , , , , , , Balíček, Česká republika, Datový balíček, Operátor, Zítřek, Nařízení EU, Neutralita, Nové pravidlo, Vodafone Passo,