Delikátní Nokia N91: lesk a bída plus čtyři giga (první dojmy)

Konečně! Je tu Nokia N91 osobně a my ji po tom dlouhém čekání otočili vzhůru nohama. Ihned po vybalení z krabice se do ní pustili tři redaktoři a vy se dozvíte, že to je mobil mnoha tváří. Vnadné 4 GB a 2 Mpx hyzdí podivnosti v konstrukci, displej...

Očima Davida Polesného:

Je to bez týdne rok, co jsem se s Nokií N91 setkal poprvé. Futuristický mobil mě fascinoval svojí výbavou i netradičním vzhledem, tenkrát jsem mu prominul i větší rozměry a hmotnost. Nedodělků bylo tenkrát na představovaném prototypu mnoho a zástupci výrobce slibovali, že finální vzorek bude samozřejmě precizně zpracovaný.

Bohužel se mi zdá, že rok dalšího vývoje na telefonu není moc znát. Odsuvná část klávesnice má citelnou vůli, malá tlačítka numerické části klávesnice se nedočkala slibované výměny a v usazení se nehezky viklají, moc přesvědčivě na mě nezapůsobila ani skupina funkčních kláves a joystick. U tak drahého telefonu jsem očekával vše tuhé, pevné, precizní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

I přes funkční potenciál telefonu bych zřejmě nebyl ochoten akceptovat větší rozměry a hmotnost, už je to příliš. Z estetického hlediska mi vadí výrazné rozšíření horní části. Jinak se jedná na první pohled o luxusní mobil. Lesklé prvky sice vyžadují neustálé přelešťování, ale přístroji sluší.

Neměl jsem příliš času si s telefonem „pohrát“. Každopádně mi nijak nevadilo oddělené tlačítko pro vstup do hlavní nabídky, zvyknout se dá rychle. Oceňuji hardwarový zámek klávesnice na horní hraně a samozřejmě univerzální konektor pro připojení sluchátek. Zklamáním je displej, který by si u takového rozlišení zasloužil jemnější rozlišení.

Z funkcí jsem krátce otestoval jen hudební přehrávač. Je uživatelsky přívětivý, ale trochu pomalejší. Zvukový výstup je kvalitní, s pořádnými sluchátky si poslech opravdu užijete. Kazí ho jen tiché lupání při regulaci hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek

Zatím je pro mě Nokia N91 spíše zklamáním. Během krátkého seznámení s telefonem jsem našel až příliš drobných nedostatků. U běžného telefonu bych je možná přehlížel, ale ne u drahého topmodelu značky.

Očima Marka Lutonského:

Na Nokii N91 budu zlý. Je to mamut; obrovský a těžký mobil. S designem výrobce moc neztrácel čas, telefon kvůli rozšiřujícím se částem vypadá jako pádlo, velmi snadno se také v otevřeném stavu převáží. Výsuvný kryt klávesnice s praktickými tlačítky ovládání MP3 přehrávače řeže do dlaně a není příliš pevný. K číslicové klávesnici je špatný přístup, a aby to nebylo málo, s krytem se navíc špatně manipuluje.

Škoda je i displeje. Telefony vyšší třídy mají dnes standardně rozlišení QVGA a displej Nokie N91 je proto na pohled poměrně hrubý. Nokia ale stejně jako u modelu 3250 trochu upravila prostředí, zmenšila písmo. S novým Symbianem se ovšem zase pojí problém nekompatibility aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rozhodl jsem se nedat na první dojem. Když Nokia před rokem smartphone N91 představila, navzdory zkušenostem jsem věřil slibům, že všechno bude nakonec jiné a lepší. Design, konstrukce, ovládání... Jenže teď vidím, že se nic nezměnilo. Nokia N91 je stejná obluda, jako byla už při představení.

Podpora Wi-Fi, hudební přehrávač a velký jack pro připojení sluchátek jsou rozhodně výborné vlastnosti, které bychom chtěli vidět i u dalších telefonů. Mechanický pevný disk s kapacitou 4 GB ale v době velkokapacitních pamětí typu flash ztrácí smysl a je spíš přítěží. Něco jiného by samozřejmě bylo, kdyby se do telefonu vešlo několik desítek gigabajtů, tam je pevný disk užitečný.

Pro Nokii N91 nemám mnoho slov chvály a neprorokuji jí velký úspěch.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také snímky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Nokia, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Lesk, Oddělené tlačítko, A/B, Giga, Žaludek, Výsuvný kryt, Brambůrek, Nepřekonatelná překážka, Bída, Výrazné rozšíření, DEL, Les, Plus, Kvalitní přenos, Lesklá ploška, Futuristický mobil