Dell Axim x50v: dva metry pod vrcholem (recenze)

Kapesní počítač Dell Axim X50v je nejvyšším zástupcem tohoto výrobce. Má rychlý procesor, skvělý VGA displej a hezký design, jeho cena však nepatří k nejnižším. V recenzi si Axim prohlédneme a zhodnotíme ze všech stran.
Kapitoly článku

Bezdrátové povídání

Technologie Bluetooth není v kapesních počítačích již ničím výjimečným. Stejně jako v ostatních kapesních počítačích, i zde zajišťuje interakci mezi Bluetooth a uživatelem osvědčený program od BroadCommu (přejmenovaný WidComm). Dosah Bluetooth se blíží standardním desíti metrům a během použití jsem se nesetkal s žádným problémem. PDA ochotně komunikovalo s jinými kapesními počítači i mobilními telefony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní pro správu Wi-Fi: konečně podrobné informace

Technologie Wi-Fi se v kapesních počítačích taktéž zabydluje stále častěji. Zatím jde o výsadu střední a nejvyšší kategorie. Stejně jako v ostatních recenzích, i zde si postěžuji na nepřehledný a uživatelsky nepřívětivý ovládací program od Microsoftu. Doufám, že na něm bude důkladně zapracováno. Dell tento deficit dohání vlastním rozhraním, které podává přehlednější informace o stavu signálu, dostupných sítí a podobně. Jen pro nastavení IP adres musíte do starého menu. Pro zkušeného uživatele to nebude velký problém, začátečníkům však Wi-Fi může přinést nejednu horkou chvíli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Nechybí údaje o IP adresách

V ostatních ohledech Wi-Fi v Aximu nevybočuje ze zavedeného průměru ostatních kapesních počítačů. Dosah je velmi podobný jako u iPAQu hx4700. Tedy: otevřené prostranství, nezahlcené pásmo, přímá viditelnost – dosah minimálně dvě stě metrů.

Výdrž

Kapesní počítač jsme podrobili obvyklé sérii testů. U všech byla nastavena maximální intenzita podsvícení a byl vypnut příjem infračerveného portu. Jako první byl tzv. běžný test, ve kterém program v pravidelných intervalech otevírá eknihu a simuluje tak obvyklé a nenáročné použití kapesního počítače. Výsledek byl 2 hodiny a 48 minut, což není mnoho. Test Bluetooth dopadl lépe, při něm nedochází k zátěži procesoru, a tak přístroj vydržel tři a půl hodiny. Bluetooth tedy není nijak velkým konzumentem. To se ale nedá říct o technologii Wi-Fi, která Axim zdolala za dvě hodiny a dvacet minut. Axim tedy nelze zařadit mezi vytrvalce. Škoda, že se v tomto směru nedědí po Aximu X5, který ve své době lámal rekordy.

Axim X50v podporuje nabíjení z USB portu, ale jen omezeným způsobem. Je-li počítač zapnutý, stačí energie z USB pro běh kapesního počítače. Pokud ale PDA vypnete, bude se kapesní počítač nabíjet.

Dodatečný software

Dell nepřidává ke svému kapesnímu počítači hromadu softwaru. Lepší utilitu pro správu Wi-Fi jsme již zmínili. Dále je nainstalován program Switcher Bar, který slouží ke snadnějšímu přepínání mezi aplikacemi a jejich ukončení. Pak je zde rozhraní Home, což není nic jiného, než pozměněné rozhraní pro správu zástupců programů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní Home se zástupci aplikací

Příslušenství

Ke kapesnímu počítači je standardně dodáváno textilové ochranné pouzdro. To je vyrobeno z černé, napůl přeložené látky, kterou drží po bocích gumové pruhy. Vnitřní vyztužující látka je bílá. Celkový vzhled lze zhodnotit klasickým neurazí, nenadchne. Ochrannou funkci plní pouzdro dobře, všechny rohy jsou překryty. Při pádu se však PDA může z pouzdra vysunout a následně poškodit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pouzdro je hezké, ochrannou funkci zastane

Samozřejmostí je synchronizační kolébka. Poměrně nenápadná, jednoduchá, přesně plnící svůj účel. Kolébce nechybí pozice pro dobíjení náhradní baterie, což je velmi praktické. Nechybí napájecí adaptér, hromada dokumentace a CD s Outlookem a doprovodným softwarem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Synchronizační kolébka disponuje pozicí pro napájení baterie

Krátce se ještě zastavím nad volitelným příslušenstvím. Paměťovou kartu od Dellu rozhodně nekupujte, za stejnou cenu seženete dvojnásobnou kapacitu. Upozornil bych ale na náhradní baterii, která se standardní kapacitou stojí tisíc korun, což není až tak mnoho. Za pozornost také stojí rozšířená tříletá celosvětová záruka, na kterou se vztahují i takové příhody, jako polití, pády či extrémní teploty. Těch jedenáct stovek není ve srovnání s cenou kapesního počítače příliš.

Nabušený fešák, jen ta cena…

Axim X50v je velmi dobrým kapesním počítačem. K hodnocení „výborný“ schází snad jen USB Host a lepší výdrž baterie. Škoda jen prodejní politiky Dellu. Kapesní počítač můžete objednat jen přímo od Dellu, který přizpůsobuje (snižuje) ceny jen velmi pozvolna. Navíc je cena u českého zastoupení dvojnásobná oproti Americe. Ostatní kapesní počítače, které jsou v běžné prodeji internetových obchodů, snižují svou cenu obvykle o nějakou tu stokorunu měsíčně. Novinku lze většinou po měsíci či dvou od uvedení do prodeje koupit za znatelně nižší cenu.

Podrobné parametry najdete v katalogu kapesních počítačů.

Klady a zápory

+ design
+ velká paměť ROM
+ rozšířená utilita pro správu Wi-Fi

- chybí USB host
- malá paměť RAM
- nízká výdrž


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Dell, , , , Kvalitní záznam, Mylný dojem, Vrchol, Nejvyšší výkon, Skutečná hodnota, DEL, Nízká hladina, Přímá viditelnost, Metr