Delší zkušenosti s kapesním počítačem Acer n10

Pocket PC pod značkou Acer n10 je na první pohled obyčejný kapesní počítač. Nevybočuje svým vzhledem, rozměry ani technologickou výbavou. Pro běžného uživatele je však zajímavý hlavně díky ceně.

Bedna plná dynamitu

MS Pocket PC 2002 obsahují Pocket Outlook, tedy kalendář, úkolovník, správce kontaktů a e-mailového klienta. Dále Pocket Excel, Pocket Word, Pocket Internet Explorer, Media Player 8.5 for Pocket PC, MSN Messenger, Microsoft Reader, System Info a Backup/Restore. Povedeným prográmkem je Recent Do, který zobrazuje naposledy použité programy a prohlédnuté dokumenty.

Ostatní programy jsou „zmenšené verze“ těch klasických, tudíž není potřeba je popisovat, snad jen prográmek Backup/Restore. Chystáte-li se na tvrdý reset, tak můžete všechna data ze svého Pocket PC zazálohovat na paměťovou kartu a posléze je zase nahrát zpět do kapesního počítače. To je však použitelné pouze v tom případě, že zrovna nemáte přístup ke svému počítači, se kterým je synchronizace mnohem jednoduší.

Když už jsem u té synchronizace, tak se o ní zmíním, trochu víc. Pocket Outlook je plně synchronizovatelný se stolním Outlookem. Pokud ten nemáte, na jedno z CD je MS Outlook 2000. V Programu ActiveSync si můžete nastavit, co vše se bude synchronizovat. Kromě kontaktů, kalendáře a úkolů to může být také pošta, deník, soubory apod.

PDA si také můžete na stolním počítači otevřít jako přídavný disk a pracovat s jeho pamětí. Každý soubor, který si do PDA přehrajete, ať už je to dokument, sešit Excelu, MP3, video soubor, nebo jakýkoliv jiný běžný soubor, se automaticky zkonvertuje do podoby, ve které s ním můžete na PDA pracovat. Obrácený proces funguje úplně stejně, soubory z PDA se konvertují do podoby pro PC.

Cédéčko plné softwaru 

Na CD se softwarem od Aceru jsou programy Microsoft ActiveSync 3.5, MS Outlook 2000, MS Money, MS Reader, MSN Mobile, Pocket Streets, Avant Go a přidané programy od Aceru jako IA Album Lite pro prohlížení fotografií a práci s nimi a Pocket TV pro přehrávání videa v různých formátech.
Nejprve je potřeba nainstalovat ActiveSync 3.5 (doporučuji stáhnout si verzi MS ActiveSync 3.7), aby PDA mohlo komunikovat s PC. Instalace je velmi intuitivní a krátká. Poté se nastaví parametry pro synchronizaci a už se můžou posílat data do/z PDA. Také lze nastavit jak často se má připojené PDA synchronizovat. Lze vybrat z manuální a automatické synchronizace. U druhé možnosti jde zvolit i časový interval.

Dalším CD je plná lokalizace kapesního počítače, a to jak v češtině, tak i ve slovenštině. Její instalace je poměrně jednoduchá. Stačí pár kliknutí a je hotovo. Počeštit si můžete buď jen softwarovou klávesnici, nebo prostředí, nebo nápovědu. Tyto tři možnosti lze různě kombinovat. Dále Sunnysoft na toto CD přidal spoustu demoverzí svých programů a her s odkazem na svoje internetové stránky. Pokud by se vám některá aplikace nebo hra zalíbila, můžete si ji koupit a po obdržení registračního klíče „odemknout“ plnou verzí. Dále se na tomto CD nachází uživatelský manuál k n10 v češtině.

Ideální pro začátečníky

Acer n10 je elegantní PDA, které je ideální pro začátečníky a pro uživatelé, kteří od svého kapesního počítače nevyžadují žádné technické vymoženosti a už vůbec do nich nechtějí investovat. Má výborný displej a velkým plusem jsou dva sloty pro paměťové karty, ačkoliv SD slot nepodporuje SDIO. Pomineme-li podivné ovládání „jednou rukou“, je Acer n10 výborný přístroj a dle mého názor favorit, co se poměr ceny a výkonu týče.

Ve zkratce

Operační systém: Microsoft Windows Pocket PC 2002
Procesor: Intel XScale PXA255  300 MHz
Paměť: 64 MB SDRAM, 32 MB Strata Flash ROM
Displej: Transreflektivní TFT 3,5“, 240 x 320, 65 536 barev
Rozměry: 130 x 78 x 17 mm, 165 g
Rozšiřitelnost: Compact Flash Type I/II, SD
Baterie: 1500mAh Li-Polymer
Další: IrDA, Scroll Wheel, D-Pad, vestavěný reproduktor a mikrofon, 3,5 mm jack

Témata článku: Acer, , , , Siemens S55, Počítač, DEL, Ace, Občasné hraní, Kapesní počítač, Zkušenost,