Delší zkušenosti s Motorolou MPx200

Motorola MPx200 razantně zlevnila, lze ji sehnat už za téměř pět tisíc korun a je to tak nejlevnější smartphone na trhu. Používám ho den co den více než osm měsíců. Za tu dobu jsem vyzkoušel pár desítek aplikací, dvakrát flashoval nový firmware a snad tisíckrát hrál Solitaire. Přečtěte si delší zkušenosti.
Kapitoly článku

Design, vzhled a konstrukce

Telefon je i po měsících používání velmi pevný, nikde nic nevrže. Čím dál tím víc mi ale vadí jeho tloušťka, v kapse je docela cítit. Naopak se mi líbí netradiční černá barva, stříbrné lemování vnějšího displeje i stylové prohlubně na přední straně přístroje.

  

Vnější displej byl sice v původních recenzích kritizován, podle mě ale úplně stačí. Informaci o čase zobrazí dobře a víc po něm nechci. Vnitřní displej je perfektní, vyhovuje mi velikost, barevnost i rozlišení. Vůbec mi nechybí vestavěný fotoaparát, podle mého názoru takové věci do byznysového telefonu nepatří.

Tlačítka jsou dost daleko od sebe, i přes malý zdvih se na nich píše pohodlně. Při psaní zpráv jsem se napřed setkával s přílišnou citlivostí - po stisku klávesy se napsalo víc stejných znaků. To však lze, stejně jako ve Windows, v nastavení telefonu upravit.

 

Ovládání

Po předchozích zkušenostech s kapesními počítači jsem se obával ovladatelnosti přístroje bez dotykového displeje. Microsoft ale tento problém vyřešil se ctí - ve všech případech si vystačíte s číselnými klávesovými zkratkami.

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl na ovládání s klávesami Zpět a Domů, které plní stejnou funkci jako například v Internet Exploreru. Dnes si ale bez nich ovládání mobilu téměř nedokážu představit. Občas je opravdu hodně příjemné moci se vrátit o krok či dva zpět.

Nabídka Start má jednu chybu - všechny položky se v ní řadí podle abecedy, nemůžete si je přeskládat podle potřeby. Naštěstí se naposledy spuštěné aplikace řadí do zvláštního pruhu v horní části hlavního displeje. Pokud si vystačíte s pěti programy, nemusíte nabídku Start vůbec používat.

Kapitolou samou pro sebe je vyhledávání v telefonním seznamu, které mi hodně dlouho záviděli všichni majitelé Nokií řady Series 60. To je opravdu hodně návykové a nedokáži přijít na to, proč ho nepoužívají všichni výrobci. Při hledání postupně mačkáte klávesy, na kterých jsou písmena z hledaného jména, podobně jako při psaní zpráv pomocí T9. Příjmení DOSEDEL tak najdete postupným stisknutím kláves 3, 6, 7, 3, 3, 3, 5. Věšinou stačí jen několik prvních, pak už mezi několika možnostmi rozhodnete pomocí šipek.

Tip: existuje aplikace pro chytré telefony se Symbianem, která dokáže vyhledávat stejným způsobem. Před nedávnem jsme o ní psali.

Spolupráce s počítačem

Zásadní výhodou chytrých telefonů se systémem Windows je geniální spolupráce s ostatními operačními systémy stejného výrobce. Motorolu MPx200 můžete synchronizovat s Microsoft Outlookem nebo přímo s poštovním serverem Microsoft Exchange. Osobně mám vrozenou nedůvěru k bezdrátovým přenosům, takže jsem si vystačil s kabelem a stolním počítačem.

K synchronizaci se využívá nástroj Active Sync, který si můžete zdarma stáhnout ze stránek Microsoftu. Jakmile připojíte telefon k počítači, zahájí se synchronizace. Při prvním připojení mobilu si navíc můžete přesně stanovit, které části poštovní schránky se mají synchronizovat. Motorola MPx200 je telefon pro práci. Pokud si náhodou do Outlooku naplánujete nějaký program na víkend, do telefonu se sice přenese, Motorola ho ale v kalendáři nezobrazí. Musíte napřed z pohledu na pracovní týden někam jinam.

V případě, že v telefonu upravíte synchronizovanou položku, změna se při dalším připojení přenese do počítače. Platný je vždy ten údaj, který byla změněn později. To znamená, že když upravíte v mobilu u nějakého kontaktu telefonní čísle na mobil, pak v počítači u stejného kontaktu přepíšete e-mailovou adresu a připojíte telefon, přenese se verze z počítače.

Pohodlná je i instalace a deinstalace nových aplikací. Active Sync program přenese do telefonu ihned poté, co ho připojíte k počítači. V libovolném správci souborů otevřete Motorolu jako běžný přídavný disk. Přistupovat můžete do paměti telefonu i na paměťovou kartu.

Různé verze systému

Původní Motorola měla předinstalovaný operační systém Microsoft Windows for Smartphone ve verzi 2002. Jelikož hardware telefonu je připraven i pro verzi 2003, pokusil jsem se o upgrade. Po krátké zkušenosti s německou jazykovou mutací jsem se vrátil k oblíbenější angličtině, českou lokalizaci bohužel nemám.

Obě verze jsou velmi stabilní, zvlášť ve srovnání s jinými chytrými telefony. Za celou dobu jsem musel použít reset snad jen jednou. Obě verze jsou také poměrně rychlé, i když občas je možné pozorovat nečekané krátké zatuhnutí telefonu, které se vzápětí zase rozjede. Prostě stejně jako na stolním počítači s Windows.

Rozdíly mezi jednotlivými verzemi operačního systému jsou pro běžného uživatele spíše kosmetické. Zaznamenal jsem snad jediný - zatímco u WM 2002 se míchaly v jedné složce příchozí textovky i e-maily, nová verze je velmi pečlivě rozlišuje.

Tip: O rozdílech mezi Windows Mobile 2002 a 2003 jsme před několika měsíci přinesli podrobný článek.

Závěrečné poznámky

Poslední zkušenost s instalací přídavných programů mě mírně rozladila. Stáhl jsem si ze stránek Microsoftu (!) originální program Microsoft Reader pro čtení elektronických knih. Jaké bylo mé rozčarování, když nedokázal zobrazit v prohlížených souborech správnou diakritiku. Očekával jsem, že program od výrobce operačního systému si s takovou drobností poradí. Zvlášť když diakritika bez problému funguje například v telefonním seznamu.

Neodpustím si malou poznámku z oblasti bezpečnosti. Po zapnutí telefonu Motorola samozřejmě vyžaduje zadání PINu (pokud tedy máte tuto ochranu zapnutou). Nejprve ale na krátkou dobu problikne úvodní obrazovka s naplánovanými schůzkami, teprve poté je překryta výzvou k zadání PINu. Kdokoli najde váš telefon tak snadno zjistí, co máte zrovna naplánováno.

Výdrž telefonu je dostačující, i když hodnota 2-3 dny vás možná nepřesvědčí. Výrobce ale celkem správně předpokládal, že mobil budou používat především manažeři. Tedy lidé, kteří přijdou do kanceláře, připojí mobil k počítači kvůli průběžné synchronizaci a odpojí ho jen v případě jednání v terénu. Mobil se při synchronizaci dobíjí, takže je vše v pořádku. Aby toho nebylo málo, výdrž razantně snižují aplikace běžící na pozadí.

Motorola MPx200 je výtečný telefon, který kromě Bluetooth, fotoaparátu a českého slovníku T9 má snad všechno, co i náročný uživatel vyžaduje. Tyto nedostatky by měla nahradit Motorola MPx220, která ale bude – alespoň ze začátku – několikanásobně dražší.

Motorola MPx200 je tak ideální přístroj pro všechny, kteří chtějí experimentovat s chytrým telefonem a nemají v úmyslu do něj investovat zbytečně mnoho peněz. V ceně jí zdatně konkuruje Siemens SX1, který je ale založen na konkurenčním Symbianu a jeho netradičně uspořádaná tlačítka mu na ovladatelnosti nepřidají.

Podrobné parametry Motoroly MPx200 najdete v katalogu mobilů a v katalogu komunikátorů. Znovu upozorňujeme také na rozsáhlou megarecenzi a také na podrobný článek, který srovnává možnosti operačních systémů Windows Mobile a Symbian.

Témata článku: Motorola, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Siemens SX1, Motorol, Motor, Zkušenost, DEL, MPx, Mpx +