Delší zkušenosti se Samsungem SGH-E700

Měsíc po zveřejnění megarecenze Samsungu SGH-E700 nabízíme článek s delšími zkušenostmi. Máme již k dispozici českou verzi mobilu a po týdnech praktického používání víme, co je skutečně dobré, a co se naopak výrobci nepovedlo.
V tomto článku nechci příliš opakovat informace, které jsem zmínil na začátku září v megarecenzi Samsungu SGH-E700. Doporučuji se k ní proto vrátit, zde najdete spíše jen novinky a zjištění, která se objevila po měsíci praktického používání.

  
Pohledy na zavřený nebo téměř zavřený telefon; první dva obrázky jsou větší než obvykle,
abyste si mohli prohlédnout i detaily

Samsung SGH-E700 je stylový mobilní telefon, véčko bez antény a barevným displejem typu OLED na čelní ploše. Do prodeje se v České republice dostane v říjnu za cenu kolem čtrnácti tisíc korun, v nabídce jej bude mít také T-Mobile za dotovaných necelých devět tisíc korun.

 
Anténa je opravdu skryta uvnitř, nesetkal jsem se ale
s žádnými problémy kvůli špatnému příjmu

Samsung už několik týdnů po uvedení modelu E700 představil jeho nástupce SGH-E710 (pro Ameriku SGH-E715). Různé zdroje potvrdily, že výroba staršího telefonu bude ukončena a po doprodání se bude nabízet pouze nový mobil, vybavený navíc zejména bleskem a několika dalšími drobnostmi.

Počeštění

Při psaní recenze jsem měl k dispozici finální, ale pouze anglickou verzi firmwaru. Nyní mám v telefonu už češtinu, funkčně se však vůbec nic nezměnilo. Kvalitu počeštění zatím nemá smysl příliš hodnotit, český zástupce Samsungu nám sdělil, že na lokalizaci se ještě pracuje a do skutečného prodeje se některé věci změní. Půjde ale zřejmě jen o dopilování některých přebývajících německých slovíček ve wapovém prohlížeči, lokalizace zbytku je ale dostatečně kvalitní (i když jsem opravdu zvědavý, jak bude nakonec přeložena kalkulačka). Stejně jako v předchozích modelech už byly opraveny známé výtky například v podobě nepochopitelných hlášek při aktivaci a deaktivaci tichého režimu.

   
   
Ukázky českých displejů (dále v článku používám obrázky ze starší recenze, jejich prostředí je proto anglické)

Té devítka s češtinou

České uživatele asi nepotěší slovník T9, který píše s háčky a čárkami, v tzv. módu Unicode. Na první pohled to vypadá pěkně, ale jakmile se v textovce objeví jediný háček nebo čárka, maximální počet znaků, které se do ní vejdou, se sníží na sedmdesát. Tohoto chování se bohužel nelze zbavit, můžete pouze přepnutím na běžný způsob psaní. Samsung sice jako řešení doporučuje ručně plnit slovník výrazy bez háčků a čárek, tento postup je ale prakticky nepoužitelný.

 
Je to tak: s háčky a čárkami

Nevíme, proč se Samsung znovu uchýlil ke slovníku s českými diakritickými znaménky, když tuto vlastnost ve starším modelu SGH-A800 kritizoval snad úplně každý. Jiné novější Samsungy přitom používají běžný slovník T9 bez háčků a čárek, který je z pohledu většiny uživatelů určitě výhodnější. Současný stav je ale podle všeho definitivní, Samsung SGH-E700 bude psát s háčky a čárkami.

Zkušenosti: hardware

V recenzi jsem trochu kritizoval konstrukci telefonu, stěžoval jsem si hlavně na nepříliš dobře uchycenou baterii, která pružila. Tento stav se nezměnil, baterii musím stále pečlivě podkládat vizitkou, dostal se mi ale do ruky jiný Samsung SGH-E700, u něhož byla baterie naprosto pevná. Z toho usuzuji, že jde o problém mého kusu, se kterým byste se sami nemuseli setkat.

  
Zdířka pro handsfree, kolébkové tlačítko, infraport a klávesa pro ovládání fotoaparátu 

A když už jsme u baterie, podívejme se na výdrž. Není to s ní příliš slavné, osobně dobíjím po dvou až třech dnech. Druhá baterie, kterou Samsung v rozporu s tradicí k tomuto telefonu nedodává, by se opravdu hodila.

     
Detaily 

Z pohledu hardwaru nemám k telefonu po měsíci používání velké připomínky. Je to malý a lehký mobil, absenci antény jedině vítám. Samsung lze speciálním chvatem otevřít i jednou rukou, v praxi to ale nepoužívám, pro otevírání raději vždy používám obě končetiny.

 
Po otevření 


V následující kapitole článku se podrobně podíváme na oba dva displeje, na klávesnici a ovládání telefonu.

Témata článku: Samsung, Samsung E700, Zkušenost, DEL, Samsun, Barevný kruh, Velká výhra, Sam