Delší zkušenosti se Siemens C25

Siemens C25 se zdál být důstojným nástupcem mého staršího mobilu Philips Fizz. Ve všech směrech je menší, výrazně lehčí, je duální, podporuje SIM Toolkit, má zajímavou cenu ... vypadal jako pravé telefonovací nářadí pro běžného uživatele.
Siemens C25 se zdál být důstojným nástupcem mého staršího mobilu Philips Fizz. Ve všech směrech je menší, výrazně lehčí, je duální, podporuje SIM Toolkit, má zajímavou cenu ... vypadal jako pravé telefonovací nářadí pro běžného uživatele.A věřte, že mé srdce zaplesalo. Mobil sedne do ruky a bez problémů se vejde do kapsy kalhot. Jeho tíha ji neutrhne, ale přesto pořád víte že mobil je v kapse a kalhoty nehodíte do pračky. Mohu zodpovědně prohlásit, že Siemens C25 za několik měsíců provozu na sobě nemá jediný škrábanec, klidně bych jej mohl vydávat za prakticky nepoužívaný – proto pozor na taková tvrzení při koupi z druhé ruky, nepřikládejte jim velkou váhu.

Srdce pod krytem
Hádanka – co myslíte, že udělá technik, kterému se do ruky dostane nový mobil? Samozřejmě jej rozebere. Já jsem se z důvodu zachování záruky omezil na prozkoumání akumulátorového bloku. Ten je na rozdíl od většiny ostatních telefonů schovaný pod plastovým krytem a nemůže se tak při pádu na zem odpojit. Je sestaven ze tří samostatných tužkových článků NiMH spojených dohromady plastovým pouzdrem s kontakty.

S tímto standardním akumulátorem vydrží C25 při střízlivém používání a vypínání na noc přibližně tři dny. Na dnešní možnosti to není nijak mnoho a s touto dobou se bohužel pojí další negativní vlastnost: nabíjení trvá předlouhých pět hodin.

Že by uhlíkový reproduktor?
Postěžovat si musím na kvalitu zvuku. Mikrofon C25 je dobrý, protistrana vás slyší velmi dobře, ale vy musíte pořádně natahovat uši, abyste v zašuměném reproduktorku slyšeli osobu na druhém konci.

Zpočátku jsem měl problémy s prostorovou orientací v menu telefonu, ale rychle jsem si zvyknul.

Mezi klady telefonního seznamu patří třídění podle abecedy, mezi zápory možnost vyhledávání pouze podle prvního písmene. Po stisku se tak dostanete na první záznam počínající tímto znakem a dál musíte listovat. Uvítal bych větší komfort.

Velice mě těší způsob psaní textových zpráv. Dva vyhrazené řádky na displeji sice není mnoho, ale inteligentní posouvání kurzoru je skvělé – při delším stisku šipky kurzor poskakuje po celých slovech. V posledním řádku pod čarou se vypisují vždy všechny dostupné znaky na právě stisknuté klávese – taková velmi šikovná nápověda, kterou využijete zejména při editaci prvních desítek zpráv (co bych dal za to, kdyby nyní šla vypnout ...).

Jsem nadšený i z jiné vlastnosti spojené s textovými zprávami – pokud vám v průběhu psaní někdo zavolá, rozepsaná zpráva se uloží do paměti a po skončení hovoru můžete v jejím psaní pokračovat.

Vyzváněcí tóny
Siemens disponuje devatenácti vestavěnými melodiemi, možností uložit si vlastní melodii a také možností oznámit příchozí hovor jedním pípnutím. Melodie ale nevyhovovaly mému vkusu a zkusil jsem do paměti přeťukat některý ze známých šlágrů. Nejvíc padesát stisků kláves pro uživatelské vyzvánění je ale poměrně málo. V rozepsaném partu se navíc nemůžete pohybovat a editovat jej – pokud nejste stejně jako já skladatel profesionál, budete mít problémy.

Malý tip: na přepnutí do režimu diskrétního pípnutí existuje zkratka – podržíte hvězdičku, tím mobil přepnete do tichého režimu a hned stisknete pravou horní klávesu. Zpět se dostanete opět delším podržením hvězdičky.

C25 nabízí i postupné zesilování zvonění, mimo tichou kancelář je ale prakticky nepoužitelné, protože telefon uslyšíte až v době, kdy již telefonujícímu dochází trpělivost.

A co na to běžný uživatel?
Běžný uživatel má z telefonu Siemens C25 radost, protože uznal, že požadovat po přístroji nižší kategorie vlastnosti nejluxusnějších mobilů by nemělo příliš smysl. Nejcitelnějším nedostatkem se tak stává příliš dlouhá doba nabíjení akumulátoru a chybějící časové funkce. Myslím že doba pokročila již daleko a zobrazený čas společně s funkcí budíku by neměl chybět v žádném dnešním telefonu.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility

Diskuze (6) Další článek: Sázka na jistotu – Ericsson A1018

Témata článku: Siemens, Jediný škrábanec, Běžný uživatel, Nářadí, Plastový kryt, Dostupný znak, Dnešní telefon, Druhý ruka, První písmeno, Nízká kategorie, Diskrétní pípnutí, Starý mobil, Celé slovo, Standardní akumulátor, Důstojný nástupce, Mobilita, Zobrazený čas, Nejluxusnější mobil, Druhý konec, Rozepsaná zpráva, Velká váha, Ostatní telefony, Telefonní seznam, Poslední řádek, Philips Fizz