Digitální televize a rozhlas v mobilu: kdy, od koho a jak

Příjem digitálního televizního vysílání v mobilních telefonech se rychle rozmáhá. Jakými způsoby lze televizi v mobilu sledovat, kam směřuje vývoj a kdy se dočkáme mobilní televize?
Kapitoly článku

Sotva jsme se dočkali v ČR řádného digitálního televizního vysílání, začalo se na nás valit množství zpráv o různých způsobech, jak v blízké budoucnosti budeme moci sledovat televizní a rozhlasové vysílání i na mobilních telefonech.

Existuje několik systémů pro šíření digitálního vysílání do mobilních telefonů. Jaké jsou jejich možnosti? Který se prosadí u nás? Kdy to bude a kolik to bude stát? Ačkoliv se v současné době mluví snad už o půltuctu možností příjmu televize na mobilech, budoucí vývoj se již začíná rýsovat čím dál tím jasněji. Blíží se další zlomový moment v používání mobilních telefonů. Na mobilech budeme sledovat televizi. V dopravních prostředcích, v čekárně u lékaře, ve škole pod lavicí, prostě všude.

Souhrn posledních zpráv ohledně mobilní TV:

  • zárodkem mobilní TV se dá nazvat možnost sledovaní přes síť UMTS, v Evropě již poměrně rozšířená, u nás zatím pouze u Eurotel
  • v Koreji se rozjíždí výstavba sítě mobilní TV ve standardu DMB-T a tento systém byl sporadicky testován i v Evropě
  • v Evropě probíhá testování a ověřování možností systému DVB-H (u nás byl předveden např. na posledním veletrhu Invex a proběhlo také zkušební vysílání olympijském Turíně, kde multiplex obsahuje kromě osmi italských TV programů a šesti rádií, překvapivě i českou ČT24. Německo ohlásilo, že plánuje provoz mobilní TV na letní světový šampionát ve fotbale
  • na trhu jsou očekávány první telefony s schopné příjmu DVB-H, např. Nokia N92. Finský výrobce uzavřel se Sony Ericssonem dokonce spojenectví ohledně podpory tohoto formátu
  • společnost IP Wireless ohlásila podporu mobilní TV i v její zatím málo rozšířené variantě sítě UMTS, kterou dodává např. českému T-Mobile
  • americký telekomunikační gigant Qualcomm ohlásil přípravu vlastního systému pod názvem Media FLO vhodného pro pásmo 700 MHz

Všechny systémy mobilní televize a rádia se dají rozdělit do dvou základních skupin podle toho, jestli vycházejí ze současného způsobu televizního a rozhlasového vysílání nebo zda-li je jejich nosičem datová mobilní síť. Obě skupiny si nyní představme.

Klasické digitální vysílání - Broadcast

První skupinou jsou systémy vycházející ze současného způsobu distribuce televizní a rozhlasových signálů pozemní cestou. Jeden vysilač vysílající v TV pásmech VHF nebo UHF (případně L-Pásmu) obsluhuje svým signálem obvykle celé město nebo i kraj. Množství přijímačů, které se mohou na jeden vysilač naladit je neomezené. Počet i rozmístění vysilačů a převaděčů sleduje jediný cíl – dosáhnout co nejlepší síly signálu na daném území. Jedná se obvykle o síť více vysilačů, pracující na jedné frekvenci.

Vysílaný datový tok na jednom kanále se nazývá multiplex. Ten obsahuje několik televizních a rozhlasových stanic. Jako příklad si půjčíme nedávno spuštěné digitální vysílání v ČR. Konkrétně multiplex A, který provozují České Radiokomunikace. Ten je vysílán ve středních Čechách z Cukráku a ze dvou vysilačů v Praze na kanále 25. Na jižní Moravě je vysíláno ze dvou vysilačů v Brně na K40 a Ostravsko obsluhuje jediný vysilač v Ostravě na K39. Multiplex obsahuje programy ČT1, ČT2, ČT4 Sport, ČT24, TV NOVA a několik rozhlasových stanic, vše v kódování MPEG2. Podobně mohou vysílat i multiplexy určené pro mobilní příjem a kromě vysílací normy se budou lišit zejména svými datovými toky (jak jednotlivých stanic, tak celého multiplexu) a tím i množstvím a skladbou programů.

Tento způsob vysílání nemá vůbec nic společného s mobilními operátory, ačkoliv to na první pohled někdy podle jejich silných marketingový aktivit vůbec nevypadá. Analogie k příjmu běžné televizi a rádia je jasná. Stačí vlastnit přijímač a mít zaplacené koncesionářské poplatky. Mobilní operátor dost pravděpodobně nebude v budoucnu ani vysilatelem, ani z této služby nebude mít výnosy, respektive bude je mít až v případě, že se divák zapojí do interaktivních služeb a využije k tomu sítě operátora.

DVB-H vs. DMB

A právě v současné době jsme svědky lámání chleba ohledně budoucího formátu digitální televize pro mobilní přístroje. Ve hře soupeří dva již dříve standardizované systémy. Prvním je DVB-H (Digital Video Boradcasting – Handheld) vzešlý z i u nás používaného systému digitální pozemní televize DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial). Druhým je DMB (Digital Multimedia Broadcast) vzešlý ze systému digitálního pozemního rozhlasu T-DAB (Terrestrial – Digital Audio Broadcasting). Loni ohlášený Media FLO (Forward Link Only), jako proprietární řešení od amerického telekomunikačního giganta Qualcomm, je zatím velkou neznámou a při nejmenším v Evropě nemá naději na úspěch. A také v Americe je pod silným konkurenčním tlakem DVB-H.

Před tím, než si oba hlavní soupeře představíme podrobněji, je ještě třeba zmínit proč současný, rychle se rozšiřující digitální televizní standard DVB-T nelze sledovat na mobilních telefonech:

  • rozlišení SDTV (Standard Definition TV), ve kterém vysílá jeden TV kanál v DVB-T (přesně je to 720x576 bodů), je pro mobilní terminály zbytečně vysoké a zabírá tak i zbytečně velký datový tok (okolo 4 Mbps v MPEG-2). Nejjemnější a zároveň největší displeje mobilů mají však obvykle maximálně rozlišení QVGA, tedy 320x240 bodů. Proto bude pro mobilní vysílání definováno rozlišení toto (příp. CIF 352 × 288 bodů) obvykle s velikostí datového toku okolo 400 kbps v MPEG 4.
  • Při plánování sítí DVB-T se počítá s přijímači vybavenými externí anténou. Velmi malý zisk antén integrovaných v mobilních přístrojích by kvalitní příjem umožnil jen v bezprostředním okolí vysilačů. Proto je pro možnost mobilního příjmu nutné proti DVB-T použít robustnější modulaci a kódování datového toku umožňující příjem i v horších příjmových podmínkách.
  • u DVB-T se počítá pouze se stacionárním příjmem. Už při rychlostech okolo 40 km/h se začíná projevovat tzv. Dopplerův efekt, čehož výsledkem obraz začíná „kostičkovat“, u vyšších rychlostí není příjem možný vůbec. Proto je pro možnost příjmu v pohybu nutné zvolit robustnější modulaci, která tento negativní efekt eliminuje a umožní příjem v rychlostech až 500 km/h.
  • Významným faktorem je též relativně vysoká spotřeba energie u přijímačů DVB-T, která použití v mobilních telefonech téměř vylučuje.

 

DVB-H

DMB

Původní technologie DVB-T T-DAB
Možnost kombinovaného multiplexu ano, s DVB-T ano, s T-DAB
Pásmo použití UHF, L-Pásmo VHF, L-Pásmo
Šířka pásma (jeden multiplex) 5,6,7 nebo 8 MHz 1,712 MHz
Celkový datový tok multiplexu až 13 Mbps,

až 1,3 Mbps,
obvykle 1 Mbps

obvykle 4 Mbps
Komprimační formát přenos na IP vrstvě, např. MPEG-4 pouze MPEG-4
Kapacita multiplexu (možné počty TV/R kanálů v multiplexu) 10 TV / 0 R 3 TV / 0 R
8 TV / 6 R 2 TV / 3 R
0 TV / 40 R 1 TV / 6 R
Testování v ČR Invex 2005, Brno World DAB Forum 2005, Praha
Instalace v zahraničí Itálie 2006, sever Německa 2006 Korea 2005, Francie 2006
Připravované GSM terminály Samsung SGH-P910, Nokia N92, LG U900? Samsung SGH-P900, LG V9000
Další informace

www.dvb-h-online.org

www.worlddab.org

Při porovnávání šancí obou systému je si předně třeba říci, že technické vlastnosti a možnosti obou systémů jsou si velmi podobné. Stejně tak se nedá jednoznačně určit, který z nich je výhodnější z hlediska investiční návratnosti. Pokud se přece jen zdá jeden z nich něčím lepší, pak by to byl spíše DVB-H, díky jeho celkově větší flexibilitě a univerzalitě. Boj zastánců a odpůrců obou systémů je však velmi vyrovnaný a dokonce se může stát, že v Evropě budou do provozu nasazeny systémy oba.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N92 si rozumí se standardem DVB-H

Ve finále však o úspěchu, toho či onoho, rozhodnou spíše externí faktory, např. najdou-li se v současnosti pro jeden či druhý systém nějaké volné frekvence. Zde by mohl mít výhodu systém DMB - paradoxně díky neúspěchu mateřského T-DAB v mnoha zemích. Pro něj totiž existují celoevropsky zkoordinované frekvence a DMB by jim mohlo dát nový smysl. Naopak ve prospěch systému DVB-H jasně hovoří velmi důležitá podpora evropských výrobců mobilních telefonů, zejm. Nokia a SonyEricsson. Asijští výrobci, jako LG a Samsung již ohlásili podporu obou formátů. Politická podpora regulačních úřadů v jednotlivých zemích zatím není jasná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG V9000 pro systém DMB


V druhé kapitole
zhodnotíme výhody a nevýhody systému digitálního vysílání a řekneme si něco o jiné možnosti příjmu televize do mobilního telefonu, tzv. streamingu

Témata článku: , LG V9000, Nokia N92, Doppler, Vysoká spotřeba, Bora, Jak, Televize, Proprietární řešení, Budoucí podpora, MOBI, Rozhlas, Celé město, Mobil, Digital, Turín, Bezprostřední okolí, Digitální televize, TV Nova, Světový šampionát, Digit, Nový smysl, KOH, Poslední vývoj, Nedostatečná kapacita