Díky Facebooku budeme z mobilu volat zdarma

Nedávno přinesl Facebook možnost bezplatného volání, služba se brzy rozšíří i do mobilů. Kdo by nechtěl volat zadarmo...

Souboj o uživatele sociálních sítí přituhuje, přibývají noví hráči, větší společnosti skupují ty menší, aby mohly nabídnout další funkce, uzavírají se partnerství a společenství. To vše pro nic menšího než peníze, pro velké peníze v řádu miliard dolarů plynoucích především z reklamy. Google rozjíždí projekt Google+, vlastní sociální síť, která má otřást pozicí Facebooku, Facebook se dal dohromady se Skypem a nabídnul svým uživatelům bezplatné videohovory. Skype vlastní Microsoft, což je další silný hráč (vlastní 1,6 % Facebooku). Provázanost a konkurence sílí.

Klepněte pro větší obrázek
Facebook kraluje sociálním sítím, nejen na jeho uživatele má spadeno Google+. Facebook tak hledá nové způsoby jak být ještě atraktivnější

Z pohledu mobilmaniaka se může do budoucna jevit zajímavě kombinace Skypu, Facebooku a Nokie, jakožto producenta hardware. Jen si to představte – koupíte mobil značky Nokia s operačním systémem Windows Phone a najdete v něm aplikaci Facebook. Ta bude rovnou chtít přihlášení k účtu a synchronizaci. No a z Facebooku už si bezplatně zavoláte svým přátelům díky bezplatným hovorům (na bázi sítě Skype), SMSky odsune na vedlejší kolej Facebook chat.


Aplikace Facebook pro mobily se pravděpodobně brzy rozroste o telefonní ikonu

Jediné co je k tomu potřeba je buď Wi-Fi nebo datové přenosy prostřednictvím sítě mobilního operátora. To už je tak vše, co od něj potřebujete… Žádné drahé volání ani SMS na kterých si operátor mastí kapsu není třeba. V našich podmínkách samozřejmě kvůli chabé infrastruktuře pořád dost problém, ale třeba i toto se za pár let změní k lepšímu.

Zadarmo i z mobilu nebo na mobil

Vraťme se ale k lítému boji mezi Facebookem a Googlem. Jde bezesporu o internetové giganty s obrovskou silou a početnou komunitou uživatelů. Vítěz sice nemusí být jen jeden, nicméně, každému je jasné, že musí být v něčem lepší, nabídnout něco víc a přilákat tak uživatele pod svá křídla. Facebook nyní chystá vrátit úder Googlu a nabídnout svým uživatelům bezplatné volání i z mobilů.

Zkrátka a jednoduše si v mobilu otevřete aplikaci Facebook a vstoupíte do nové sekce „Phone“. Na výběr bude klasický či videohovor. Tam uvidíte volací historii, najdete zde oblíbené kontakty, časy hovorů, atd. Nebo v seznamu svých přátel zvolíte zahájit hlasovou (video) konverzaci. Na straně volaného pak bude vidět příchozí volání s poznámkou, že jde o hovor z Facebooku. Novinku přinesl dnešní deník Dnes, informuje o ní také ekonomický deník E15.

Klepněte pro větší obrázek
Mobily, tablety a další přístroje jsou pro mnohé uživatele mnohem snadněji dostupné než počítače, kvůli značnému zatížení datových sítí dokonce loni kvůli Facebooku a dalším internetovým společnostem operátoři řinčeli zbraněmi a chtěli podíly ze zisku

Současně zmiňuje i možnost pro jednu nejmenovanou českou firmu působící v USA na softwarovém vývoji a integraci nové volací aplikace do stávajícího uživatelského rozhraní. Nejpopulárnější sociální síť minulý týden ve spolupráci se Skype spustila bezplatné videohovory, uživatelé Facebooku se přitom počítají na stovky milionů. Aktuálně jich je přes 750 milionů. Facebook tím podle šéfa Marka Zuckerberga odpovídá na rostoucí konkurenci právě ze strany internetového gigantu Google.

Diskuze (66) Další článek: Bitva dvoujader II: srovnání výkonu

Témata článku: , , , Volat, Mobil, Drahé volání, Face Tim, FAC, Dík, Žďár, MOBI, F +, Silný hráč