Díky téhle baterii vydrží chytré hodinky násobně déle. Je ohebná a schová se do řemínku

Vědci z Kolumbijské univerzity představili nový typ ohebné Li-Ion baterie s rekordní energetickou hustotou. Ve srovnání s pevným článkem pojme 85 % energie. To z ní dělá ideální technologii pro nasazení v nositelnostech – baterie by totiž mohla být nejen v hodinkách/náramku, ale i v řemínku. Znamenalo by to zásadní změny v konstrukci, ale výdrž takového přístroje by se násobně zvýšila.

Důkaz místo slibů. Zatím pouze v laboratoři:

Jako inspirace při konstrukci posloužila páteř, která se skládá z řady pevných obratlů a měkkých plotének mezi nimi. To zajišťuje pevnost a ohebnost zároveň. V případě baterie se kombinují malé pevné části, ve kterých se ukládá energie, s měkkými částmi, které zajišťují propojení. Jednotlivé vrstvy elektrod se rozřežou na proužky, které se omotají kolem spojnice, takže výsledek připomíná páteř i vizuálně.

Baterie je schopná produkovat stabilní napětí při ohýbání i ve zkrutu. Následné ohledání ukázalo, že nedošlo k mechanickému poškození.

Otázkou je, kdy se baterie dostane do výroby, kdy ji k testům dostanou výrobci nositelností a kdy představí první hotový produkt. Na letošek bych si mnoho nevsadil, hádám, že čekat budeme déle...

Ukázka testovacího procesu. Pokud se ohyb náramku omezí tužším materiálem, baterie vydrží věky:

Váš názor Další článek: Olympiáda začala. Byl u toho i Intel a jeho 1 218 dronů. Padl rekord a byla to fantastická show

Témata článku: , , , , , , , , DEL, Energetická hustota, Ideální technologie, Nový typ, Chytré, Konstrukce, Řemínek, Wiley, Ohyb, Páteř, Napětí, Pevnost, Mechanické poškození, Dík, Hod, Testovací proces