Diskuse: jak jste spokojeni s datovým tarifem Eurotel Data Nonstop?

Je tomu již více než čtvrt roku, co Eurotel uvedl internet za paušál přes GPRS. Jak jste byli jeho nabídkou nadšeni tehdy a jak jste spokojeni nyní?

Revoluční krok

Zavedení celostátně dostupného Internetu za paušál byl sen mnoha českých uživatelů této sítě sítí. Dlouhá léta vyjednávání nebo spíše doprošování se u Českého Telecomu stále k ničemu nevedla. Dokonce i když se zástupci uživatelů internetu v mnoha internetových diskusích shodli, že by byli ochotni za neomezený přístup k internetu platit až 1000 Kč, tak se nic nestalo.

Až teprve duben 2003 přinesl něco, co asi nikdo příliš nečekal. Eurotel nabídl neomezený přístup k internetu za 1050 Kč (včetně DPH) přes GPRS. To může u Eurotelu při konfiguraci 4+2 dosahovat přenosové rychlosti až 53,6 kbit/s + 26,8 kbit/s, a to při plném využití CS-2. Přenosová rychlost dosahovaná na telefonních linkách Českého Telecomu se přitom běžně pohybuje okolo 49 kbit/s na downlinku a 33,6 kbit/s na uplinku. Přenosová rychlost obou služeb je tedy srovnatelná ovšem s tím rozdílem, že u Eurotelu můžete s využitím notebooku či PDA využívat tuto přenosovou rychlost takřka kdekoliv.

Drsné procitnutí

Tak by se asi dala nazvat situace v Eurotelu pár dní po spuštění tarifu Data Nonstop. Přenos dat v GPRS síti se rázem zdesetinásobil a bylo jasné, že bude potřeba dělat jisté změny. Jako první čekal Eurotel nákup nového GGSN (Gateway GPRS Support Node), neboť u původního hrozilo, že brzy dojde k jeho přetížení. Podle některých uživatelů se navíc začaly objevovat lokální problémy s přetížením a následným zpomalením přenosové rychlosti. Zatížení GPRS sítě dokonce předčilo se svými 30 GB za den zatížení kterékoliv sítě od firmy Nokia na světě, a tak, jak poznamenal jeden nejmenovaný zaměstnanec Eurotelu: „Lidé z Nokie se k nám teď jezdí učit.“ Eurotel však podle svých slov stejně počítal s investicemi do GPRS a navíc i počítal s tím, že dojde k jistému rapidnějšímu nárůstu uživatelů této služby.

Drsné procitnutí?

Otázka ale zní, jak nazvat situaci uživatelů výše zmiňovaného tarifu. Někteří uživatelé jsou nadmíru spokojení, jiní možná zklamaní z toho, že GPRS jim v místě bydliště nefunguje v konfiguraci 4+2 (přesněji 4+1 nebo 3+2) a nebo že opravdu rychleji než 53,6 kbit/s to nepůjde. Otázka nákupu CS-3 a CS-4, což jsou kódovací schémata pro GPRS, která dokáží urychlit datový přenos při stejné konfiguraci až na 85,6 kbit/s, ještě stále sice není dořešená, nicméně celoplošná implementace těchto kódovacích schémat by byla pro Eurotel velmi bolestivá, protože některé starší BTS nemají dostatečný výpočetní výkon na to, aby zvládly upgrade komunikačního protokolu Abis, který je s tím bezprostředně spojený.

A jak jste spokojeni s tarifem Data Nonstop vy? Pocítili jste nějaké zpomalení případně zrychlení GPRS? Zdá se vám tento tarif stále ještě atraktivní a nebo je cena 1050 Kč měsíčně za tuto službu příliš vysoká?

Diskuze (309) Další článek: Top 20: dvacítka nejlepších mobilů současnosti

Témata článku: , , , Data, Disk, Jak, Tarif, Euro, Diskuse, Datový tarif, Euro &, Spokojení