Diskuse: koupili byste si mobil, který byl načerno přivezen z ciziny?

Protože připravujeme velké téma o šedém (neoficiálním) prodeji mobilních telefonů na českém trhu, připravili jsme na dnešek článek, ve kterém bychom vás rádi vyzvali k otevřené diskusi nad otázkami spojenými s tímto tématem.

Co je vlastně šedý dovoz? Tímto termínem se většinou označuje situace, kdy je mobil určený pro prodej v zahraničí neoficiálně dovezen do Česka. Zde se případně doplní čeština, telefon se odblokuje a prodává. Zpravidla se jedná o telefony, které byly například získány rozebráním dotované zahraniční předplacené sady.

Mobily ze šedého dovozu se na trhu často objevují dříve, než je k nám oficiálně přiveze zastoupení výrobce. Ceny prvních kousků jsou proto docela vysoké, protože nabídka je omezená. Časem ale naopak tyto telefony zlevní pod úroveň mobilů pocházejících z oficiálních kanálů.

Vždyť to je přece skvělé!

Oba zmiňované „stavy“ jsou většinou výhodné pro zákazníka, který brzy získá mobilní novinku, nebo telefon koupí velice levně. Doplácejí na to však místní pobočky výrobců, které vidí v šedém dovozu velký problém a čím dál víc se pro ti němu snaží bojovat.

Některé značky například odmítají přijmout do servisu telefony, které sice byly pořízené v České republice, ale jsou určeny pro jiný trh. Jiné značky zjevně směřují k zavedení stejného postupu a připravují různé právní kroky proti šedým dovozcům. Nelze se jim divit. Za propagaci svých výrobků utrácejí desítky milionů a pochopitelně je štve, když smetanu slízne někdo jiný. Z načerno dovezených telefonů totiž nevidí ani korunu.

Za šedý dovoz samozřejmě nelze považovat situaci, kdy si sami koupíte mobil přímo v zahraničí a dovezete si jej do Česka. V takovém případě totiž máte od mobilu prodejní doklad a záruční list vystavený v zemi, pro který byl přístroj určen. V tomto případě vám bude mobil opraven bez problémů.

Několik otázek

Abychom se při diskutování měli čeho chytit, nabízíme několik nezodpovězených otázek:

  • Koupili byste si levný mobil i s vědomím, že nemáte nárok na servis?
  • Je jen problémem výrobců, že nedokážou na český trh včas přivést aktuální modely?
  • Měli by se trestat jen prodejci a dovozci takových mobilů a samotní zákazníci by na to neměli doplácet?
  • Jak mám vlastně poznat „šedý“ telefon?
  • Jste na straně výrobců mobilů, nebo raději ušetříte korunu?
Diskuze (196) Další článek: Eurotel: ceny doťáků a sad Go na únor

Témata článku: , Disk, Diskuse, Dovezený telefon, MOBI, Mobil, Kter