Displej přes celý hrudník

Zdá se, že nemožné se stalo skutečností - již dnes je možné vyrobit funkční displej z textilních vláken, který lze umístit například na hrudník či na záda. Nevěříte?

France Telecom R&D vyvinul prototyp obrazovky / displeje z ohebných optických vláken, který je schopen stahování i zobrazování statických nebo pohyblivých obrázků. Zobrazeno můžete mít - třeba na tričku - nejen grafické logo nebo pravidelný vzor, ale také například text či scanovaný obrázek. Záleží tedy čistě jen na vaší fantazii.

Možná se teď ptáte, zda se autor nezbláznil a proč uvádí tuto zprávu na stránkách časopisu o mobilních komunikacích. Nemusíte se bát, mám stále všech pět pohromadě. Víte, ono totiž všechno souvisí se vším a tak zcela určitě není náhodou, že za vývojem tohoto displeje stojí právě telekomunikační společnost. Tento displej totiž může najít využití také ve spojení s mobilními telefony. A to ne hned tak ledajaké.

Určitě sami znáte situaci, kdy potřebujete letmým pohledem zkontrolovat displej svého mobilního miláčka a nechce se vám - či to není právě vhodné - je vytahovat z kapsy, kabelky nebo batůžku. V takovém případě vás již jistě napadlo, jak by bylo krásné mít displej svého telefonu na přehlednějším místě. A které místo je asi nejvhodnější?

Podle mne je nejlépe dostupné naše zápěstí vždyť náramkové hodinky nosíme také tam - a není to jen proto, že by se právě na této části našich těl vyjímaly. A představte si, že by jako prodloužený displej vašeho mobilu ukrytého někde hluboko v tašce či aktovce sloužilo právě naše zápěstí. Či ještě lépe specifikováno - jako displej by sloužil jeden z rukávů našich obleků. Nezní to lákavě?

Uznávám, že tato představa zní prozatím příliš fantasticky na to, abychom ji mohli akceptovat a začít prakticky využívat. Daleko pravděpodobnější je však využití v konvenčnějších zařízeních. Vzhledem k tomu, že již lze vyrobit dostatečně ohebný displej, se již snad brzy dočkáme přístrojů, které jsme až doposud mohli vidět jako koncepty zařízení blízké budoucnosti.

Diskuze (5) Další článek: T-Mobile: od moře se nedovoláte?

Témata článku: , ? Displej, Hruď, Displej, Pře