Dnes vycházejí zářijové Mobility

Srovnali jsme v nich nejlevnější mobily s cenou do šesti tisíc, podívali se na současnost a budoucnost informačních SMS služeb, připravili novou rubriku a napsali haldu recenzí a seriálů.

Tentokrát se s Mobilitami hlásíme až po pěti týdnech. Zářijové číslo má šedesát stran a na stáncích, kam zrovna dnes dorazilo, Mobility poznáte podle slečny s Alcatelem v ruce a zářivého oranžového písma. Časopis ještě nemám v ruce a jsem sám zvědavý, jak premiérový tisk přímou barvou dopadne.

Levné neznamená špatné

Hlavním tématem čísla je srovnání nejlevnějších telefonů. Podle některých zdrojů tyto mobily tvoří až osmdesát procent všech prodejů a vybírá se tedy mezi nimi mnohem častěji než třeba mezi manažerskými mobily. Zvolili jsme hranici šest tisíc korun, do které se nám vešlo dvaadvacet mobilních telefonů. Šestici nejlepších vidíte na spodním obrázku: Sony CMD-J7/J70, Alcalte OT 501, Siemens C45, Siemens S35i, Nokia 3410 a Alcatel OT 511.

 

Součástí titulního článku je kromě krátkých charakteristik všech srovnávaných telefonů také tabulka se všemi nejdůležitějšími parametry a funkcemi a také graf s porovnáním ceny a „výkonu“. Pro srovnání nejlevnějších telefonů jsme připravili novou metodiku, kterou příště budeme používat i pro další srovnávací testy.

Informační textovky zdarma: už nikdy nebude tak dobře jako dřív. Téměř přesně před rokem jsme v Mobilitách srovnali služby, které zdarma na mobilní e-mailové adresy posílaly informační SMS. Nyní jsme chtěli tento článek aktualizovat, ale kvůli různým krokům mobilních operátorů, kterým tyto aktivity samozřejmě velmi leží v žaludku, se seznam funkčních služeb velmi ztenčil. Z krátkého rozhovoru s tiskovými mluvčími všech tří operátorů navíc vyplývá, že budoucnost nebude růžovější. Ale pozor: zdá se, že Oskar pracuje na podobné službě jako T-Mobile Moje Info.

Tři stylové rubriky: k obrázkovým Mobilitkám a rubrice Klípky plné zajímavostí jsme přidali novinku „Co se nosí“. Jsou v ní prakticky pouze obrázky zajímavého módního příslušenství, se kterým bude váš mobil vypadat úplně jinak. Poprvé jsme vybrali kolekci nejlepších imitací - krytů, které kompletně změní vzhled telefonu.

Z českých luhů a hájů: Operátoři nám tentokrát dali. V době uzávěrky se zdálo být nade vše jasné, že MMS jako první spustí Eurotel. Jenže v době, kdy už celé Mobility byly na filmech a čekaly na odvoz do tiskárny, přišla zpráva: „T-Mobile MMS spouští už zítra“. Na předělání všech zmínek o MMS už nebyl čas, stihl jsem opravit pouze úvodník. Jenže příští den se ukazuje, že první byl nakonec opravdu Eurotel, který službu potichu spustil už v úterý. Všechno je špatně.

Kromě MMS u Eurotelu se v „Luzích“ dozvíte také o tajemné položce Universal v T-Mobile Navigatoru a dalších nových nebo zajímavých mobilních službách.

Recenze mobilů

Podle prvního pohledu na Siemens C55 se zdá, že půjde o zajímavý telefon. Siemens sice neudělal žádnou revoluci a pouze rozvinul své starší modely, ale velkých převratů bude v mobilech asi čím dál méně.

Hlavní recenze jsme věnovali Ericssonu R600 a Motorole V.66i. První jmenovaný se mi i přes některé příšerné vlastnosti vcelku líbil, je to hezký malý telefon. Motorola opět inovovala svoji řadu véček a výsledek, modely s označením „i“ stojí za to.

Stále se objevují nové komunikátory. „Ten, který nemá žádné jméno“ je zařízení, které pracovně nazýváme XDA. Eurotel ho nabídne jako DataPhone, u T-Mobilu se očekává označení MDA a aby to bylo ještě složitější, je to vlastně iPaq s anténkou. Když jsme XDA zhodnotili stejnou metodikou, která byla použita ve srovnání komunikátorů v červencových Mobilitách, hravě přeskočilo téměř všechny své konkurenty a zastavily jej až dvě Nokie Communicatory. Hodnocení Compaqu Wireless Pack, zejména při srovnávání s XDA, ale už není tak pozitivní..

V Mobilitách najdete také recenzi bezšňůrového telefonu Panasonic s nezapamatovatelným označením KX-TCD735CXM. V Maličkostech jsme se podívali na vodotěsné obaly na mobily a kapesní počítače a na dvě neznačková, ale zato levná Bluetooth sluchátka.

A další

Notebook HP OmniBook 510 je zajímavý hlavně tím, že k němu rovnou dostanete dokovací stanici. Digitální fotoaparát Minolta Dimage X se vejde do kapsičky od košile, nemůže se ale zase chlubit tak nízkou cenou jako čtyři fotoaparáty v následujícím testu. Vedle sebe jsme postavili Canon, HP, Fujifilm a Olympus s cenou do deseti tisíc. Garmin GPS III je výborný navigátor do automobilu.

V Mobilním servisu jsme velkou část vyhradili posledním radám k přečíslování, které se velmi rychle blíží. Kromě nejdůležitějších zásad zde najdete také odkazy na nejrůznější programy, které vám pomohou při přečíslování adresářů v stolních i kapesních počítačích.

Zcela nový je sloupek s nejlepšími javovými programy, který bude pravidelnou součástí Mobilit. Protože je Java velice aktuální téma, oproti jiným sloupkům se sharewarem jsme mu vyhradili polovinu strany.

Oznámkujte nás

Mobility ode dneška najdete na novinových stáncích, postupně jsou rozesílány předplatitelům. Pokud se k nim dostanete, budeme rádi, když nám pošlete textovku s hodnocením článků. Díky tomu budeme vědět, co se vám v časopisu líbí a co bychom třeba měli nejlépe úplně zrušit.

Diskuze (29) Další článek: Alcatel One Touch 512 pod šest tisíc s daní!

Témata článku: , Nokia 3410, Siemens C45, Siemens C55, Siemens S35i, Sony CMD-J7, MOBI, Zář, Příští den, Mobil