Do roku 2016 vzroste objem mobilních dat desetkrát

Zpráva Ericssonu uvádí, že v letech 2011–2016 desetinásobně vzroste objem mobilního datového provozu. Zejména díky sledování online videa.

Ve své nové zprávě o stavu trhů a datového provozu, která informuje o současných trendech, Ericsson předpovídá desetinásobný růst objemu mobilního datového provozu do roku 2016. Zpráva vychází z měření, která tato firma několik let prováděla v sítích provozovaných ve všech regionech světa.

Klepněte pro větší obrázek
Podíly mobilních připojení v jednotlivých regionech světa, zdroj: Ericsson (2011)

Za rok se zvýšil počet uživatelů mobilního vysokorychlostního připojení o 60 %; očekává se, že z 900 milionů uživatelů v roce 2011 vzroste jejich počet na téměř 5 miliard v roce 2016. Odhaduje se, že do roku 2016 bude na méně než 1 % celkového zemského povrchu vytvářeno přibližně 60 % objemu mobilního datového provozu.

Klepněte pro větší obrázek
Růst datového provozu v letech 2008–2016, zdroj: Ericsson (2011) 

Zpráva uvádí, že v roce 2016 dosáhne počet uživatelů mobilního vysokorychlostního připojení téměř 5 miliard, z odhadovaných 900 milionů uživatelů do konce roku 2011. Tento údaj by představoval 60% meziroční růst, ve chvíli, kdy současně prudce roste objem dat využívaných smartphony. Očekává se, že během roku 2011 se celkový objem datového provozu chytrých telefonů ztrojnásobí.

Klepněte pro větší obrázek
Pokrytí území a populace mobilními technologiemi, zdroj: Ericsson (2011)

Přístup k internetu bude i nadále hybnou silou rozvoje mobilního datového provozu napříč všemi typy zařízení; podle odhadů bude objem mobilního datového provozu v období 2011–2016 meziročně růst o téměř 60 %, zejména díky sledování internetového videa.

Klepněte pro větší obrázek
Podíly činností prováděných na mobilním internetu podle typu zařízení, zdroj: Ericsson (2011)

Do roku 2016 bude více než 30 % obyvatel světa žít v metropolitních a městských oblastech, kde hustota obyvatel překračuje 1000 osob na kilometr čtvereční. Toto území představuje méně než 1 % celkového zemského povrchu, avšak bude se zde vytvářet přibližně 60 % celkového objemu mobilního datového provozu.

Klepněte pro větší obrázek
Využití aplikací podle světových regionů, zdroj: Ericsson (2011)

Rozšiřování mobilního vysokorychlostního připojení, nové smartphony na trhu a používání nových druhů aplikací budou i nadále zvyšovat objem datového provozu. Současně lze pozorovat silný potenciál ke zvyšování poptávky po smartphonech ve všech regionech. Ericsson očekává, že do roku 2016 objem datového provozu vytvářeného pokročilými smartphony dvanáctinásobně vzroste a zhruba se vyrovná objemu mobilního datového provozu vytvářeného osobními počítači.

Diskuze (24) Další článek: Telefónica skupuje poskytovatele a buduje obří Wi-Fi síť

Témata článku: , , Kilometr čtvereční, MOBI, Světový region, Mobil, Rok, Děs, Objem