Do třetice: slovenský „Oskar“ do konce příštího roku

Tak i u našich sousedů budou mít tři mobilní operátory. Otázkou je, zda je tamní trh dostatečně velký, aby dokázal ještě jednoho operátora uživit. Nicméně slovenská vláda s ním už počítá a už jen přemýšlí, kolik za něj dostane a jakým způsobem ho vybere.

Návrh na vypsání výběrového řízení bude teprve projednávat (již poněkolikáté) Porada ekonomických ministrov. Z této porady by mělo vzejít konečné stanovisko, zda bude výběrové řízení probíhat formou aukce, kterou preferuje vicepremier pro ekonomiku, nebo jako soutěž krásy. Tu by zase rádo Ministerstvo dopravy pôšt a telekomunikácií (MDPT).

Aukce přinese více peněz, v soutěži krásy by naopak mohl být vybrán uchazeč s nejlepší nabídkou. Aukce je vyhodnější pro vládu, resp. státní rozpočet, soutěž krásy zase pro případné operátory. V soutěži krásy by totiž cena za licenci mohla být nižší než v aukci a navíc se bude vybírat spíše podle dalších hledisek, jako nabídka služeb a hovorného.

Telekomunikačný úrad SR by měl následně vyhlásit tendr, jehož vítěz kromě licence na GSM obdrží také jednu licenci na provozování sítě UMTS. Ty poběží na Slovensku v pásmu 1900 až 2170 MHz. Část peněz získaných z prodeje licencí bude věnována armádě na zbrojení; údajně proto, že armáda bude muset část tohoto pásma, které používá, uvolnit pro operátory.

Licenci by měl třetí operátor obdržet v první čtvrtině příštího roku, provoz ale může začít až v druhé polovině příštího roku, kdy skončí exkluzivita, kterou mají současní operátoři na pásmo 1800 MHz. Potenciální zájem na třetí licenci GSM zatím projevila jen společnost TIW, která je jedním z vlastníků Českého Mobilu (Oskara).

Licenci na UMTS může získat samozřejmě i slovenský EuroTel a Globtel, ti už mají totiž na licenci opci a tudíž stejná práva jako vítěz tendru. Cena za licenci na UMTS zatím není určena, nicméně bude podstatně nižší než u nás - slovenská vláda chce prodat jednu licenci zhruba za jednu až dvě miliardy slovenských korun. Stále si ale myslím, že je to na slovenský trh vysoká částka.

Jak to všechno dopadne, se však dozvíme do konce roku. Takže držme Slovákům palce.

 

Váš názor Další článek: Sony CMD-J6 : Japonec v novém kabátku (test)

Témata článku: , Oskar, Státní rozpočet, Příští rok, Slovenský, Rok, Třetice