Dobijte si kredit do konce roku, ušetříte

Dobít si ještě v letošním roce hovorový kredit vaší předplacené karty se vyplatí a my vám vysvětlíme proč. Důvodem je změna DPH, ale na tom, že ušetříte, nemají v žádném případě zásluhu operátoři.

Pokud si letos koupíte kupón pro svoji předplacenou kartu, budete volat pouze s 5% DPH, ať už kredit provoláte letos nebo kdykoli v příštím roce. Prakticky by to mělo být provedeno tak, že když si dobijete po 1. 1. 2004 kupónem za 300 Kč, který jste koupili před 31. 12. 2003, operátor vám kredit 300 Kč navýší o 48,6 Kč, což přesně 16,2 %, o které se po novém roce zvýší služby za telefonování.

Není totiž možné, aby operátor někomu služby danil pěti a někomu dvaadvaceti procenty, proto tento problém vyřeší tímto „bonusem“. Na vašem telefonu se tedy objeví 348,6 Kč a už můžete s klidem telefonovat, protože i když voláte s 22% daní, zaplatili jste fakticky jen pět procent.

Tip redakce: o zvýšení DPH za telekomunikační služby z 5 % na 22 % si můžete přečíst v tomto článku.

Co po novém roce?

Kupóny s kreditem zakoupené po 1. lednu 2004 už budou mít v sobě obsaženo 22 % DPH, takže i když budou mít stejnou nominální hodnotu, dostanete za ně o něco méně služeb.

Zde je praktický příklad: kupón, který dnes stojí 300 Kč, v sobě obsahuje 5 % DPH, tedy 14,30 Kč, a zbytek, tedy 285,7 Kč, můžete libovolně provolat nebo proesemeskovat. Zaplatili jste tedy státu 14,30 Kč, které do státní kasy odvede mobilní operátor. Od nového roku zaplatíte za kupón zase 300 Kč, ale z toho bude nutné odvést státu 54,1 Kč a na provolání vám zbude pouze 245,9 Kč.

Pokud si tedy koupíte kupón ještě letos, v příštím roce máte více peněz na provolání. Protože si kupón kupujete za určitých podmínek (tedy víte, že obsahuje daň 5 %), přistupujete na jakousi „smluvní dohodu“, že budete za těchto podmínek služby čerpat. To, že se od určitého data DPH zvýší, vás v tomto případě nemusí zajímat, protože vy vlastníte kredit, na který se vztahovaly jiné podmínky. Je tedy jedno, zda „levnější“ kredit vyčerpáte v letošním roce nebo příští rok, telefonovat budete až do úplného vyčerpání pouze s 5 % DPH. Až kredit vyčerpáte, budete si muset koupit další kupón, který už ovšem bude obsahovat 22 % DPH.

DPH 5 % se samozřejmě vztahuje i na všechen zbylý kredit, který si v roce 2003 dobijete jakýmkoli jiným způsobem – přes bankomat, přes internet, přes terminál Sazky apod. Tento způsob dobití je mnohem lepší a jistější než nakoupit si do zásoby předplacené kupóny.

Ještě menší bomba, než jsme doufali

Pokud si ale neuvědomíte všechny skutečnosti popsané v předchozích odstavcích, dá se celá záležitost postavit i jinak. Zde je citát z tiskové zprávy Eurotelu:

Pro zákazníky předplacených služeb je připravena speciální nabídka pro všechny Go kupóny zakoupené v roce 2003. Každý, kdo si zakoupí Go kupóny ještě letos, získá navíc v příštím roce 17 % Go kreditu. Rozhodnutím Parlamentu České republiky se od 1. 1. 2004 zvyšuje daň z přidané hodnoty za telekomunikační služby z 5 % na 22 %. Společnost Eurotel však vychází svým zákazníkům vstříc a zvýšení daně u Go kupónů zakoupených v roce 2003 bude kompenzovat. Cenový rozdíl vzniklý změnou DPH bude nahrazen v roce 2004 navýšením kreditu.

I když to tak možná vypadá, ve skutečnosti nedostanete žádné peníze „navíc“. Operátor pouze oznamuje, že je hodný a dovoluje vám starý kredit provolat s 5% DPH. Ovšem na to máte tak jako tak právo, což vyplývá ze zákona o DPH. Ale proč toho nevyužít a nezprezentovat to jako „dárek pro zákazníky“?

Je to dobrý marketingový tah, trochu nám to zamotalo hlavu. Ale pořád jsme si říkali, proč tak významnou informaci Eurotel umístil nenápadně až úplně na konec své tiskové zprávy o vánočních speciálních akcích, proto jsme do toho začali trochu šťourat.

Přestože zbylí dva operátoři ještě nevydali oficiální informace, Oskar počítá se stejným postupem jako Eurotel, bude tedy pravděpodobně přidávat ke kreditu 16,2 % z částky. T-Mobile pro majitele karet Twist také samozřejmě musí připravit nějakou kompenzaci, ale přesnou podobu oznámí až začátkem prosince.

Diskuze (71) Další článek: Underworld - krvavá lázeň s krásnou upírkou

Témata článku: , , Rok, Určité data