Dobrou noc s Fotografií týdne

Víte, že za jedinou fotku z mobilu od nás můžete každý týden dostat gigabajty značky Kingston a triko MobilMania?

Zdravíme všechny čtenáře rubriky Fotografie týdne. Galerie se nám dostatečně zaplnila výstavními snímky, a tak se můžeme společně podívat na výsledky naší soutěže. Pokud si vzpomínáte, tématem pro uplynulých 7 dní byla „Neupravovaná fotografie“, a proto bychom si dnes dovolili vypustit vyhlášení nejlepšího snímku bez editace, resp. takové budou téměř všechny, a tak není tato část zapotřebí. S potěšením Vám můžeme oznámit, že jsme společnými silami zahnali všechny zlé bubáky, od skřítka Photoshopa až po jeho parťáka Zonera, a vida... Ono to jde i bez těch úprav a jak hezky! Sice se projeví víc neduhů mobilu, jako je šum, rozházené barvy a další jevy, nicméně na záběru a nápadu to nic nemění.

KingstonLogoNew.jpg
Partnerem soutěže je a ceny pro vítěze věnoval Kingston

Velkým překvapením se pro nás tak stal uživatel samsanek, který vystrčil drápky a vyšplhal se až na samý vrchol. Tímto ho s potěšením jmenujeme vítězem 13. Fotografie týdne roku 2009. Jeho snímek „Krásnou dobrou noc“ (Nokia N73) pohádkově zachycuje zapadající slunko a skutečně navozuje atmosféru oné příjemné ospalosti. Krásný kontrapunkt ojíněných větví s tmavým pozadím, stíny a stopy namalované na jiskřivém sněhu, na výbornou zvládnutý světelný rozsah... Skutečně se na fotku dívá nádherně. Nebo se Vám snad nezdá tak hezká? Myslí si někdo, že ten fialový nádech nevidíme? Nokia N73 je jím proslulá a platí u ní přímá úměrnost – čím je náročnější světlo, tím více fialové na fotce najdeme. Tady by nastoupil na scénu náš zlý skřítek Photoshop, který nakonec není až tak šeredný, a fotce by výrazně pomohl. Odstranění zmiňovaného nádechu by byla rutinní práce na necelou minutku, a fotka by se posunula o kus dál. Nicméně toto je kvalitní základ, a na kvalitním základu se dá dobře stavět. Kompozice je hezká, myšlenka i provedení také, a tak tvrdíme – tohle je hezká fotografie! Rádi bychom uvedli, že samsanek vystavil ještě jednu podobnou západovku a rovněž zdařilou (profil uživatele).

Klepněte pro větší obrázek
samsanek: „Krásnou dobrou noc“ (Nokia N73)

Do topu v kategorii FT se nám dále prodral jindra k800i se snímkem „Bárt“ (Sony Ericsson k800i). Pokud se někdo těšil na Simpsonovi, nezoufejte, protože tohle štěně je prostě super. Fotografie dokumentuje pohled nerozkoukaného hafana na nového páníčka. Hezká ukázka, že kontakt z očí do očí (potažmo z očí do optiky), je v drtivé většině případů tou nejlepší variantou a tenhle pohled do psích očí je opravdu magický. Jindra štěňátko Bárta dobře zakomponoval do levého horního rohu, a nechal mu tím dostatek místa pro rozhled. Fotografie je hodně přeexponová, což souvisí jednak se známým expozičním problémem „tmavý pes vs. sníh“ a také s myšlenkou dalšího postprocesu v PC, a tak bychom ji mohli do jisté míry nazvat polotovarem, ovšem v tom dobrém slova smyslu. Snímek se nám líbil, a rovněž gratulujeme k umístění.

Klepněte pro větší obrázek 
jindra k800i: „Bárt“ (Sony Ericsson k800i)

Poslední kousek dneška už editorem prošel, a tak se posouváme mimo téma FT. Čekejte, už přicházejí... Asi tak by se dala jednou větou shrnout fotografie „Invasion from Red planet“ (Sony Ericsson k750i). Ano, tento mobilní veterán je stále ještě na scéně a Pavool z něj opravdu ždímá krev. Noční focení je v zásadě problém s valnou většinou mobilů a často nepomůže ani celá banda skřítků. Ovšem to není tento případ. Fotografie je čistá, Pavool velice dobře rozmístil zdroje světla, dokonce je ještě využil coby součást celého námětu. Následné tónování a především zoom efekt tak pokračují v myšlence pohledu na neznámo, a celou scénu završuje osoba s kulatým předmětem nad hlavou. Dominantnost postavy pak umocňuje její dlouhý stín, s čímž se vracíme ke skvěle rozmístěným zdrojům světla. Na někoho může fotografie působit stísňujícím dojmem, šeptajíc „Uteč, dokud můžeš“, ovšem fascinující výjev nedopřeje nohám pohybu, a tak coby divák jen stojíme, a napjatě sledujeme situaci. Dějové fotografie jsou dynamické a lahodí oku, „Invasion from Red planet“ si tak publikaci rozhodně zaslouží, a Pavoolovi gratulujeme k výbornému snímku. 

Klepněte pro větší obrázek
Pavool: „Invasion from Red planet“ (Sony Ericsson k750i)

Pojďme se ještě společně podívat, co nás v následujícím týdnu čeká a nemine. Je všudypřítomná, každodenní, nesmrtelná, často úsměvná, může ale vyvolat i smutek či hněv. Kdo v předchozí větě poznal, že je řeč o „lidské hlouposti“, může si připsat bod za bystrost. Zdali téma pojmete s humorem či vážně necháme ryze na Vás. Editace fotografií je povolena, necháváme Vám volnou ruku. Těšíme se za týden a ahoj! 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pro vítěze Fotografie týdne je připravena 2GB microSD s redukcemi a USB čtečkou, nebo 4GB USB „fleška“
Diskuze (4) Další článek: Březnové novinky: zábava a styl

Témata článku: , Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson K800i, Bubák, Band, Noc, Fotograf, Skřítek, Veterán, Kvalitní základ, Simpson, F +, Tónování, Foto