Dočkáme se ICQ v mobilech Nokia?

Instant Messenger společnosti America Online si razí cestu také do mobilních zařízení. Zdá se, že jeho tlakům podlehla finská společnost Nokia, které bude do některých svých mobilních telefonů tento komunikační systém integrovat.

Instatní nudle? Kdepak, mobilní zprávy!

Zřejmě již nebude dlouho trvat a dočkáme se poměrně brzy nových užitečných funkcí v mobilních telefonech od finské společnosti Nokia. Ta totiž neodolala tlaku internetové společnosti America Online a rozhodla se do nových mobilních telefonů integrovat systém pro výměnu zpráv nejen prostřednictvím běžných textových zpráv, ale také s uživateli chatovacího programu AOL Messenger. Prvním mobilním telefonem podporujícím tuto funkci bude připravovaná Nokia 3390.

Součástí firmware tohoto mobilního telefonu se stane AOL Instant Messenger (AIM) a najdete jej prozatím pouze v dodávce vyrobené na zakázku pro mobilního operátora sítě GSM Voice Stream. America OnLine však vlastní kromě vlastní Instant Messengeru také druhý, daleko úspěšnější a významnější komunikační program ICQ.

ICQ do každého mobilu

Dá se tedy předpokládat, že tento komunikační program by se mohl objevit v některé z evropských verzí mobilních telefonů tohoto operátora. AOL již má připravenu speciální verzi tohoto komunikátoru přímo pro mobilní telefony a podobná mobilní zařízení, která umožňuje nejen posílat textové zprávy prostřednictvím ICQ, ale dokáže to i v opačném směru – tedy odeslání ICQ zprávy prostřednictvím běžné textovky.  Samozřejmě lze odesílat ICQ zprávy prostřednictvím datových hovorů především s využitím paketového přenosu dat technologií GPRS

Zdá se, že pro nás – mobilní uživatele – nastávají zlaté časy, ve kterých se naše mobilní telefony změní k nepoznání. Nezmění se ale příliš po vzhledové stránce (konceptům v podobě oděvních doplňků moc nevěřím), hlavních změn se dočkáme právě ve vybavení mobilního a jeho doplňkových funkcí. Kdo by nechtěl ve svém telefonu (kromě vestavěné televize, videokamery či malého vodotrysku) také ICQ klienta?

Diskuze (11) Další článek: Geode Origami Communicator

Témata článku: Nokia, Mobil, MOBI, ICQ, Datový hovor, America online