Doporučujeme nejlepší aplikace na noční focení

Nemusíte mít speciální mobil, stačí správná aplikace. Vezměte stativ a vyrazte do noci objevovat novou dimenzi mobilní fotografie.

Jako mediální partneři soutěže #P8NocniSvet, kterou podporuje společnost Huawei, vás poslední dobou postrkujeme k tomu, abyste zkoušeli fotit v noci. Některé mobily jsou pro tyto specifické podmínky vybavené už od výrobce, ty ostatní to budete muset naučit. Fotočipy dnešních lepších mobilů se kvalitativně srovnávají s kompaktními fotoaparáty, takže stačí softwarová výpomoc, tedy doinstalování správné aplikace. Tady máte pár tipů. My jsme testovali se Samsungem Galaxy S6 Edge a k aplikacím přikládáme ukázkové snímky.

Camera FV-5 (Android)

Camera FV-5 je funkcemi našlapaná aplikace určená pro většinu „fotograficky nadaných“ Androidů. Existuje i lite verze, ale maximální rozlišení fotek je 640 × 480, nicméně pro představu poslouží dobře. Plná verze přijde na 74 Kč.

V Camera FV-5 vidíte ta nejdůležitější nastavení hned v horní části obrazovky: clona, expoziční čas a ISO. Při focení na automat vidíte, jak se parametry mění, když přepnete na režim S, můžete je nastavit ručně. Můžete upravit expozici, měření expozice, vyvážení bílé, ostření podle druhu snímaného objektu, aktivovat přisvětlení či expoziční stupňování, intervalové snímání a samospoušť. Aplikace mluví česky a umí fotit do RAW (*.dng).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stejná scéna s různým nastavením uzávěrky a ISO

Poslední aktualizace aplikace ale není příliš stabilní, na Galaxy S6 často zamrzá. Jak je na tom ve spolupráci s vaším telefonem ověříte na Lite verzi, jinak doporučuji s investicí počkat na další aktualizaci.

Night Camera (Android)

Také Night Camera naučí váš Android lépe fotit. Tentokrát zdarma, ale s reklamou, zbavit se jí můžete za rozumných 20 Kč.

Aplikace umí pracovat s GPS souřadnicemi, bleskem, digitálním zoomem a v košatém nastavení potěší i taková drobnost, jako je ztišení zvuku spouště. Aplikace vám dá hned na úvodní straně na výběr přepínač, zdali chcete fotit rychle nebo kvalitně. Oboje skloubit nelze. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
High quality se středním nastavením redukce šumu a „de-ghostingu“ a High resolution se s vyšším nastavením redukce šumu a „de-ghostingu“. Night Camera vždy pořizuje osm snímků stejné scény, které ve finále zprůměruje

Zatímco Camera FV-5 je určena spíše pro zkušenější uživatele, Night Camera je pravý opak. V nastavení si můžete pouze vybrat úroveň redukce šumu (žádná, menší, větší) a de-ghosting (tj. „zbavení duchů“ z fotek), který taktéž může být menší, větší a nebo úplně vypnuto. Někdy může pomoci aktivace hledáčku v režimu nočního vidění, ale zase na displeji nevidíte přesně to, co bude na fotce. Při focení dále můžete zachovat saturaci barev, případně nastavit rozlišení fotek. Maximální dostupné se odráží zejména na tom, jaký režim focení máte aktivní. V případě rychlého focení je maximemem poloviční rozlišení, jaké umí nativní fotoaplikace vašeho Androidu.

ProCapture (Android)

ProCapture free je napůl počeštěná aplikace, která supluje základní fotografické aplikace od výrobců, protože je ale free verze omezena maximálním rozlišením (nevalných 2,4 Mpix), budete muset investovat do placené varianty. V ní se zbavíte reklamy, odemknete větší rozlišení a další doplňkové funkce, zejména histogram. Aplikace je opět určena pro nenáročné uživatele, pro focení v noci si můžete maximálně upravit vyvážení bílé či vybrat režim pro redukci šumu. 

Klepněte pro větší obrázek
Fotografie v plné verzi ProCapture v režimu pro redukci šumu
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka uživatelskéo prostředí aplikace.

A Better Camera (Android)

A Better Camera na první pohled vypadá, že je určena pro nenáročné uživatele, zejména díky obrovským ovladačům. Po chvíli používání ale odhalíte, že se jedná o poměrně silný nástroj na noční focení. Základem je výběr správného režimu, mimo nočního je na výběr HDR, chytrý multisnímek nebo předsnímek. Při focení můžete dále nastavit režim ostření, ISO (100 - 800), expozici, vyvážení bílé nebo histogram. V základu však máte před sebou bezplatnou verzi, za odemčení pokročilých funkcí však musíte zaplatit 50 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
A Better Camera s aktivním nočním režimem, zbytek nastavení zůstalo na automatiku

Nastavení je poměrně přehledné, lze jej rychle „vytáhnout“ z levé strany displeje a nastavit si vše, co potřebujete. Aplikace ale nemá tolik funkcí jako první zmiňovaná Camera FV-5.

Do noci s iPhonem

Abychom nenaddržovali Androidu, aplikace pro noční focení najdeme také pro Apple iOS. Mezi zajímavé aplikace patří Average Camera Pro, která automaticky pořídí několik fotek, ze kterých spočítá průměrný normalizovaný snímek. Díky dlouhé době uzávěrky je třeba telefon při focení upnout do stativu, nebo jej alespoň o něco zapřít. To ostatně platí u všech aplikací, které chcete použít pro focení za horšího osvětlení

Klepněte pro větší obrázek
Average Camera Pro se chlubí hodnocením 4+. Zda bude vyhovovat i vám, zjistíte za dolar.

Další zajímavou aplikací pro iOS je Slow Shutter Cam, která slouží k pořízování fotek, na kterých je vidět rozmazaný pohyb. Další možnost je snímání pohybujícího se světla, které na fotce s dlouhou expozicí zanechá efektní světelnou stopu. Třetí hlavní funkcí aplikace je focení za horších světelných podmínek, opět je možné nastavit dlouhý čas uzávěrky, po vyfocení jej lze navíc ještě drobně doupravit podle vašich představ.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Slow Shutter Cam je dobře utracený dolar.

 

Diskuze (22) Další článek: A další úspěšný útok na automobil. Tentokrát pomocí SMS

Témata článku: , , , , Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Dlouhý čas, Stejná scéna, Focení, Nejlepší aplikace, Kompaktní fotoaparát, Noční vidění, Silný nástroj, Stupno, Noční focení, Free verze, Lite verze, Clona, Aplikace,