Drone Aevena je vaše domácí ostraha. Létá bytem a posílá vám video do aplikace

  • Nemáte psa? Domácnost vám dokáže ohlídat i nový dron
  • Využívá k tomu mj. trojici 4K kamer nebo hloubkovou 3D kameru
  • K dostání však bude až příští rok a nebude zrovna za hubičku

Už jsme viděli drony, které nám budou vozit balíčky, drony, které jsou mapují úrodnost pole, drony, které kontrolují technický stav stožárů atd. atd. Přesto je chystaný dron Aevena Aire unikátní. Je určený k použití v interiéru, má se totiž stát hlídacím psem budoucnosti.

Prostřednictvím unikátní stabilizační technologie a 3D kamery se Aire dokáže pohybovat po domácnosti, vyhne se domácím mazlíčkům i zavěšeným lampám. Všechny vrtule jsou bezpečně ukryté v těle dronu. Vy pak můžete skrze aplikaci přenášející obraz z kamerky živě sledovat, jak to u vás doma vypadá. 

Aire dron je, zatímco se nabíjí na bezdrátovému nabíjecím doku, schopný pomocí kamerek a mikrofonů detekovat nežádoucí pohyb v bytě a upozornit vás přes aplikaci. Vy se pak rozhodnete, zda to má dron „osobně” zkontrolovat tím, že se zaletí na místo podívat. O tom, kam má letět, rozhodnete vy.

Aeventa Aire dokáže také pořizovat fotky, což se dle výrobce může hodit mj. pro oblíbené skupinové fotografie z oslav apod. Jednotlivé povely včetně focení budete dronu Aire dávat hlasem skrze domácí asistentku Alexa od Amazonu. Dron je stále ve fázi vývoje, přičemž dle redakce Verge, kteří tento dron viděl v akci, dokáže v současnosti Aeventa Aire zatím pouze: „stabilně létat, automaticky vzlétat a přistávat a dostávat jednoduché pokyny skrze Alexu.

V budoucnu by mohl mapovat domácnosti pro účely pojištění, či za účelem budoucí přestavby bytu. Rovněž by měl být schopen v domácnosti najít konkrétní osobu (děti nebo babičku).

Co se týká hardwaru, využívá Aire procesor Nvidia Tegra X1 s architekturou Nvidia Maxwell a 256jádrový grafický čip. O kontrolu letu se stará set ARM Cortex-M4 s DSP. Dron je možné ovládat skrze Bluetooth či Wi-Fi. Hlavní kamery jsou tři, každá o rozlišení 4K. Překážkám se pak dokáže vyhýbat díky 3D hloubkové kameře s pěti sonarovými senzory.

Má také 2 akcelerometry, 2 gyroskopy a 2 magnetometry. Ve vzduchu Aeventa Aire zatím dokáže vydržet maximálně 8 minut, což není mnoho, ale produkční verze by měla zvládnout více. Dobíjení trvá zhruba 30 minut.

Pokud vás dron Aeventa Aire zaujal, můžete si ho předobjednat na Kickstarteru za nemalých 749 dolarů s dostupností v prosinci 2018. Prodejní cena by měla být až 1499 dolarů.

Aeventa Aire na videu z Kickstarteru:

Diskuze (1) Další článek: Konektivita na cestách. Chceme spolehlivé LTE, ne Wi-Fi ostrůvky

Témata článku: , , , , , , , , , Světový šampionát, Nový dron, Vrtule, Účel, Magneto, Alexa od Amazonu, Kamera, Produkční verze, Aplikace, Byt, Verge, Úžasná podívaná, Šampionát, Regulérní závod, Posila, Dolet,