Druhá strana 3D tisku: naučte mobil skenovat ve 3D

3D tisk je pěkná věc, ale co když vás nebaví tisknout blbinky z internetu? Rozjíždí se vývoj 3D skenerů. Jsou levné a dostatečně kvalitní.

3D modely lze v dnešním světě potkat na každém rohu, a i když to možná není tolik vidět, jejich vytváření proniká do stále více odvětví. Mnozí se proto snaží přijít s cenově dostupným a jednoduchým řešením, ktere by zvládl a mohl si dovolit každý. O 3D skenování za pomocí smartphonu se na KickStarteru snaží projekt Eora 3D, pomocí notebooku na to zase jde Intel. Ke kompletaci výsleků z obého potom slouží příslušná aplikace.

Eora 3D: skenování se smartphonem

Základem tohoto KickStarterového projektu je váš smartphone. Tedy, jen některé, ty výkonnější a podporovány jsou platformy iOS a Android. Smartphone připojíte do držáku, ve kterém je zároveň ukryt zelený laser, ten je pro snímač fotoaparátu nejlépe zachititelný. Do vzdálenosti přibližně jednoho metru a na ploše 1 × 1 metr potom smartphone skrze příslušnou aplikaci vytvoří 3D model, který lze použít i jako vstup pro 3D tiskárnu.

Pro takovou modelizaci je ovšem potřeba otočný stojánek, který je součástí tohoto projektu a je ke smartphonu připojitený přes Bluetooth. O zbytek se postará příslušná aplikace pod názvem eora 3D, která bude zdarma dostupná v Google Play a Apple App Store. Více detailů lze najít na KickStarteru.

Intel RealSense 3D: kamerka v notebooku

O něco podobného, tedy o levné a uživatelsky dostupné vytváření 3D modelů, se snaží také Intel. Tentokrát není potřeba žádné speciální vybavení, pouze notebook, monitor nebo jiné zařízení musí být vybaveno RealSense 3D kamerkou od Intelu. Na českém trhu už se jednotky kusů takové elektroniky dají sehnat a jejich cenovka není nijak astronomická. V tomto případě kamerka zabírá objekt opět umístěný na otočném podstavci a snímá hloubku obrazu a zároveň jeho strukturu.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledek snímání kamerkou RealSense 3D od Intelu (obr: Intel)

Příslušný program nazvaný Easy 3D Scan potom provede matematické výpočty a spojí jednotlivé snímky dohromady v 3D model. S jeho uvedením se počítá v listopadu tohoto roku a nabízen bude formou předplatného. Aplikace a samotné scanování bylo letos předvedeno na Internet Developer Foru v San Franciscu, níže na videu si můžete prohlédnou demo ukázku. V ní je taky předvedeno automatizované komerční využití pro větší objekty, kdy už je zapotřebí více RealSense 3D modulů a více výpočetního výkonu. Výstup z jedné kamerky zvládne běžný notebook s procesorem Intel a grafikou Intel HD Graphics.

Diskuze (3) Další článek: Apple otevřel svou doposud největší prodejnu. Připomíná park

Témata článku: , , , , , Mobil, Intel HD, Tis, Příslušná aplikace, Scanování, Druh, Tisk, Dnešní svět, Sken, Komerční využití, Str, MOBI,