Duel pokračuje: Alcatel OT 756 a Siemens CX65 v praxi

Včera jsme provedli základní srovnání dvou velkých rivalů ve střední třídě: Alcatelu One Touch 756 a Siemensu CX65. Dnes se podíváme, jak si tito soupeři vedou v praktických, modelových situacích a který se lépe a rychleji ovládá.
Kapitoly článku

Organizace času

Hlavním prvkem organizéru je kalendář. Ten je u Alcatelu zpracován ve formě záložek s měsíčním, týdenním a denním seznamem událostí. Klasické grafické ztvárnění je také možné, ale vždy je nutné jej vyvolat. Toto řešení se mi zdá méně přehledné než u německého soupeře. Ten se drží zažitých tradicí přehledného měsíčního náhledu se zvýrazněnými aktivními dny, je zde také týdenní náhled s náhledy dnů a denní s hodinovým rozvrhem. Při týdenním a měsíčním náhledu zobrazuje pro vybraný den ve spodní části displeje zadané události.

   
Alcatel: týdenní náhled standardní • grafický týdenní náhled • grafický měsíční náhled

Přístup ke kalendáři se asi většinou usídlí v seznamu oblíbených položek, ale i přes nabídku je kalendář spuštěn na dva kroky. Komfort zadání nové události je v podstatě stejný. U Siemensu zadáváte podle typu události 4 až 12 údajů. Typů může být šest, Alcatel má jen tři a rovněž zadání údajů je stručnější. To je však pro uživatele, kteří kalendář využívají jako občasný připomínač spíše vítané.

  
Siemens: měsíční náhled na kalendář • týdenní.. • ..a denní 

Podobně musíme hodnotit i úkolovník. U Siemensu je o něco přehlednější., při zadání můžete vybrat ze několika typů a rovnou zvolíte i prioritu. Úkolovník Alcatelu je ukryt v záložce u kalendáře a nemá tolik možností. Výběr typů je poloviční a priorita se nastavuje až dodatečně z kontextového menu.

Přejděme k oblíbenému budíku. Ten je u obou telefonu možné nastavit pouze jeden a může být opakovaný. Alcatel má budík řešený jako záznam upomínky a tak můžete k alarmu přiřadit i text. Při zadání to ale spíš zdržuje. Siemens má nastavení přehlednější a umožňuje buzení ve vybraných dnech. Oba telefony ráno nabídnou nepříjemné vstávání o pět minut odložit. Na Siemensu stačí v polospánku nahmatat kontextové tlačítko, ale u Alcatelu se musíte trochu probrat a vyvolat nabídku a funkci pro odložení alarmu vybrat.

 
Prostředí budíku u Siemense je přehledné.. • ..Alcatel má co dohánět

Ostatní funkce

Některé doplňkové funkce mnozí uživatelé často využívají. Mezi takové jistě patří kalkulačka. V Siemensu jde o propracovanou aplikaci, která se pohodlně ovládá pomocí joysticku a umožňuje i méně obvyklé funkce, jako je odmocnina nebo práce s pamětí. Nevýhodou je, že jde o javovou aplikaci a její spuštění proto chvilku trvá.

 
Takřka vědecká německá kalkulačka • skromnější varianta z Francie

Start kalkulačky Alcatelu je bleskurychlý, ale její výbava je pouze základní. Ovládání je jednoduché, ale konkurent je přehlednější. Při výpočtu výrazu 5 + 2 × 3 jsme museli provést o dva stisky více (počítán i pohyb v nabídce), konkrétně 12. Na tomto výpočtu jsme se také přesvědčili, že žádná z kalkulaček nectí prioritu matematických operací.

Siemens dále nabízí převodník jednotek, stopky, minutku a hlasový záznamník, se kterým můžete nahrávat až do vyčerpání sdílené paměti. Alcatel může oponovat pouze omezeným záznamníkem, minutkou, jednoduchým konvertorem měn a skladatelem melodií.

 
Správce souborů Siemens • správce souborů Alcatel

Oba telefony mají samozřejmě také správce souborů, abyste měli v paměti pořádek. Ten německý více připomíná schéma klasického počítače. Vše je zařazeno do složek, lze vytvářet nové a soubory libovolně kopírovat nebo přesouvat. Záložkové zobrazení Alcatelu připomíná spíše album a možnosti přesouvání souborů jsou mírně omezené. Nemůžete například zkopírovat obrázek do sekce s videi.

Fotoaparát

Ovládání fotoaparátu je u obou telefonu velmi snadné. U Siemensu stačí pro jeho vyvolání pohnout joystickem doleva, Alcatel má speciální tlačítko. Počet kroků pro zachycení snímku a jeho uložení je stejný, konkrétně dva. Ale Alcatel vyžaduje ještě jeden stisk pro návrat na hledáček.

 
Možnosti nastavení fotoaparátu - Siemens.. • ..a to stejné - Alcatel

Vyfocený portrét nelze přímo přiřadit ke kontaktu, to musíte učinit z telefonního seznamu. Lze ho však například snadno odeslat jako MMS zprávu. U Siemensu k tomu budete potřebovat čtyři kroky, u Alcatelu o jeden méně.

Oba telefony umí natáčet i video. K přepnutí na videorežim slouží v Siemensu kontextové tlačítko, fotoaparát Alcatelu je nutné vždy restartovat – na začátku jse vždy vyzváni, chcete-li natáčet video nebo fotografovat.

 
Hledáček fotoaparátu u Siemensu • hledáček v režimu video u Alcatelu


A tímto se srovnáním ovládání telefonů skončíme. Zmíněné postupy by vám měly napovědět, který telefon se hodí pro které činnosti. Každému vyhovuje něco jiného a proto nebudeme dekorovat jednoznačného vítěze. Nicméně lze z textu vycítit, že v oblasti práce s telefonem má mírně navrch Siemens CX65. Oba mobily jsou však dobře vybaveny a jejich ovládáni je intuitivní.

Více informací o Alcatelu OT756 a Siemensu CX65 naleznete v katalogu mobilů.

Témata článku: Alcatel, Siemens, , Alcatel One Touch 756, Siemens CX65, Rovné záda, Předchozí článek, Horní Dolní