Duke University: Mobily si vezmou energii ze vzduchu

Čekáte na zázračné nové akumulátory? Řešení možná přijde z opačného směru. Vědci vyvinuli metamateriál, který převádí elektromagnetické vlny na elektrickou energii.

S podobným přenosem energie se experimentuje již delší dobu, nově se podařilo zvýšit účinnost téměř k 37 procentům při zachování malých rozměrů. To už je na úrovni solárních článků. Oproti nim ale není nutné zařízení vyndávat z kapsy na světlo.

Klepněte pro větší obrázek 
Těchto 5 antén vytáhne až 7,3 voltů při zátěži kolem 70 ohmů (foto: pratt.duke.edu)

Autoři vyladili antény na 900 MHz, ale není prý problémem úprava na jiné frekvence. Mobil by se tak mohl průběžně nabíjet ze silného místního WiFi signálu pomocí vestavěných antén. Dalším navrhovaným využitím je například napájení vzdálených senzorů pomocí satelitů z vesmíru.

Klepněte pro větší obrázek 
Alexander Katko (vlevo) a Allen Hawkes ukazují jednu buňku svého článku, který jen tak z éteru vytáhne dostatek energie na rozsvícení zelené LED.

Samotný výzkum podporuje armáda USA, kde je prostor pro nasazení velmi pravděpodobný. Výsledky výzkumu jsou ale veřejné a samotný výzkum probíhá na půdě univerzity. Přesto od podobných ohlášení k reálným produktům většinou vede ještě několikaletá cesta. Výsledek zkoumání si můžete přečíst v PDF.

Zdroj: Pratt school of engineering

Diskuze (5) Další článek: Samsung si patentoval „design 2.0“, ukazuje podobu Galaxy S5?

Témata článku: , , DSP, MOBI, Armáda, University, Mobil, Duke, Alexander, Vzduch