Dva užitečné programy pro Pocket PC

Krása kapesních počítačů spočívá v rozšiřitelnosti pomocí aplikací třetích stran. Dnes se podíváme na povedený grafický editor a velmi užitečné počítadlo přenesených dat přes GPRS.

Kapesní počítače jsou velmi flexibilní zařízení, máte-li ten správný program. A že je těch programů požehnaně, ne všechny však stojí za pozornost. To neplatí u dvou programů, kterým se v článku podíváme na zoubek. Prvním je Pocket Artist. Jde o velmi zdařilý grafický editor. Druhý program uvítají všichni uživatelé datových přenosů GPRS. Jestliže jste se do dneška třásli nad měsíčním vyúčtováním, GPRS Traffic Counter vám ulehčí spaní (a taky peněženku).

Pocket Artist

Program Pocket Artist se bude zamlouvat především grafikům, ale ani běžný uživatel nemusí přeskakovat řádky. Jistě se vám již někdy stalo, že jste čekali na tramvaj, autobus, přítelkyni…v takových chvílích dokáže malování zkrátit dlouhou chvíli ještě lépe, než kterákoli hra. Jestliže čte tyto řádky nějaký grafik, jistě se pousmál nad prvním řádkem. Program pro grafiky v kapesním počítači? To víte, že jo. A jaký! Pojďme se na funkce a vlastnosti tohoto programu podívat blíže.

Kde hledat: Aktuální verzi programu Pocket Artist hledejte na stránkách www.coduits.com, kde je ke stažení 30-ti denní trial verze. Ta však neumožňuje obrázky ukládat.

Základními funkcemi dobrého grafického editoru jsou převrácení obrazu, změna rozlišení či změna barevné hloubky, zvýšení/snížení jasu, kontrastu a podobně. Co však už není u editorů běžné, je práce s vrstvami.

 

V nabídce nástrojů nechybí tužka, štětec, razítka, kyblíky pro vyplnění větších ploch či spreje. Potěší přítomnost kapátka a dokonce i magické hůlky pro výběr stejně barevných ploch (citlivost lze samozřejmě nastavit). Propracovaná je i práce s textem. Většina předmětů má možnost jemného nastavení a potěší i přítomnost několika filtrů.

Pocket Artist se samozřejmě nechce a nemůže vyrovnat stolním grafickým editorům. Na své určení je však neobyčejně vybavený. Jestliže si rádi kreslíte a malujete, Pocket Artist stojí za vyzkoušení. Pravda – cena plné verze – 50 dolarů je poněkud vyšší.

GPRS Traffic Counter

Datové přenosy GPRS spolu s kapesní počítačem představují stále oblíbenější řešení pro přístup k internetu odkudkoli. GPRS mají na první pohled velkou výhodu – platíte za přenesená data a nikoli za dobu strávenou připojením. Na druhý pohled (tedy pohled znalého uživatele) zjistíme, že je GPRS docela drahé a vyplatí se šetřit každý bajt. Kontrola přenesených dat byla doposud velmi nepřesná, záleželo většinou na schopnostech mobilního telefonu. Naštěstí se objevil velmi praktický program pro sledování objemu přenesených dat – GPRS Traffic Counter

Kde hledat: Program GPRS Traffic Counter naleznete na stránce www.all-locations.com. K vyzkoušení je patnácti denní trial verze, plná verze stojí 14,95 dolarů.

Jestliže si chcete program vyzkoušet, upozorním, že po prvním spuštění potřebujete přístup na internet k vyplnění dotazníku. Program se skládá z několika záložek. V první musíte nastavit cenu měsíčního poplatku, cenu za MB přenesených dat a množství volných dat. Druhá záložka slouží k výběru připojení, které se má sledovat.

 

Třetí záložka obsahuje přehledné grafy denního přenosu dat a konečně čtvrtá záložka slouží k výpočtu celkové ceny za přenesená data. Program je výhodný pro sledování datové náročnosti jednotlivých stránek či služeb, důsledkem čehož můžete ušetřit nějakou korunku.

Nic víc, nic míň. Program dělá přesně to, k čemu je předurčen. Při připojení se v horní části objeví ikona informující o množství přenesených dat, takže jste informování o aktuálním stavu. GPRS Traffic Counter stojí 14,95 dolarů, což není mnoho, vezmeme-li v potaz, kolik starostí a peněz může ušetřit.

Diskuze (3) Další článek: Recenze: Sagem MY X-5 pokušitel

Témata článku: , , , Pocket PC, Kyblík, Pro +, Pocket, Flexibilní zařízení, Třetí záložka, Štětec, Program