Dvě malé nebo jedna velká kapsa? Nokia 9110 Communicator

Velmi často používám elektronickou poštu, ale přístup ke schránce jsem měl jen v práci a to mi nevyhovovalo. Proto jsem se rozhodl pořídit nějaký kapesní počítač, abych měl přístup k e-mailu odkudkoli.
Delší zkušenosti s mobilem Nokia 9110 Communicator
Velmi často používám elektronickou poštu, ale přístup ke schránce jsem měl jen v práci a to mi nevyhovovalo. Proto jsem se rozhodl pořídit nějaký kapesní počítač, abych měl přístup k e-mailu odkudkoli. Chtěl jsem typ s klávesnicí a rozhodoval jsem se mezi Nokia 9110 Communicatorem a počítači Compaq C2000 a Philips Velo. Na posledních dvou se mi velmi líbil styl ovládání, oba totiž mají operační systém Windows CE. Potom jsem se ale dostal blíž ke komunikátoru a rozhodnutí bylo jasné.

Proč komunikátor?
V době koupě jsem měl mobil Nokia 5110 a pro komunikaci se zařízením s Windows CE bych musel dokoupit softwarový modem Soft GSM, což celou věc komplikovalo. Hlavní výhodou komunikátoru je, že s sebou nosím jedno zařízení a ne dvě spojené kabelem. Potřeboval jsem PDA, se kterým se dá rychle napsat e-mail, připojit se k Internetu, stáhnout novou poštu a odeslat napsanou. Používání webu nebylo úplnou prioritou, protože mobilní rychlost 9,6 kb/s, která je u obou slovenských operátorů ještě stále maximální, je pro tuto činnost málo použitelná.

Toto všechno mi komunikátor poskytuje v plném rozsahu – až na to, že prohlížeč neumožňuje zobrazit rámy, ale tak je to u většiny kapesních počítačů. Výdrž baterie také hovořila ve prospěch komunikátoru: při jednom nabití vydrží přibližně týden, přičemž denně protelefonuji asi čtvrt hodiny a na noc přístroj vypínám. Oproti jiným telefonům má model určený pro český a slovenský trh jen jeden jazyk, a to angličtinu. Tento problém vyřešila česká firma Celadon, která dodává českou i slovenskou lokalizaci. Po jejím nainstalování sice menu zůstává v angličtině, ale v aplikacích můžete používat diakritiku. Hádejte na čem píši tento článek.

Komunikátor – telefon
Telefonní část má funkce na úrovni staršího mobilu Nokia 6110. Seznam má ale v podstatě neomezenou kapacitu, stejně jako množství přijatých a odeslaných textovek a tónů zvonění, které se dají vytvářet přímo v komunikátoru. Ve velkém množství kontaktů se velmi dobře vyhledává konkrétní osoba, protože zadáváním prvních písmen jména nebo přezdívky se seznam neustále upřesňuje. Jelikož ale používám hlavně část PDA, budu se dále zabývat právě jí.

Komunikátor – počítač
Klávesnice je to první, s čím uživatel přijde do styku. Je malá a dá se na ní psát pouze dvěma prsty, což mi ale nepřekáží a už jsem si na to dokonale zvykl. Editování a pohyb kurzoru v aplikacích velmi zjednodušují a urychlují klávesové zkratky, které jsou stejné jako ve Windows. Po třičtvrtěročním používání pravé horní tlačítko vedle displeje občas nezareaguje napoprvé, protože je používáno častěji než Eenter. Displej má rozlišení 640 × 200 bodů, je výjimečně ostrý a dobře se čte, i když je pod přímým světlem. Výhodné je i jeho podsvětlení, protože často s komunikátorem pracuji v noci, kdy jsou datové hovory nejlevnější.

Na komunikátoru sice není oficiálně možná předvolba tlačítek, která spouští základní aplikace, ale existuje utilita, se kterou se modrá tlačítka dají nastavit na spuštění libovolného doinstalovaného programu. Protože nepoužívám fax, přenastavil jsem si právě toto tlačítko.

Celkově komunikátor není tak rychlý jako nové kapesní stroje. Jeho procesor běží na frekvenci 36 MHz, a tak při používání více aplikací současně trvá přepínání mezi nimi trošku déle. Systém ovládání mi ale vyhovuje, je přehledný a rychlý. Dostupné aplikace (jejich výběr najdete v těchto Mobilitách) velmi zvyšují využitelnost komunikátoru.

Starý handheld
I když je komunikátor 9110 na trhu už více než rok, není duální a maximální přenosovou rychlost má 14,4 kb/s, stále neexistuje zařízení, které by ho kompletně nahradilo. Proto jsem rád, že jsem se rozhodl právě pro něj a zatím mi slouží bez problémů.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility

Váš názor Další článek: Kolik vyzváněcích profilů potřebujete?

Témata článku: Nokia, , Nokia 6110 Navigator, Mobility, Přijatá textovka, Kapesní počítač, Klávesová zkratka, Operační systém, Dostupná aplikace, Komunikátor, Česká lokalizace, Tlačítko, Celadon, Základní aplikace, Aplikace, Modré tlačítko, Velké množství, Neomezená kapacita, Datový hovor, Softwarový modem, Mobilita, Přímé světlo, Počítač, Starý mobil, E-mail