Dvě nové Clie od SONY

Společnost SONY Japan představila dva nové revoluční handheldy z řady Clie. Pokud se chcete o těchto handheldech dozvědět více čtěte dále. V článku je i množství obrázků, které jasně dokazují, že jde o převratnou novinku.

Nové modely jsou označeny jako PEG-NR70 a PEG-NR70V. Obsahují vestavěnou klávesnici, virtuální graffiti plošku a barevný displej s rozlišením 320 x 480 bodů. Graffiti ploška zabírá 320 x 160 bodů a pokud je zapnuta dostáváme se na u Clie běžných 320 x 320 bodů. Oba dva mají zabudované audio přehrávače MP3 a ATRAC. Technologie kódování ATRAC se používá například při záznamu na MiniDisc. PEG-NR70V má ještě navíc zabudovanou malou kameru.

Handheldy jsou rozklápěcí s klávesnicí na jedné straně a displejem na druhé. Po zavření je chráněn jak displej, tak klávesnice. Displej je možné rotovat a různě natáčet. Po otočení a zavření může přistroj fungovat jako tradiční handheld se zadáváním čistě pomocí graffiti plošky, zde je ovšem virtuální.

TFT displej umí zobrazit 65 536 barev a je vysoký 96,5 mm. V zavřeném stavu je rozměr přístrojů 71 mm x 137 mm x 16,5 mm a i se stylusem váží 200 gramů.

Jsou to vůbec první modely s operačním systémem Palm a procesorem Motorola 66 MHz Dragonball SuperVZ. Tento procesor má frekvenci dvakrát větší, než doposud dodávané procesory do řady Clie. Handheldy běží na Palm OS 4.1, který je upraven pro virtuální graffiti plošku a jsou vybaveny16 MB DRAM a 10 MB flash ROM pamětí. Samozřejmostí je slot MemoryStick , JogDial a tlačítko zpět. To musí být krása pracovat s těmito novými modely, už jen ta rychlost procesoru.

Použité baterie jsou lithium-polymerové a SONY s nimi slibuje výdrž 10 dní při běžném používání přibližně 30 minut denně. Hudbu je možno poslouchat asi 7 hodin, než se přístroj vypne. Kvalitní reprodukci audia zajišťuje integrovaný DSP čip (Digital Sound Processor), který má za úlohu dekódovat MP3 a ATRAC, protože pro samotný procesor by to znamenalo velkou zátěž.

Zabudovaná kamera v modelu PNR70V obsahuje senzor CMOS. Stejně jako digitální fotoaparáty, ale zde je jeho velikost pouhých 4,2 mm. Kamerou lze pořizovat snímky v rozlišení 320x240, 160x120 nebo 88x88 pixelů a to z minimální vzdálenosti 0,3 metrů od foceného předmětu.

NR modely mají vylepšený IrDa port z řady T a s touto řadou mají stejný například i HotSync port. Tato nová řada NR bude mít i ostatní příslušenství shodné s řadou T, což považuji za velmi dobrý tah.

K modelům jsou přibalena sluchátka s dálkovým ovladačem a další software, například Documents To Go 4.0 Standard Edition pro spolupráci s Microsoft Office nebo Intellisync Lite pro synchronizaci s Outlookem a další.

NR řada je zatím určena pouze pro Japonsko. Od 23.března bude v prodeji NR70 a od 13.dubna NR70V. NR70V bude stát 59 800 japonských jenů (asi 465 USD) a NT70 49 800 japonských jenů (asi 385 USD). Zatím není jisté zda se nové handheldy budou prodávat mimo japonsko, ale vzhledem k ohlasu, který vyvolaly se domnívám, že budou!

Zároveň s těmito novými modely byl představen i Bluetooth modul PEGA-MSB1.

Obrázky pro dokreslení představy:


Detail NR70 i se sluchátky

Rozložený NR70V

NR70V zavřený


Detail klávesnice


Standardní tlačítka Palmů

Detail kamerky

Natáčení displeje

Opět natáčení

Bluetooth modul PEGA-MSB1

Bluetooth přímo v Palmu

Nové modely asi nenechají spát nejednoho fanouška Palm OS. Společnost SONY opět dokázala, že je vedoucím a inovativním prvkem ve světě osobních počítačů Palm OS. Kdo by jí mohl konkurovat? Bohužel nikoho neznám.

Váš názor Další článek: Exkluzivní fotografie přímo z Cebitu II

Témata článku: Sony, Japonský jen, Nov, Son, Ostatní příslušenství