DxOMark: telefony se čtyřmi fotoaparáty budou brzy běžným standardem

Hodnotící testy DxOMark slouží v mobilní branži k porovnávání kvalit integrovaných fotoaparátů. Víceprezident marketingu DxOMark, Nicolas Touchard, se domnívá, že je jen otázkou času, než se ve smartphonech začnou běžně objevovat čtyři objektivy. Má to být logickým vyústěním k přemostění stávajících limitů fotoaparátů používaných ve smartphonech a tabletech.

Hlavní důvod je nasnadě. Do kompaktních těl smartphonů se nevejdou velké fotočipy, proto se, podle vyjádření laboratoře DxOMark, velmi brzy uchytí systém tří fotoaparátů, který byl naposledy prezentován u Huawei P20 Pro. Tři fotoaparáty začnou brzy používat i další výrobci, a to kvůli kvalitnějším mobilním fotografiím a také proto, aby zůstali konkurenceschopní. V opačném případě jim zřejmě z pohledu mobilního focení rychle ujede vlak.

Zmiňovaný Huawei P20 Pro kombinuje tři fotoaparáty: 40MPx (RGB, f1.6) + 20MPx (monochromatický, f1.6) + 8MPx (RGB telephoto, f2.4). Díky tomu je fotoaparát schopen 3× optického nebo dokonce 5× variabilního zoomu. Navíc, na veřejnost nedávno prosákly informace o tom, že připravované Pixely 3 a také nové iPhony nabídnou právě trojitý fotoaparát. Do nižších tříd by se měly v letošním roce postupně dostávat duální fotoaparáty, které nabídnou optické přiblížení nebo alespoň portrétový režim s rozmazáním pozadí.

Podle DxOMark jde vývoj mobilních fotoaparátů rychleji, než se původně očekávalo. Trojité fotoaparáty se měly u smartphonů objevit až v roce 2019. Je tedy možné, že už příští rok se vlajkové modely vytasí hned se čtyřmi fotoaparáty, které mají uživatelům umožnit focení až s pětinásobným optickým přiblížením. A to jsou, při focení mobilem, už dost zajímavá čísla...

První pohled na Huawei P20 Pro se třemi objektivy:

Zdroj wccftech

Diskuze (27) Další článek: Globální expanze je drahý špás. Xiaomi vykazuje miliardové ztráty

Témata článku: Huawei, , , , , , , Huawei P20 Pro, Integrovaný fotoaparát, Vývoj mobilních, Kompaktní tělo, Letošní rok, Vlajkový model, RGB, Wccftech, Nízká třída, Mobilní focení, Focení, Zajímavé číslo, Brzy, Běžný standard, Přiblížení, Variabilní zoom, Standard, Porovnávání,