Dynavix Cube Alpha: poradí si se zácpami (recenze)

Navigace Dynavix Cube Alpha dobře vypadá, je pracovitá a svému majiteli nabízí nadstandardní služby. Podle aktuální situace na silnicích dokáže včas varovat a vyvést řidiče z nepříjemného čekání ve frontách. (Video)
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • malé rozměry a hmotnost
  • jednoduché ovládání
  • předinstalovaný navigační program
  • mapy České republiky a průjezdní mapa Evropy v ceně
  • citlivý přijímač GPS Sirf Star III
  • vysoce kontrastní displej
  • kvalitní a spolehlivá navigace
  • při zakoupení RDS-TMC modulu možnost bezplatného přijímání aktuálních zpráv o dění na silnicích

RDS = Radio Data System, rádiový systém přenosu dat

TMC = Traffic Message Channel, kanál se zprávami o dopravních událostech

Hlavní nedostatky

  • chybějící pouzdro na přístroj
  • horší čitelnost stavových řádků
  • není vodovzdorný a proto není určen pro provoz na motocyklech

 

Dynavix Cube Alpha ČR: ve zkratce
cena 10 950 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 110 × 70 × 20 mm
hmotnost 170 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 71 × 54 mm, 320 × 240 bodů, 64 tisíc barev,
aktivní, TFT, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Tele Atlas, zdroje výrobce
mapy Slovenska ne 
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC po dokoupení příslušenství
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Firma Telematix Software uvedla na trh jednoúčelové navigační zařízení nazvané Dynavix Cube Alpha. Hardware tvoří navigátor Mio Digi Walker C310, o navigaci se stará nejnovější verze programu Dynavix Mobile 1.6. Mio umí nejenom navigovat, ale zájemci jej mohou použít i jako MP3 přehrávač nebo jako album digitálních fotografií.

Klepněte pro větší obrázek
Značka výrobce

Pro test jsme měli k dispozici také přijímač signálu RDS-TMC – GNS Traffic Box. Zajímalo nás, jakým způsobem bude umět pomoci řidičům na území naší republiky. Výsledek předčil očekávání. Komplet pracuje spolehlivě a díky informacím z aktuálního dění na silnicích se Dynavix Cube Alpha stal členem nové kvalitativní skupiny přenosných navigačních systémů.

Omlouváme se za méně kvalitní obrázky displejů. Dynavix Cube Aplha je uzavřené zařízení a nelze do něj nijak nainstalovat program pro snímání obrazovek.


Úvodní obrazovka • navigace při práci • přehrávání mp3

Celý komplet s mapou České republiky si firma cení na 10 950 Kč včetně DPH. Pokud budete chtít využívat také dopravní data, přijímač RDS-TMC přijde na dalších 1 990 Kč. Na videu si můžete prohlédnout, jak vypadá světlá verze Dynavixu Cube Alpha. Prodává se jinak i tmavší varianta.

Opravdový fešák

Při prvním kontaktu s Mio C310 má člověk pocit, že drží v ruce miniaturní televizi nebo kapesní počítač. Během chvilky ale pozornost přitáhne mírně vystouplá levá horní část přístroje, ukrývající sympaticky malý GPS modul Sirf Star III. Pohled se pak přenese napravo, kde se nachází slot pro karty SD/MMC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dynavix Cube Alpha ze všech stran

Při bližším ohledání displeje uchvátí jeho matné provedení a okamžitě si radostně uvědomíte, že tady se ukáže jen to, co zde má skutečně být. Nemusíte se obávat rušivých odrazů a jako zpětné zrcátko začnete znovu používat originální vybavení vozu. Údaje jsou čitelné i při přímém slunečním nasvícení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je jasný a neleskne se

Zabavte děti nebo babičku

Na spodní straně přístroje upoutá pozornost miniUSB konektor, sloužící k propojení Mia s počítačem, napájecím kabelem nebo modulem RDS-TMC. Na pravé straně, vedle štítku s identifikačními údaji, objevíte hlavní vypínač a vlevo vedle již popisovaného miniUSB zcela jistě nepřehlédnete konektor na připojení sluchátek. Ten slouží k hlasovému výstupu z vestavěného MP3 přehrávače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prvky na spodní a vrchní straně

Mio má na pravém boku čtyři tlačítka. První slouží k vypnutí a zapnutí stroje, další tři je možné v rámci navigačního programu přeprogramovat a přiřadit jim požadovanou funkci. Při testu se u mě zabydlelo následující rozložení: tlačítko s ikonkou seznamu vyvolávalo seznam aktuálních událostí na silnici, funkce tlačítek se symboly plus a minus, standartně ovládajících hlasitost reproduktoru, nahradilo zoomování mapy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční ovládací tlačítka

Pojďme si ho zapnout

Po stisku vypínače se na displeji objeví úvodní obrazovka se čtyřmi ikonami. V menu Settings je možnost změnit parametry nastavení přístroje: úroveň jasu obrazovky i úroveň hlasitosti. Další ikony nabízejí kalibraci displeje a jednoduchým kliknutím získáte také informace o stavu baterie. Pokud jste zapomnětliví, můžete zadat čas, po jehož uplynutí se Mio samo vypne, nebude-li používáno. Dále je možné nastavit čas, datum a časové pásmo, v němž se nacházíte, zvolit jazyk (testovaný přístroj měl nainstalovanou jen angličtinu) a dozvíte se informaci o použité ROM verzi přístroje.

Na videu si můžete prohlédnout práci v nabídce Dynavixu Cube Alpha.

K ničemu dalšímu už vás systém nepustí, proto se v tomto okamžiku budoucí uživatelé zřejmě rozdělí na dva tábory. Jedni by přístroj rádi používali i v širším měřítku, doinstalovávali by programy a doplňovali by funkce, ti druzí jsou rádi, že jim mašinka funguje a že nemusí dělat nic jiného, než stisknout příslušné tlačítko s vědomím, že aplikace je na svém místě, připravena k použití.

Aby byly informace kompletní, je třeba dodat, že Mio můžete připojit i ke stolnímu počítači. Za pomoci programu Active Sync potom můžete dohrávat fotografie, skladby mp3 nebo jiná data přímo do vnitřní paměti stroje.



Úvodní obrazovka a rozbalená nabídka Settings

Copak nám nabídnete, pane Mio?

Mio C310 ukrývá tři uživatelské aplikace. O přehrávači MP3 souborů a o možnosti využívat stroj jako galerii obrázků se zmiňme jen krátce. Nejvíc nás bude zajímat, jak si rozumí s nejaktuálnější verzí navigačního programu Dynavix.


Článek pokračuje v další kapitole: MP3, obrázky, příslušenství, novinky v Dynavixu

Témata článku: , , , Časové pásmo, Zpětné zrcátko, Třeboň, Krátká trasa, Premiant, Příslušné tlačítko, Dopravní data, Innsbruck, Rychlá trasa, Komunikační port, Velký třesk, Kmitočet, Nejbližší příležitost, Sjíždění, Walker, Chudáček, Dopravní nehoda, Pór